Morgan Stanley: Μην παρασύρεστε από το January effect, οι μετοχές θα υποχωρήσουν

Morgan Stanley: Μην παρασύρεστε από το January effect, οι μετοχές θα υποχωρήσουν
Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με προσδοκίες για τους επενδυτές…

Το εκπληκτικά  καλό ξεκίνημα που σημειώνεται στις αγορές και ειδικά στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα ξεθωριάσει, δεδομένου ότι η Federal Reserve πρόκειται να ανακοινώσει την όγδοη αύξηση επιτοκίων, σύμφωνα με τον Michael Wilson της Morgan Stanley.

«Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη δράση τιμών αντικατοπτρίζει περισσότερο την εποχική επίδραση του Ιανουαρίου και τη short κάλυψη μετά από ένα σκληρό τέλος Δεκεμβρίου και μια βάναυση χρονιά» αναφέρει η Morgan Stanley. «Η πραγματικότητα είναι ότι τα κέρδη αποδεικνύονται ακόμη χειρότερα από ό,τι αναμενόταν με βάση τα δεδομένα, ειδικά όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους».

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με προσδοκίες για τους επενδυτές, με τρεις σημαντικούς μετοχικούς δείκτες στις ΗΠΑ να σημειώνουν ισχυρά μηνιαία κέρδη. Από την Παρασκευή, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 4,6% τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του Ιανουαρίου, ενώ ο Dow Jones Industrial Average σημείωνε άνοδο 1,7%. Οι τεχνολογικές μετοχές είχαν τον καλύτερο Ιανουάριο των τελευταίων δεκαετιών, με τον Nasdaq Composite, το ίδιο διάστημα, να σημειώνει άνοδο 8,9%, ευρισκόμενος σε τροχιά για την καλύτερη επίδοσή του από το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, ο Wilson και η ομάδα του εξεπλάγησαν από το μέγεθος της πρόσφατης προόδου. Είναι «απλώς μια ακόμη παγίδα της bear market, όλα τα καλά νέα έχουν πλέον προεξοφληθεί, γεγονός που σημαίνει ότι «η πραγματικότητα είναι πιθανό να επιστρέψει στο τέλος του μήνα, αφού η αποφασιστικότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».

Το «January effect» είναι μια εποχική τάση, με τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης να κάνουν συνήθως ράλι τον μήνα. Θεωρητικά, οι επενδυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για να επαναγοράσουν νέες θέσεις τον Ιανουάριο.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν το «window dressing», μια πρακτική που εφαρμόζουν θεσμικοί να αγοράζουν μετοχές μετοχών με κορυφαίες επιδόσεις μέχρι το τέλος του έτους για να βελτιώσουν την εμφάνιση της απόδοσης του αμοιβαίου κεφαλαίου τους πριν το παρουσιάσουν στους μετόχους. Επίσης, σε ό,τι αφορά το συναίσθημα, οι επενδυτές τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς ξεκινά η νέα χρονιά.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν στην αρχή του έτους ότι ένα σοκ ύφεσης το 2023 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 22% τις μετοχές ενώ περίμεναν ότι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street θα κλείσει το έτος στις 3.900 μον.  Επιπλέον, ο Wilson υποστήριξε ότι οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ξεχάσει τον βασικό κανόνα του «Μην πολεμάς την Fed». Όπως είπε, η επερχόμενη συνεδρίαση της FOMC, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη, θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει το επιτόκιο-στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης, σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Fed δεν έχει σηματοδοτήσει πιθανή προθυμία της να πατήσει φρένα και να υιοθετήσει, πραγματικά, μια πιο χαλαρή στάση. Αυτό, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα της χειρότερης ύφεσης κερδών από το 2008, «τιμολογούνται για άλλη μια φορά, κατά την άποψή μας», είπε ο Wilson.

Η βασική πρόβλεψη της Morgan Stanley για το 2023 σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του S&P 500 είναι 195 $, ενώ στο κακό σενάριο βλέπει πτώση στα 180 $.  Ο Wilson και η ομάδα του είπαν ότι τώρα κλίνουν περισσότερο προς το bear case των $180, με βάση την υποβάθμιση του περιθωρίου κέρδους. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συνήθως, όταν η αύξηση των μελλοντικών κερδών είναι αρνητική, η Fed στην πραγματικότητα μειώνει τα επιτόκια. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη φορά, (κατι που είναι) ένας επιπλέον αντίθετος άνεμος για τις μετοχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: