Morgan Stanley: Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει – Τρεις αναβαθμίσεις ως το 2024

Morgan Stanley: Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει – Τρεις αναβαθμίσεις ως το 2024
Προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 και το 2024» αναφέρει η Morgan Stanley.

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με τα κράτη μέλη της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Σε αυτό το μακρο-περιβάλλον, λοιπόν, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους τρεις μεγάλους οίκους είναι θέμα χρόνου, με τον χρονικό ορίζοντα επίτευξής της να φτάνει ως το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ειδικότερα, «προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 και το 2024. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής και της οικονομικής σταθεροποίησης, θα οδηγήσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (IG) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024» αναφέρει η τράπεζα και συνεχίζει: «Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης το 2023 και το 2024. 

Η πτώση των πληθωριστικών πιέσεων και η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να υποστηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση στο β’ εξάμηνο του 2023. Από την άλλη, αν και η περιοριστική νομισματική πολιτική θα ασκήσει αρνητική επίδραση στην οικονομία, οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και από τις εισροές ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπουμε ανάπτυξη κατά 2,5% το 2023 και 2,2% το 2024. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά τις τιμές, όπως και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, αναμένεται μια διόρθωση στα Τρόφιμα και την Ενέργεια, που θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού, από 9,6% ετησίως το 2022, σε 3,6% το 2023. Όμως, ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει υψηλός, κυρίως λόγω των τιμών στον κλάδο του Τουρισμού».

Δημοσιονομικά – Πολιτική

Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη, η Ελλάδα παρουσίασε μία από τις ταχύτερες οικονομικές σταθεροποιήσεις στην Ευρώπη. Τον Ιούλιο του 2022, η χώρα κατάφερε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα και να μειώσει τον λόγο χρέους/ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικά υψηλό επίπεδο του 206% που έφτασε το 2020 λόγω της πανδημίας. 

«Προβλέπουμε ότι αυτή η μείωση του χρέους θα συνεχιστεί κατά το επόμενο διάστημα, αν και με πιο ρυθμό: εκτιμούμε ότι η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,9% το 2022 και έως 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές των τόκων να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της δομής του ελληνικού χρέους, προβλέπουμε ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 163% το 2023 και 153,5% το 2024» αναφέρει η τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά την πολιτική πράξη, «ο πρώτος γύρος των εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει 146 έδρες στη Βουλή, λίγες μόνο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία. Λόγω της μη επίτευξης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου, όταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επανεισαγάγει το bonus των 50 εδρών της πλειοψηφίας για το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Αν η ΝΔ επιδείξει αποτέλεσμα παρόμοιο με τον πρώτο γύρο, θα μπορέσει να καταλάβει περίπου 180 έδρες».

Επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας (IG) είναι σχεδόν βέβαιη: Μια κυβέρνηση της ΝΔ με πλειοψηφία θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στον δρόμο της οικονομικής σταθεροποίησης και της αξιοποίησης του RRF. 

«Οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως credit positive, και εκτιμούμε ότι οι οικονομικές βάσεις είναι στον σωστό δρόμο για να αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο τους επόμενους μήνες. Διατηρούμε την άποψή ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά βλέπουμε και την πιθανότητα μιας πρόωρης αναβάθμισης εάν η ανάπτυξη εκπλήξει θετικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας» καταλήγει η τράπεζα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: