Moody’s: Γιατί η νομιμοποίηση της μαριχουάνας μπορεί να φέρει περισσότερα λεφτά στα αμερικανικά ταμεία

Moody’s: Γιατί η νομιμοποίηση της μαριχουάνας μπορεί να φέρει περισσότερα λεφτά στα αμερικανικά ταμεία

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνα παρέχει τη δυνατότητα για αύξηση των εσόδων, δοκιμασίες για τις κυβερνήσεις της Β. Αμερικής και τις εταιρείες.

Η επικείμενη νομιμοποίηση της μαριχουάνα στις ΗΠΑ και η πιθανή νομιμοποίησή της στον Καναδά θα επηρεάσει πολλές από τις αξιολογημένες οντότητές της, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s Investors Service. Οι ΗΠΑ και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις μαζεύουν χρήματα από τις πωλήσεις προϊόντων και τη φορολογία τους, έτσι η νομιμοποίηση της μαριχουάνα, θα αποτελέσει τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία για τις εταιρείες ποτού, καπνού και φαρμακευτικών προϊόντων.

Στις ΗΠΑ, 29 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει κάποιες από τις χρήσεις μαριχουάνα, ενώ εννιά πολιτείες, επιτρέπουν την χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αν και το εν λόγω ναρκωτικό παραμένει απαγορευμένο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο Καναδάς αναμένεται να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα σε εθνικό επίπεδο αυτό το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Moody’s και Senior Analyst, Grayson Nichols, «για τις ΗΠΑ αλλά και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις που επιτρέπουν τη λιανική πώληση μαριχουάνας, τα συσχετιζόμενα έσοδα από τη φορολογία είναι οριακά πιστωτικά θετικά». Ενώ σημείωσε ότι, «Ακόμα και σε πολιτείες με ώριμες αγορές, όπως το Κολοράντο, και μεγάλες σε έκταση πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, τα αναμενόμενα έσοδα θα παραμείνουν ένα μικρό ποσό των συνολικών ετήσιων εσόδων, δεδομένων των περιορισμένων ευκαιριών για σημαντική επέκταση της αγοράς».

Παρομοίως, αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς η αναμενόμενη νομιμοποίηση της μαριχουάνα θα επηρεάσει τα έσοδα του Καναδά, καθώς η ζήτηση και η τιμή, μεταξύ άλλων, είναι ακόμα άγνωστα, τα έσοδα από τη μαριχουάνα θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα, αμελητέα.

Όσον αφορά τις εταιρείες ποτών, η νομιμοποίηση της μαριχουάνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αλκοόλ σε μερικές περιπτώσεις, αλλά θα μπορούσε, όμως, να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων ποτών, σύμφωνα με τη Moody’s. Για παράδειγμα, η εταιρεία παραγωγής μπύρας, Constellation Brands Inc., στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ανέλαβε το 9,9% της καναδικής εταιρείας κάνναβης, Canopy Growth, προκειμένου να εξετάσει τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ποτών που θα περιέχει μαριχουάνα.

Οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να εισέλθουν στην αγορά μαριχουάνας, εάν το ναρκωτικό νομιμοποιηθεί τελικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εταιρείες όπως η Atria και η Vector Group, σε μια περίοδο όπου το κάπνισμα τσιγάρων έχει μειωθεί. Επιπλέον, με το να εισέλθουν στην αγορά μαριχουάνας, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα εξελιγμένα συστήματα διανομής τους, για να διεκδικήσουν όλο και μεγαλύτερες πωλήσεις.

Για τις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, η νομιμοποίηση της μαριχουάνα σε κρατικό επίπεδο, θα έδινε μια ώθηση στις πωλήσεις κάποιων προϊόντων τους, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία κατά του πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά θα μπορούσαν, ακόμα, να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία για τις εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, μικρές εταιρείες φαρμάκων που χρησιμοποιούν συστατικά κάνναβης, και δεν μπορούν να περάσουν τον κρατικό έλεγχο.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ.