Moody’s: Πώς η Fed «έριξε» τις αγορές – Σφίγγει ο κλοιός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Moody’s: Πώς η Fed «έριξε» τις αγορές – Σφίγγει ο κλοιός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερα «έξυπνη» αποδείχθηκε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στις ΗΠΑ (FOMC), σύμφωνα με τη Moody’s. 

«Πέτυχε τον στόχο να σηματοδοτήσει μια επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων, χωρίς να πλήξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρι που ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ βγήκε για να μιλήσει…

Υπενθυμίζεται πως η FOMC έδωσε σήμα για αύξηση επιτοκίου τον Μάρτιο, λόγω του εντεινόμενου πληθωρισμού, που σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων στις ΗΠΑ, στο 7,9%. Η δήλωσή της περιέγραψε την αγορά εργασίας ως «ισχυρή». Αυτό απουσίαζε στη δήλωση του Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τον ισολογισμό, η Fed θα ήθελε να διατηρήσει πρωτίστως μακροπρόθεσμα ομόλογα στον ισολογισμό της. Σε κάθε περίπτωση, το επιτόκιο παραμένει το κύριο εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Πήγαινε καλά έως ότου… 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανταποκρίθηκαν ευνοϊκά στη δήλωση μετά τη συνεδρίαση, πιθανώς ως ένδειξη ανακούφισης που η Fed δεν σήμανε συναγερμό. 

Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε γρήγορα. Τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές αντέδρασαν όταν ο Πάουελ είπε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση από ό,τι το 2015, με υψηλό πληθωρισμό και ισχυρότερη αγορά εργασίας.

Ο Πάουελ το ανέφερε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αυτό δημιούργησε ανησυχία ότι η Fed επρόκειτο να γίνει ξαφνικά πιο επιθετική. 

Οι αγορές αντέδρασαν επίσης διότι ο πρόεδρος της Fed είπε υπάρχει άφθονο περιθώριο αύξησης των επιτοκίων χωρίς να βλαφτεί η αγορά εργασίας, κάτι που αποτέλεσε επιθετική δήλωση. 

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός για να αγνοηθεί. Οι ανατιμήσεις στις ΗΠΑ φτάνουν στο 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση δε με τη μέση αύξηση 2,1% το 2018 και το 2019, το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει κόστος 250 δολ. τον μήνα. Ανά ηλικιακή ομάδα, λέει η Moody’s, το κόστος του πληθωρισμού διαφέρει. Για παράδειγμα, τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών ξοδεύουν 303 δολ. περισσότερα τον μήνα, ενώ τα άτομα ηλικίας 45 έως 54 ετών ξοδεύουν επιπλέον 305 δολ. κάθε μήνα. Όσοι είναι 65 ετών και άνω ξοδεύουν επιπλέον 194 δολ. τον μήνα.