mojools/MOBIJOO: Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα κοσμήματα που κέρδισαν μια θέση στους φιναλίστ του ReTech Innovation

mojools/MOBIJOO: Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα κοσμήματα που κέρδισαν μια θέση στους φιναλίστ του ReTech Innovation

Ο Περικλής Γαλανάκης παρουσιάζει μέσω του 3d printing ένα διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβανόμαστε τις νέες τεχνολογίες και τα προσωπικά μας αντικείμενα.

 

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια από τις πιο συναρπαστικές τεχνολογίες, που εκτινάχθηκε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Οι εφαρμογές της περιορίζονται μόνο από την ανθρώπινη φαντασία, και η σκέψη να ζήσουμε σε μια κοινωνία που η κατασκευή πολύπλοκων αντικειμένων, οποιουδήποτε μεγέθους, γίνεται σε μερικές μέρες ή ώρες αντί για εβδομάδες ή μήνες, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Σε αυτή τη νέα τεχνολογική τάση επένδυσαν τα δύο ελληνικά brands mojools/MOBIJOO της ελληνικής startup B3D προσαρμόζοντας το 3D printing με τον κόσμο του κοσμήματος. Και πιο συγκεκριμένα, του προσωποποιημένου κοσμήματος, δηλαδή τη δυνατότητα στον πελάτη να διαμορφώσει και να φτιάξει ο ίδιος το κόσμημα που χρειάζεται, αναλόγως την περίσταση ή το καθαρά προσωπικό του γούστο.

Η ελληνική startup υπέβαλε την πρότασή της και στον διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge, που εγκαινίασε η Lamda Development και διοργανώνεται με στρατηγικό συνεργάτη τους Industry Disruptors Game Changers (ID – GC).

Η λειτουργία των mojools/MOBIJOO στο επίπεδο της κατασκευής κοσμημάτων μέσω της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της διαχείρισης της διαδικτυακής πλατφόρμας πωλήσεων και επαγγελματικής συνεργασίας σε επίπεδο B2B, την έφερε μεταξύ των δέκα προτάσεων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία.

Η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού να παρουσιάσει την ιδέα της στο Τhe Mall Athens τον Φεβρουάριο, σε ειδικά pop upstands, αλλά και να διεκδικήσει μια θέση στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, η οποία θα προκύψει μέσα από μια ζωντανή «μάχη» των δέκα φιναλίστ σε μια μεγάλη εκδήλωση στις 21 Φεβρουαρίου στα Village στο The Mall Athens. Xρηματικά έπαθλα ύψους 10.000 ευρώ, συναντήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development και υπηρεσίες καθοδήγησης από μεγάλες εταιρίες περιμένουν τις startups που ξεχώρισαν στη νέα πρωτοβουλία της Lamda Dnt.

Ο Περικλής Γαλανάκης*, ιδρυτής και Commercial Director της B3D, περιγράφει στο Fortune τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας μπορούμε πλέον να δούμε κάτι εντελώς προσωπικό, όπως είναι ένα κόσμημα, μέσα από τα «μάτια» μιας νέας και συναρπαστικής τεχνολογίας.

Ποιο είναι το βασικό αντικείμενο των δύο brands σας; Σε ποιο πρόβλημα δίνουν λύση;

To βασικό μας αντικείμενο είναι η σχεδίαση, παραγωγή και εμπορία καινοτόμων προϊόντων στη βιομηχανία του κοσμήματος και ειδικότερα στον κλάδο του “fine jewelry”, των κοσμημάτων δηλαδή υψηλότερης αξίας που αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα (π.χ. ασήμι, χρυσός), πολύτιμους λίθους και άλλα αντίστοιχα υλικά. Το βασικό πρόβλημα που λύνουμε είναι η διαχρονική έλλειψη δυνατοτήτων εξατομίκευσης στον χώρο του κοσμήματος.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge;

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο συμμετέχουμε στο ReTech Innovation Challenge είναι γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με ανθρώπους και ομάδες που μπορούμε να συνεργαστούμε για την εξέλιξη και ανάπτυξη των projects μας. Παρότι σε τεχνικό επίπεδο είμαστε έτοιμοι, το εμπορικό μας ξεκίνημα θα λάβει χώρα εντός του 2019 και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ομάδα μας περαιτέρω μέσω της κατάλληλης στελέχωσης σε διάφορες θέσεις που θεωρούμε ότι χρειάζονται κάτι τέτοιο (π.χ. marketing). Τέλος, το networking, το mentoring, το funding αλλά και η γνώμη του κόσμου στον οποίο θα δείξουμε τα καινοτόμα κοσμήματά μας έχουν τεράστια αξία για εμάς αυτή τη στιγμή.

Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα; 

Το βασικότερο πλεονέκτημά μας είναι το γεγονός πως, με τις δύο παγκόσμιες καινοτομίες των mojools και MOBIJOO αντίστοιχα, καθιστούμε ένα προσωπικό αντικείμενο υψηλής αξίας (κόσμημα) ακόμα πιο προσωπικό, εμπλέκοντας τον πελάτη ενεργά στη διαδικασία εξατομίκευσης της εμφάνισής του.

Πιο συγκεκριμένα, η mojools το επιτυγχάνει αυτό μέσω ενός micro μηχανισμού που έχουμε εφεύρει και για τον οποίο έχουμε ήδη καταθέσει αίτημα κατοχύρωσης διεθνούς ευρεσιτεχνίας. Ο εν λόγω μηχανισμός βρίσκεται εγκιβωτισμένος σε όλα τα είδη κοσμήματος που κατασκευάζουμε (δαχτυλίδι, βραχιόλι, μενταγιόν, σκουλαρίκια) και επιτρέπει τη στερέωση διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να αφαιρούνται εύκολα και έτσι να εναλλάσσονται μεταξύ όλων των ειδών κοσμήματος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι υψηλής αισθητικής, με άψογη τεχνική συμπεριφορά, ατελείωτες δυνατότητες σε επιλογές σχεδίων και πρωτόγνωρο user experience, τη στιγμή μάλιστα που όλα αυτά δεν μπορούν να κατασκευαστούν με κανέναν άλλον τρόπο πέραν του 3d printing.

Αντίστοιχα, η MOBIJOO προσφέρει τη δυνατότητα εξατομίκευσης του κοσμήματος μέσω μιας πρωτόγνωρης διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία ο πελάτης βλέπει το κόσμημα τεμαχισμένο σε ξεχωριστά διακριτά τμήματα και διαλέγει ο ίδιος το σχέδιο για το καθένα από αυτά, δημιουργώντας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εν τέλει το δικό του συνολικό σχέδιο βάσει της δικής του αισθητικής.

Ποιο είναι το μοντέλο εσόδων και οι στόχοι της εταιρείας σας;

Και στα δύο brands (mojools και MOBIJOO) το βασικό μας μοντέλο εσόδων είναι οι online πωλήσεις (e-commerce) μέσω δύο καινοτόμων πλατφόρμων. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση της mojools υπάρχει η δυνατότητα και για Β2Β συνεργασίες, καθώς μπορούμε να σχεδιάζουμε ειδικές σειρές κοσμημάτων σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες, μεγάλους οργανισμούς και εταιρίες, μουσεία κ.ά.. Έτσι θα  μετατρέπονται με μοναδικό τρόπο δικά τους έργα ή στοιχεία σε κοσμήματα και στη συνέχεια θα μπορούν να τα πουλάνε (ή εκμεταλλεύονται για προβολή) οι ίδιοι. Μάλιστα, έχουμε έρθει ήδη σε προφορική συμφωνία με δύο καλλιτέχνιδες διεθνούς φήμης, την κα Μαρίνα Καρέλλα και την κα Ελένη Βερναδάκη για να ξεκινήσουμε σχετική συνεργασία μαζί τους το επόμενο διάστημα, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή τις επόμενες ημέρες.

Οι συνιδρυτες των mojools/MOBIJOO Κυριάκος Αγιαννίδης (Α) και Περικλής Γαλανάκης (Δ)
Οι συνιδρυτες των mojools/MOBIJOO Κυριάκος Αγιαννίδης (Α) και Περικλής Γαλανάκης (Δ)
Οι συνιδρυτες των mojools/MOBIJOO Κυριάκος Αγιαννίδης (Α) και Περικλής Γαλανάκης (Δ)

Πόσο ώριμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά στο κομμάτι του λιανεμπορίου, να χρησιμοποιήσουν τεχνικές όπως το 3D Printing; ​

Στο κομμάτι του λιανεμπορίου είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το 3D printing ως παραγωγικό μέσο και όχι μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό σχετίζεται κυρίως με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για την παραγωγή προϊόντων αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και με την ποιότητα της επιφάνειας των αντικειμένων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν niche markets στις οποίες προτιμάται από πελάτες λιανικής η απευθείας αγορά μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπως είναι π.χ. τα ανταλλακτικά, μιας και σε πολλές περιπτώσεις είτε αυτά είναι πολύ οικονομικότερα και εξίσου λειτουργικά, είτε δεν διατίθενται καν στην αγορά με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό που έχει αξία όμως να παρατηρήσουμε, είναι ότι το 3d printing έχει τεράστια αξία στο λιανεμπόριο αν χρησιμοποιηθεί ως μέσο δημιουργίας (σε συνδυασμό με το 3d scanning και το 3d design) πρωτοτύπων που δεν μπορούν να παραχθούν με διαφορετικό τρόπο ή που θα μπορούσαν θεωρητικά να παραχθούν αλλά με τεράστιο κόστος. Στη συνέχεια, τα πρωτότυπα αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καλουπιών και ακολουθεί η μαζική παραγωγή των τελικών προϊόντων μέσω άλλων παραδοσιακών μεθόδων. Αυτό έχουμε πετύχει κι εμείς στη mojools όπου τα συγκεκριμένα κοσμήματα δεν μπορούν να δημιουργηθούν με κάποιον άλλο τρόπο πέραν του 3D design, 3D scan και 3D printing λόγω των ιδιαίτερων γεωμετριών που έχουμε δημιουργήσει και απαιτούν τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη της 3D printing τεχνολογίας, η οποία είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην παραγωγή τελικών προϊόντων σε πιο μαζική κλίμακα. Ακόμα και στο χώρο του κοσμήματος, μέσω της 3D printing τεχνολογίας του selective laser sintering (πυροσυσσωμάτωση), μπορούν πλέον να δημιουργηθούν απευθείας τελικά κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, παρακάμπτοντας πλήρως το χυτήριο και μάλιστα με γεωμετρίες που δεν μπορούν να επιτευχθούν με καμία άλλη παραδοσιακή μέθοδο.

* Ο Περικλής Γαλανάκης ίδρυσε την B3D το 2014. Το 2015 έκανε την είσοδό του στον χώρο της διαφήμισης, αποκτώντας εταιρικό μερίδιο της διαφημιστικής εταιρείας Think Plus. To 2016 ίδρυσε το δίκτυο καταστημάτων franchise “SmileWorks”, το οποίο υλοποιούσε μια «φρέσκια» ιδέα που σχετιζόταν με την καλλυντική λεύκανση δοντιών. Στα τέλη του 2016 και εντός του 2017, βλέποντας την τεράστια δυναμική του χώρου του 3D printing, πούλησε τα εταιρικά του μερίδια από τις υπόλοιπες εταιρείες και παρέμεινε έκτοτε μέτοχος αποκλειστικά στην B3D