Μοναξιά στη δουλειά; Το τρικ των 10 λεπτών που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Μοναξιά στη δουλειά; Το τρικ των 10 λεπτών που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Photo: pixabay.com
Απλές λύσεις που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Ξοδεύουμε πολύ λιγότερο χρόνο για να συνδεθούμε με άλλους από ό,τι κάναμε πριν από δεκαετίες, και το γεγονός αυτό γίνεται αισθητό στα σχολεία, στα σπίτια και στους χώρους εργασίας. Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο του κόσμου νιώθει μοναξιά.

Αν και κάθε δημογραφική ομάδα αισθάνεται τις επιπτώσεις, μια νέα έρευνα με πάνω από 2.000 εργαζομένους λευκού κολλάρου διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών —80%— έχουν αισθανθεί μοναξιά λόγω της δουλειάς τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των γυναικών λέει ότι η εργασία είναι η πιο μοναχική ώρα της ημέρας. Η TheLi.st, μια κοινότητα μελών που υποστηρίζει γυναίκες και nonbinary ηγέτες στην καριέρα τους, διεξήγαγε την έρευνα σε συνεργασία με τη Berlin Cameron και την Benenson Strategy Group.

«Πρόκειται για μια κρίση στον εργασιακό χώρο», λέει στο Fortune η Ann Shocket, διευθύνουσα σύμβουλος της TheLi.st, η οποία λέει ότι παρεξήγησε τη μοναξιά της νομίζοντας ότι ήταν υπερένταση και άγχος. «Κάνει τους εργαζόμενους πιο πιθανό να είναι δυσαρεστημένοι και να αποθαρρύνονται σε σχέση με τις ευκαιρίες τους».

Ανισότητα και μοναξιά

Το αίσθημα μοναξιάς στην εργασία κάνει τους εργαζόμενους -ανεξαρτήτως φύλου- τέσσερις φορές πιο πιθανό να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την καριέρα τους, κάτι που μπορεί αναπόφευκτα να οδηγήσει σε έλλειψη παραγωγικότητας και υψηλότερο ρυθμό αποχωρήσεων. Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πώς η μοναξιά μπορεί μόνο να αυξήσει τις υπάρχουσες ανισότητες στο γραφείο.

Η έκθεση της πλατφόρμας για το 2023 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αισθανθούν μοναξιά καθώς ανεβαίνουν στην ιεραρχία σε σχέση με τους άνδρες. Σχεδόν έξι στις 10 γυναίκες στην αρχή και στα μέσα της καριέρας τους είπαν ότι η μοναξιά τους μεγάλωνε καθώς ανέβαιναν την εταιρική ιεραρχία. Πάνω από τις μισές γυναίκες στην αρχή και στο μέσο της καριέρας τους είπαν ότι έχουν αρνηθεί προαγωγές και νέες δουλειές ή παραιτήθηκαν λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που έχει η μοναξιά στη δουλειά στην προσωπική τους ζωή.

«Η μοναξιά εμποδίζει τις γυναίκες να μετακινηθούν σε θέσεις μεγάλης επιρροής και δύναμης», αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, η μοναξιά στη δουλειά έχει πιο σημαντική αρνητική επίδραση στους έγχρωμους σε σύγκριση με τους λευκούς υπαλλήλους, όπως φαίνεται από τα περισσότερα συναισθήματα δυσπιστίας προς τους ηγέτες και τους συναδέλφους και την ανικανότητα να είναι ο εαυτός τους, διαπιστώνει η έκθεση.

Το τρικ των 10 λεπτών

Η αντιμετώπιση της μοναξιάς στην εργασία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, από τη βελτίωση της ισότητας, της ευημερίας και της ευτυχίας στην εργασία έως την αποτροπή των επιπλοκών της κοινωνικής απομόνωσης στην υγεία, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια.

«Περιμένουμε ότι οι δουλειές μας θα κάνουν περισσότερα για εμάς από το να μας δίνουν απλώς ένα μισθό», λέει η Shocket. «Θέλουμε να επενδύσουμε στις δουλειές μας, στους χώρους εργασίας μας και στις καριέρες μας και θέλουμε να νιώθουμε ότι μας βλέπουν και μας υποστηρίζουν».

Μια σχετική έρευνα στις ΗΠΑ πέρυσι διαπίστωσε ότι εάν όλοι συνδεόμασταν σκόπιμα για 10 λεπτά την ημέρα, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη μείωση της κοινωνικής σύνδεσης κατά 50%. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί στον εργασιακό χώρο, καθώς οι εργαζόμενοι περνούν τις περισσότερες ημέρες τους στη δουλειά τους.

Ευτυχώς για εμάς, όλοι μπορούν να περάσουν 10 λεπτά σύνδεσης, υπογραμμίζει η Shocket, της οποίας η ομάδα έχει έναν οδηγό για να το πώς μπορεί να επιτευχθεί. Μπορείτε να ζητήσετε να πάτε για καφέ με έναν συνάδελφό σας, να συγχαρείτε έναν συνάδελφο για ένα πρότζεκτ που σας άρεσε ή να πείτε σε ένα μέλος της ομάδας ότι το σκέφτεστε και θέλετε να μάθετε πώς πέρασε στο πρόσφατο ταξίδι ή στα γενέθλιά του.

«Δεν αφορά το να πηγαίνετε σε πάρτι δικτύωσης και να πίνετε Chardonnay. Δεν αφορά μεγάλα, φανταχτερά, ακριβά συνέδρια», λέει η Shocket. «Αυτές οι μικροσκοπικές καθημερινές συνήθειες – να παραμένετε σε επαφή μέσω μηνυμάτων, να περνάτε χρόνο ένας-προς-έναν και κυριολεκτικά να περπατάτε στο γραφείο είναι ένας πραγματικά πολύτιμος τρόπος για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας».

Μικρές αλλά ουσιαστικές συνήθειες, όπως η έκφραση διάθεσης για συνεργασία σε πρότζεκτ ή η υποστήριξη συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο χώρο εργασίας, μπορούν να σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε αυτά τα 10 λεπτά. Αν και μπορεί να είναι τρομακτικό να συστήνεσαι σε έναν νέο συνάδελφο ή να στέλνεις ένα ψυχρό μήνυμα Slack, τείνουμε να υποτιμούμε πόσο καλά νιώθεις όταν το κάνεις και πόσο θετικά το εκλαμβάνει ο παραλήπτης αυτής της πράξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com