Μoody’s: Δημοσιονομικό επίτευγμα για την Ελλάδα, από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως

Μoody’s: Δημοσιονομικό επίτευγμα για την Ελλάδα, από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως επισημαίνει η Moody’s, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει εξαιρετικά γρήγορα

Ως πιστωτικό θετικό αποτιμά το γεγονός της επανεκλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο οίκος Moody’s, καθώς, όπως επισημαίνει, αυτό το γεγονός εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων… και τη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Περαιτέρω, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει η Moody’s, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε εξαιρετικά γρήγορα μετά την πανδημική κρίση. Το πραγματικό ΑΕΠ «έτρεξε» με 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020. Έχοντας στήριξη από τις προοπτικές αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με τον δείκτη να υποχωρεί κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και παρότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος της έχει γίνει σημαντικά πιο διαχειρίσιμο χάρη στους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους από το 2017. Σχεδόν το 80% του χρέους, παρατηρεί, η Moody’s, και εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και συναλλαγών repos, ανήκει σε ιδρύματα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει η Moody’s, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων -ο προτιμώμενος δείκτης για τη μέτρηση της προσιτότητας του χρέους- είναι χαμηλές και θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις τίτλων στις αγορές. Σε μια αναλογία περίπου 5,5%-6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτή της Ιταλίας (Baa3 αρνητικό outlook) και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: