Η μόδα της «πράσινης ετικέτας»

Η μόδα της «πράσινης ετικέτας»

Οι Έλληνες καταναλωτές αλλάζουν και αποκτούν οικολογική συνείδηση και στον τρόπο που ντύνονται.

Στις σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, η μόδα της «πράσινης ετικέτας», των οικολογικών δηλαδή ρούχων που παρασκευάζονται από 100% φυσικές πρώτες ύλες, φιλικές προς το περιβάλλον, έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια με τα Eco fashion shows να λαμβάνουν χώρα στις πασαρέλες του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα μόλις την τελευταία επταετία οι καταναλωτές άρχισαν να στρέφονται στα ελληνικά οικολογικά ρούχα, ενώ τον Ιανουάριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα η οικολογική επίδειξη μόδας «Do it Eco Project».

Τα eco friendly ρούχα αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας και βρίσκονται στο επίκεντρο των συλλογών γνωστών οίκων, σχεδιαστών και καταστημάτων. Πόσο όμως ευαισθητοποιημένοι είναι οι Έλληνες καταναλωτές στο θέμα του «green clothing», ποια προϊόντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και ποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους;

Salty Bag

Πρόκειται για τις τσάντες που προέρχονται από την ανακύκλωση  των παροπλισμένων πανιών από ιστιοπλοϊκά σκάφη. H Χρύσα Χαλικιοπούλου, ο Σπύρος Ντάικος και ο Στρατής Ανδρεάδης είναι οι άνθρωποι που βάλθηκαν να νέα δώσουν πνοή σε υφάσματα που έχουν διανύσει πολλές χιλιάδες μίλια και έχουν καταγράψει τη δική τους ιστορία. Ο Στρατής, συνιδρυτής και Business Development Director της Salty Bag, περιγράφοντας τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την επιχειρηματική πρωτοβουλία που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο των eco-friendly αξεσουάρ, αναφέρει: «Η ιδέα της ίδρυσης της Salty Bag προήλθε από την αγάπη που είχαμε για την θάλασσα αλλά ταυτόχρονα και από την πεποίθηση ότι ένα ελληνικό brand θα πρέπει, αφενός να σέβεται το περιβάλλον, αφετέρου να επιστρέφει κάτι στην κοινωνία και την χώρα».

Το βασικό υλικό με το οποίο δουλεύει η ομάδα της Salty Bag είναι τα πανιά Dacron ή Kevlar. Τα παροπλισμένα πανιά τα δωρίζουν οι ιδιοκτήτες μέσω του «Donate a sail» προγράμματος ή τα συλλέγουν οι ίδιοι από διάφορες μαρίνες. Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καταγράψουν την ιστορία του πανιού, την οποία γνωστοποιούν στον νέο ιδιοκτήτη μιας Salty Bag μέσα από ένα μικρό βιβλιαράκι που συνοδεύει την τσάντα κατά την αγορά της . Στη συνέχεια, τα πανιά πλένονται και κόβονται στο χέρι, ανάλογα με το σχέδιο που έχει επιλεχθεί για τον κάθε τύπο πανιού. Σημειώνεται πως κάθε τσάντα είναι μοναδική και φτιαγμένη στο χέρι στο εργαστήριο στη Κέρκυρα.

Ο Στρατής τονίζει πως πρόκειται για μια εταιρεία upcycling, από τις ελάχιστες στην Ελλάδα και όπως μας εξηγεί, απευθύνεται σε ένα κοινό που αγαπάει το περιβάλλον και την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα εκτιμάει την εξαιρετική ποιότητα και το χειροποίητο.  «Σεβόμαστε παρά πολύ το κοινό μας, και για να βγάλουμε στην αγορά ένα μοντέλο, πρώτα το δοκιμάζουμε, αφού το έχουμε σκεφτεί τόσο σε επίπεδο design όσο και σε επίπεδο χρηστικότητας. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια ακόμα τσάντα και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να προσφέρουμε κάτι πολύ παραπάνω από αυτό».

Το κόστος διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο ξεκινώντας από τα  36 Ευρώ για μια θήκη iPhone Kastos και από τα 45 ευρώ για μια Ascania από τη σειρά Road to Rio. Τις τσάντες μπορεί κανείς να τις προμηθευτεί μέσω του e-shop www.saltybag.com καθώς και σε 25 σημεία πώλησης στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν βγει στην αγορά τρεις ολοκληρωμένες σειρές: η «Classic series», η «Overcast series» και η «Road to Rio» σειρά, η οποία φιλοδοξεί να ενισχύσει Έλληνες ιστιοπλόους στην Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016. « Είναι μια σειρά από τσάντες φτιαγμένες από πανιά που μας δώρισαν παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες ιστιοπλόοι. Το σύνολο των κερδών θα επιστραφεί σε τρεις ομάδες Ελλήνων ιστιοπλόων που ξεκινούν για το μακρύ ταξίδι για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο το 2016».

Όσο για τα άμεσα σχέδια η Salty Bag βάζει αέρα στα πανιά της και προσβλέπει σε αύξηση του δικτύου διανομής με την προσθήκη  σημείων πώλησης στο εξωτερικό.

Woopers

Είναι τα χειροποίητα παντοφλάκια από οικολογικό μαλλί που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους «βήματα» στην ελληνική αγορά, καθώς και σε εκείνη του Λονδίνου σε εξειδικευμένα design shops. Ο φετινός χειμώνας ήταν ουσιαστικά το «βάπτισμα του πυρρός» και τα αποτελέσματα μόνο ως θετικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Η Χρύσα Αδρακτά εμπνεύστηκε, πριν από δύο χρόνια, το εν λόγω προϊόν, υιοθετώντας τη μέθοδο του felting, μια διαδικασία οι ρίζες της φτάνουν πίσω στην αρχαιότητα και εφάρμοσε την τεχνική  σε υπόδημα  έπειτα από πολύ διάβασμα  και πειραματισμούς.

Αν  αναρωτιέται κανείς γιατί να επιλέξει την οικολογική παντόφλα wooppers έναντι μιας συμβατικής που είναι πιο φθηνή, η Χρύσα απαντά πως τα wooppers δίνουν την απόλυτη φυσική αίσθηση. «Το πόδι περιβάλλεται από ένα μαλακό και μονωτικό υλικό που δεν είναι άλλο από φυσικό μαλλί επεξεργασμένο με νερό και πράσινο σαπούνι. Η σόλα παίρνει το σχήμα του πέλματος και είναι  μαλακιά ακόμα και αν κάποιος την επιλέξει με την επίστρωση από φυσικό καουτσούκ».

Επίσης το φυσικό μαλλί διαπνέει και κατακρατά την υγρασία. Το πόδι διατηρείται ζεστό χωρίς να ιδρώνει και να αφήνει δυσάρεστες οσμές.

«Τα παπουτσάκια “χτίζονται” σιγά σιγά από στρώσεις μαλλιού διαφόρων χρωμάτων. Το μαλλί βρέχεται και σαπουνίζεται και έπειτα αρχίζει να “δουλεύεται”. Το αρχικό παπούτσι θα συρρικνωθεί κατά το εν τρίτο περίπου, θα φορεθεί στα καλούπια και θα δουλευτεί και πάλι έως ότου πάρει το τελικό του σχήμα. Θα γίνει το φινίρισμά του, θα ξεβγαλθεί και θα μείνει να στραγγίξει και να στεγνώσει.».

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για προϊόν μαζικής παραγωγής ο πελάτης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του παντόφλα επιλέγοντας από μια γκάμα 16 χρωμάτων στο συνδυασμό που εκείνος θέλει. Το κόστος για ένα ζευγάρι wooppers κυμαίνεται από 54 έως 63 ευρώ αναλόγως του μεγέθους και ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή τους είναι, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή η Χρύσα δουλεύει τη σειρά NATURAL που θα κάνει την εμφάνισή της τον ερχόμενο χειμώνα, η οποία θα είναι σε φυσικό χρώμα και με ελληνικό μαλλί.

ZYLO

Ένα  πρωτότυπο επιχειρηματικό εγχείρημα στο κομμάτι των αξεσουάρ ήταν αναμφίβολα τα ξύλινα γυαλιά ZYLO, της Ελένης Βακονδίου και του Περικλή Θερριού ,από τη Σύρο, τα οποία απέκτησαν σύντομα φανατικούς θαυμαστές.

«Αυτό που ο κόσμος αντιλαμβάνεται πιο δύσκολα, είναι πώς αυτό το υλικό είναι ικανό να κάνει τα πάντα. Οι  αντιδράσεις ήταν ενθουσιώδεις, αλλά καμιά φορά και δύσπιστες μέχρι να πιάσουν τα γυαλιά στα χέρια τους» μας λέει η Ελένη. Η Καρυδιά, ο Παλίσανδρος, η Τριανταφυλλιά, το Ζεμπρανό, ο Σφένδαμος, η Μοντένια, ο Δρυς, ο Πλάτανος και ο Αμάραντος είναι η πρώτη ύλη από την οποία παίρνουν «σάρκα και οστά» τα ξύλινα γυαλιά. Ο δε Αμάραντος είναι για την ίδια ένα υπέροχο ξύλο, το αρχικό του χρώμα είναι καφέ κόκκινο και όσο δουλεύεται και έρχεται σε επαφή με τον ήλιο και το οξυγόνο παίρνει ένα υπέροχο μωβ χρώμα.

Το μεράκι, η προσωπική εργασία και η καλλιτεχνική πινελιά που χαρίζει σε κάθε ζευγάρι τη μοναδικότητά του, δικαιολογούν το χρόνο που απαιτείται για το τελικό αποτέλεσμα, οποίος κυμαίνεται μεταξύ 4-7 ημερών. « Το ξύλο θέλει το χρόνο  του για να διαμορφωθεί και να ξεκουραστεί. Ο σκελετός έχει πολλά στάδια κατασκευής και όλα απαιτούν ένα πολύ μεγάλο βαθμό προσοχής. Τα τελικά στάδια είναι εκείνα που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και ακρίβεια». Το μοντέλο που έχει την μεγαλύτερη ζήτηση από την συλλογή του 2013, είναι το Blaze, ενώ για την τρέχουσα χρονιά η ZYLO έχει λανσάρει 11 καινούρια μοντέλα  τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε λίγο καιρό και στην σελίδα της.

BSB
Ήταν η πρώτη και μοναδική εταιρεία στη χώρα μας που δημιούργησε μια σειρά ρούχων από 100% βιολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Θέλοντας να καταστήσει τα βιολογικά είδη προσιτά σε όλους τους καταναλωτές, απορρόφησε το επιπλέον κόστος παραγωγής τους και τα διέθεσε σε τιμές παρόμοιες με αυτές των συμβατικών ρούχων. «Όταν λανσάραμε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη σειρά είδαμε ότι είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Τα ρούχα εξαντλήθηκαν και χρειάστηκε να βγάλουμε επαναληπτικές σειρές για να καλύψουμε τη ζήτηση. Σήμερα η σειρά υπάρχει με πιο περιορισμένα κομμάτια και είναι στις προθέσεις μας να την εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο» αναφέρει η Θάλεια Ρίγγα, Marketing Director της γνωστής εταιρείας ένδυσης BSB.

Οι οικολογικοί κωδικοί έχουν τη δική τους συσκευασία και συνοδεύονται από ένα καρτελάκι που εξηγεί ότι οι πρώτες ύλες και οι βαφές είναι οικολογικές, ενώ το λογότυπο διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνο της κλασσικής συλλογής. Ο σχεδιασμός γίνεται στην Ελλάδα, ενώ τα ρούχα ράβονται τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Οι χώρες παραγωγής των πρώτων υλών είναι η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία και η Ελλάδα με το κόστος παραγωγής του οργανικά καλλιεργούμενου βαμβακιού να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό του συμβατικού.

Διαβάστε ακόμη:

«Έξυπνα» ρούχα που δονούνται για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Χρώματα, LED και μυρωδιές στα ρούχα του μέλλοντος

Τα ρούχα που αγαπούν την Ελλάδα