Ρουμπίνι: Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα γίνει πιο ψυχρός – Τι είπε για το χρέος των ΗΠΑ

Ρουμπίνι: Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα γίνει πιο ψυχρός – Τι είπε για το χρέος των ΗΠΑ
U.S. economist Nouriel Roubini is pictured during a seminar at Shanghai Jiaotong University in Shanghai, China, 26 July 2011. The risk of a breakup in the euro area is lower than a year ago, Nouriel Roubini, the economist who predicted the global financial crisis, said. The risk of deflation in advanced economies has also fallen, Roubini, the co-founder and chairman of New York-based Roubini Global Economics LLC, said at a conference in Shanghai. (Photo by dycj / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
Βιώνουμε μια γεωπολιτική ύφεση, ανέφερε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί

Σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι αντιπαράθεσης πορεύονται μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιαπωνία οι ΗΠΑ και η Κίνα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Roubini Macro Associates, Νουριέλ Ρουμπίνι, προσθέτοντας: «Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα γίνει πιο ψυχρός». 

Μιλώντας την Τετάρτη στο Bloomberg στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα, προειδοποίησε ότι η σινοαμερικανική αντιπαράθεση μπορεί τελικά να ταράξει τις αγορές επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της G-7 συναντήθηκαν αυτόν τον μήνα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για να συζητήσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν συλλογικά την Κίνα. Συμφώνησαν να προσπαθήσουν για «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις, παρόλο που προχώρησαν σε βήματα για τη μείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν πρόκειται να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», είπε ο Ρουμπίνι. «Η κινεζική αντίδραση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής των G-7 είναι ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία και άλλοι κάνουν μηχανορραφίες εναντίον της Κίνας».

Ο Ρουμπίνι ξεχώρισε την απειλή μιας «γεωπολιτικής ύφεσης» μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αγορές, επισημαίνοντας τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Αμερικανικό χρέος

Επίσης, ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσουν, καθώς η αποτυχία συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους ενδέχεται να χτυπήσει τις αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα. 

«Μπορεί να φτάσουν στο “παρά πέντε” προτού να υπάρξει συμφωνία», είπε στο Bloomberg TV στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα. «Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: