Μoody’s: Κίνδυνος για τα κράτη του ΝΑΤΟ από πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία

Μoody’s: Κίνδυνος για τα κράτη του ΝΑΤΟ από πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία
Photo: AFP
Το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία εν μέσω σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας δείχνει κινδύνους για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ

Τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ από τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας ανέδειξε το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία, σύμφωνα με τη Moody’s.

Ειδικότερα, στις 16 Νοεμβρίου, τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) σε έκτακτη συνεδρίαση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι που σκότωσαν δύο άτομα μια μέρα νωρίτερα στο χωριό Przewodów της Πολωνίας, το οποίο απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, πιθανότατα προήλθαν από μονάδα αεράμυνας της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συμπέρασμα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αποκλείει οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση, στο πλαίσιο των ρητρών αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας. Ωστόσο, ο κίνδυνος κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας αποτελεί βασική πηγή πιστωτικού κινδύνου για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Το περιστατικό υπογραμμίζει και πάλι τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. 

Η Moody’s άλλαξε τη βαθμολογία πολιτικού κινδύνου της Πολωνίας στις 23 Μαρτίου κατά μία βαθμίδα σε ba από baa, αλλά και στα τρία κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία (σταθερό Α1), τη Λετονία (σταθερό Α3) και τη Λιθουανία (σταθερό Α2), καθώς και στη Ρουμανία. Οι υψηλότερες βαθμολογίες πολιτικού κινδύνου και των πέντε χωρών αντικατοπτρίζουν κατά κύριο λόγο τον αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων διάχυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν μακρά χερσαία σύνορα με την Ουκρανία. Η Moody’s εκτιμά ότι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο άμεσων απειλών, ωστόσο η εσφαλμένη πυραυλική επίθεση στην Πολωνία δείχνει ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση αυξάνει τους ξαφνικούς και απρόβλεπτους κινδύνους.

Ο Οίκος, κατά τ’ άλλα, εξακολουθεί να δίδει πολύ μικρή πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, σε περίπτωση πλήρους στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τα ευρωπαϊκά κράτοι του ΝΑΤΟ θα επηρεαστούν δυσμενώς.

Ένα σενάριο κλιμάκωσης της σύγκρουσης θα είχε πολύ ευρύτερες πιστωτικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των εταιρειών.