Moody’s: Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Moody’s: Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έκθεση του οίκου αξιολόγησης υπολογίζει τις επιπτώσεις από τη σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη και τις πιθανές ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ανάλυση με τις οικονομικές απώλειες της Ελλάδας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιέχει η νέα έκθεση της Moody’s για το πιστωτικό προφίλ της χώρας μας.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με μια ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια δραστική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό περιοριστικό παράγοντα αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές για φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος στο 3% από 5,2%.

Η έκθεση αναφέρει ότι η έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά περιορισμένη. Η Ρωσία αντιπροσώπευε μόλις το 2% περίπου τόσο των τουριστικών αφίξεων όσο και των ταξιδιωτικών εισπράξεων πριν από την πανδημία. Επιπλέον, το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και την Ουκρανία ανέρχεται μόλις στο 1%. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία (κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αντιπροσωπεύουν το 9,5% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.

Στο σενάριο γενικής απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, η Ελλάδα θα είχε σημαντικές απώλειες επειδή, πρώτον, το ενεργειακό της μείγμα κυριαρχείται από το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (51%) και το φυσικό αέριο (22%), και τα δύο εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές, και (2) περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας, το 11% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και το 49% των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία.

Παράλληλα, η Moody’s αναμένει ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διευρυνθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 καθώς οι βασικές εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε ήδη ενισχυθεί προτού επέλθει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφτασε στο 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και στο 8% τον Μάρτιο. Ο οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και θα φτάσει το 5% κατά μέσο όρο φέτος.