Moody’s: Κίνδυνοι για ανάπτυξη και πληθωρισμό λόγω Όμικρον – Εμπόδιο η καχυποψία για τα εμβόλια

Moody’s: Κίνδυνοι για ανάπτυξη και πληθωρισμό λόγω Όμικρον – Εμπόδιο η καχυποψία για τα εμβόλια
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανακάλυψη της Omicron υπογραμμίζει την άποψη του οίκου ότι η πανδημία COVID-19 παραμένει πηγή αβεβαιότητας

Νέους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις προοπτικές του πληθωρισμού εγκυμονεί η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, όπως αναφέρει η Moody’s, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τη δημόσια υγεία, με τα κράτη να επιβάλουν ξανά ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Αυτοί οι περιορισμοί πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες έως ότου οι επιστήμονες μάθουν περισσότερα για την παραλλαγή. 

Από την άλλη, η ανακάλυψη της Omicron υπογραμμίζει την άποψη του οίκου ότι η πανδημία COVID-19 παραμένει   πηγή αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και παράγοντας αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών. 

Βέβαια, η  Moody’s διατηρεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις της G-20, όπως δημοσιεύτηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, επειδή οι πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν ακόμη σημαντική αλλαγή στις προβλέψεις της, οι οποίες βασίστηκαν στην προσδοκία ότι ο ιός σταδιακά θα γίνει ενδημικός. 

Σε κάθε περίπτωση, η απειλή θα εξαρτηθεί από τη μεταδοτικότητα και τη μολυσματικότητα της νέας παραλλαγής. 

Ωστόσο, η εμπειρία μετά την εμφάνιση άλλων παραλλαγών, ιδίως της παραλλαγής Δέλτα, και οι πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση διαδοχικών κυμάτων λοιμώξεων παρέχουν βάση για τον εντοπισμό των παραγόντων που θα καθορίσουν τον οικονομικό και πιστωτικό αντίκτυπο αυτής της τελευταίας παραλλαγής.

Η Omicron φαίνεται να εντοπίστηκε νωρίς, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή πιο σοβαρή από άλλα στελέχη του ιού ή σε ποιο βαθμό τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας. 

Ωστόσο, η πρόοδος που καταγράφεται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς και τη δημόσια συμμόρφωση με τη χρήση εργαλείων όπως οι μάσκες και η κοινωνική απόσταση θα είναι σημαντικοί παράγοντες για τον προσδιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου. 

Οι χώρες που έχουν προμηθευτεί αποτελεσματικά εμβόλια και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, θα παραμείνουν σε καλύτερη θέση. Τα χαρακτηριστικά του ιού θα διαμορφώσουν επίσης την πολιτική και την απόκριση του ιδιωτικού τομέα. 

Περιορισμοί

Εάν τελικά οι αξιωματούχοι υγείας καταλήξουν στο ότι η Omicron ενέχει υψηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εάν η παραλλαγή αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί με περιορισμούς στα σύνορα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε πολλές χώρες πιθανότατα θα επιβάλουν νέους περιορισμούς κινητικότητας. 

Η σοβαρότητα των περιορισμών θα ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η κατάσταση της δημόσιας υγείας σε κάθε χώρα και η προθυμία των αρχών να επωμιστούν το οικονομικό και πολιτικό κόστος που σχετίζεται με τους περιορισμούς. 

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής έρχεται επίσης σε μια περίοδο εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, με τις αλυσίδες εφοδιασμού να υποφέρουν, με αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας. 

Από την πλευρά της ζήτησης, ο φόβος της μόλυνσης θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο ποσοστό ατόμων από την ενασχόληση με κάποια οικονομική δραστηριότητα που απαιτεί στενή επαφή. Έτσι, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί για υπηρεσίες όπως η φιλοξενία και τα ταξίδια, σε μια εποχή που οι δαπάνες που σχετίζονται με τις διακοπές συνήθως αυξάνονταν. 

Τα επιχειρηματικά σχέδια για σταδιακή επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μετά την πανδημία είναι πλέον αβέβαια. Μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για τη συνολική κατάσταση της πανδημίας, ο φόβος της μόλυνσης από την COVID-19, η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τα σχολεία και τη φροντίδα των παιδιών και οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια θα συνεχίσουν να περιορίζουν την προσφορά εργασίας. 

Σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα άλλο αυξανόμενο κύμα λοιμώξεων από τον COVID-19, οι οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι αυτές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη χαμηλότερη ικανότητα παροχής πρόσθετης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος της Covid στην ανάπτυξη. 

Aγορές

Εάν η παραλλαγή επηρεάσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνου στην παγκόσμια αγορά, θα προκαλέσει χρηματοοικονομικό στρες στους εκδότες χρεογράφων με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Για παράδειγμα, οι αναδυόμενες αγορές που βασίζονται στις διεθνείς αγορές για δανεισμό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους αναχρηματοδότησης.

Οι προηγμένες οικονομίες, βοηθούμενες από τη χρήση εξαιρετικά αποτελεσματικών εμβολίων, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και την εκτεταμένη πολιτική υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα, είναι σε καλύτερη θέση. Αλλά η καχυποψία απέναντι στα εμβολίων παραμένει εμπόδιο για την ανάκαμψη σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων πολλών προηγμένων οικονομιών.