Μοναδική προσφορά από Cosco για ΟΛΠ – Νέα πρόταση ζητάει το ΤΑΙΠΕΔ

Μοναδική προσφορά από Cosco για ΟΛΠ – Νέα πρόταση ζητάει το ΤΑΙΠΕΔ
Άποψη από τις εγκαταστάσεις της προβλήτας 2 στο Ικόνιο , Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. Προχωρά με αμείωτους ρυθμούς η κατασκευή του Δυτικού Τμήματος της Προβλήτας ΙΙΙ στο Νέο Ικόνιο από την COSCO. Ξενάγηση στο έργο επέκτασης προβλήτας 3 ΟΛΠ οργάνωσε ο όμιλος εταιρειών ΤΕΚΑΛ που κατασκευάζει το έργο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία και η δέσμευση για επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ.

Η μοναδική πρόταση για το 67% του ΟΛΠ έγινε από την Cosco, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιεί το τίμημα που προσφέρθηκε.

Tο Ταμείο ζήτησε από την Cosco την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς, την οποία θα αξιολογήσει σε επόμενη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Ταμείου, την ερχόμενη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι το ποσό του τιμήματος που έχει καταθέσει η Cosco για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ είναι μεγαλύτερο από το ύψος της αποτιμήσεων της επιχείρησης που έχουν ήδη παραδοθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από τους δύο ανεξάρτητους αποτιμητές Kantor και American Appraisal Hellas.

Πηγές της διοίκησης του Ταμείου επισημαίνουν πως στόχος τους είναι η μεγιστοποίηση του προσφερόμενου τιμήματος για το 67% της εισηγμένης ΟΛΠ ΑΕ όπως και των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να κάνει ο επενδύτης που θα ανακηρυχτεί προτιμητέος.

Σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής» η Cosco στην προσφορά της προβλέπει επενδύσεις ύψους 296 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη τριετία.

Ο επενδυτής που θα κριθεί προτιμητέος θα αποκτήσει αρχικά το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και το υπόλοιπο 16% εφόσον οι επενδύσεις αυτές υλοποιηθούν με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Το τίμημα όμως θα καταβληθεί ολόκληρο.

Όπως αναφέρεται, το Ταμείο ζήτησε από την COSCO την Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:

«Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα».

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι οι μετοχές του ΟΛΠ τέθηκαν με απόφαση του Χρηματιστηρίου, και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά από σχετική αίτηση που είχε υποβάλλει ο ΟΛΠ για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, έως ότου υπάρξει ενημέρωση από τον κύριο μέτοχο που είναι το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανέρχεται σήμερα στα 364 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής της εταιρείας πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης, σημείωνε άνοδο 1,46% και η τιμή της διαμορφωνόταν στα 14,56 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΛΠ από αύριο και μετά από απόφαση του ΧΑΑ αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση.