Από παιδί που έζησε σε 13 ανάδοχες οικογένειες, υποψήφιος για Όσκαρ. Αυτή είναι η ιστορία του Barry Keoghan από το “The Banshees of Inisherin”

Από παιδί που έζησε σε 13 ανάδοχες οικογένειες, υποψήφιος για Όσκαρ. Αυτή είναι η ιστορία του Barry Keoghan από το “The Banshees of Inisherin”
epa09549931 Irish actor Barry Keoghan attends the UK premiere of ‘Eternals’ at the BFI Max in in London, Britain, 27 October 2021. The movie will be released in UK cinemas on 05 November 2021. EPA/VICKIE FLORES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού, Barry Keoghan, πάλεψε πάρα πολύ για να γράψει το δικό του success story.

 της Chloe Berger

Υπάρχει μικρή πιθανότητα να έχετε δει την ερμηνεία του Barry Keoghan στο The Banshees of Inisherin (ελληνικά: Τα πνεύματα του Ινισέριν) και να μην συγκινηθήκατε. Καταφέρνοντας να ραγίσει καρδιές, ο Keoghan υποδύεται τον χαρακτήρα του Dominic με μια ευπάθεια και ωμότητα τόσο καθαρή που συναγωνίζεται το σκηνικό των καθάριων ιρλανδικών νερών και των καταπράσινων βράχων.

Η ερμηνεία του του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, μαζί με τον ηθοποιό Brendan Gleeson. Η βραβευμένη από τους κριτικούς ταινία, η οποία απεικονίζει τη διαλυμένη φιλία μεταξύ των χαρακτήρων του Gleeson και του Colin Farrell σε μια γραφική αλλά άτονη, παραθαλάσσια πόλη της Ιρλανδίας, κέρδισε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ αυτή την εβδομάδα.

Σε ηλικία 30 ετών, αυτή είναι η πρώτη υποψηφιότητα του Koeghan για Όσκαρ. Με ταινίες όπως η Δουνκέρκη και την ερμηνεία του 2022 στο The Batman στο βιογραφικό του, ο ηθοποιός ονειρευόταν, πάλευε και εργαζόταν για αυτή τη στιγμή από την αρχή της καριέρας του. Το ταξίδι του αστέρα ήταν κάθε άλλο παρά παραδοσιακό ή απλό. Χαρακτηρίζεται από επιμονή, μια ιδιότητα που απέκτησε στην παιδική του ηλικία και πήρε μαζί του καθώς ανερχόταν στην οθόνη.

Μεγαλώνοντας με έναν απόντα πατέρα και μια μητέρα που πάλευε με τον εθισμό στην ηρωίνη, ο Keoghan έζησε σε 13 διαφορετικές ανάδοχες οικογένειες στο Δουβλίνο μέχρι που τελικά κατέληξε να ζει με τη γιαγιά του σε ηλικία 10 ετών. Η μητέρα του πέθανε λίγα χρόνια αργότερα.

«Ως παιδί δεν ξέρεις τι συμβαίνει», είπε ο Keoghan στο The Late Late Show το 2018, μιλώντας για το πώς συνδεόταν με τις οικογένειες πριν χρειαστεί να μετακομίσει με τον αδερφό του σε μια νέα.

Ενώ ζούσε με τη γιαγιά του, την οποία αναφέρει χαϊδευτικά ως “nanny”, ο Keoghan άρχισε να παρακολουθεί ηθοποιούς του 20ου αιώνα και να ενεργεί με διακριτικούς τρόπους: μέσω μιμήσεων, τηλεφωνικών φαρσών και προσποίησης χαρακτήρων όταν έμπαινε σε καταστήματα, σύμφωνα με ένα προφίλ του στο βρετανικό GQ. Η προσπάθεια να γίνει ηθοποιός δεν θεωρείτο μια βιώσιμη επιλογή σύμφωνα με την καταγωγή του, αλλά μετά τον θάνατο της μητέρας του, ήταν έτοιμος να δουλέψει για το αδύνατο. «Τι άλλο μπορώ να χάσω;» είπε στον εαυτό του, σύμφωνα με το GQ. «Ο μόνος δρόμος είναι προς τα μπρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι αυτό που έκανε ο Keoghan. Όταν ήταν στο σχολείο, απάντησε σε ένα ανοιχτό κάλεσμα για το Between the Canals, μια ταινία του 2011 που κατέληξε να είναι η πρώτη του. Ο σκηνοθέτης Mark O’Connor είπε στο GQ ότι ο Keoghan του τηλεφωνούσε «κάθε λίγες εβδομάδες μέχρι να περάσω τελικά από οντισιόν».

Με αυτόν τον ρόλο στο βιογραφικό του, η φιλοδοξία και η όρεξη του Keoghan οδήγησαν σε μερικά άλλα κάστινγκ μέχρι την «αποκάλυψη» του στην ταινία ’71 του 2014, είπε στο Backstage. Εν τω μεταξύ, βελτίωνε την υποκριτική του τεχνική σε μια σχολή υποκριτικής στο Δουβλίνο, γνωστή ως The Factory. Κάποια στιγμή, έγραψε στο Twitter στον διάσημο συγγραφέα κόμικς Stan Lee: «Σε παρακαλώ, κάνε με έναν υπερήρωα :)». Σύντομα έγινε, παίρνοντας ρόλους ως υπερήρωας στο The Eternals και ως κακοποιός στο The Batman.

Έστειλε μια αυτόκλητη οντισιόν για τον ρόλο του ως Riddler στο Batman, λαμβάνοντας μια πρόταση να παίξει αντί αυτού τον Joker. Μια διαγραμμένη σκηνή με τον Keoghan ως Joker συγκέντρωσε 4 εκατομμύρια προβολές – πιθανότατα ανταμοιβή για τον ηθοποιό, ο οποίος αρχικά τρομοκρατήθηκε με την ερμηνεία του εμβληματικού χαρακτήρα.

Ο Keoghan είχε πάντα κίνητρο περισσότερο την ανάπτυξη παρά τη φήμη. «Αφορά στο να θέτω προκλήσεις στον εαυτό μου, να διαλύω τα στίγματα και τα στερεότυπα και να βλέπω πόσο μπορώ να πιέσω τον εαυτό μου με αυτό που παίζω», είπε στο Deadline.

Χωρίς να φοβάται να ονειρευτεί ή να δουλέψει για το όνειρό του, ανέπτυξε μια λίστα με 35 έως 40 σκηνοθέτες με τους οποίους ήθελε να συνεργαστεί. Ο σκηνοθέτης του Banshees of Inisherin, Martin McDonagh, έτυχε να είναι στη λίστα. Πείτε το δύναμη της πίστης: Όπως εξήγησε ο Keoghan στο Vanity Fair, έλαβε ένα email από τον McDonagh για έναν ρόλο στην ταινία.

Αλλά σημειώνει ότι δεν είναι μόνο το να πιστεύεις. «Δεν κάθεσαι μόνο και περιμένεις. Δουλεύεις σκληρά για αυτό», είπε στο Collider.

Πηγή: fortune.com