Morgan Stanley: Πότε θα έρθει η άνοιξη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Morgan Stanley: Πότε θα έρθει η άνοιξη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων
Οι τέσσερις «εποχές» του ιστορικού κύκλου συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα μπορεί να προσφέρουν πληροφορίες

Παρότι τα κρυπτονομίσματα γίνονταν πρωτοσέλιδα στα οικονομικά sites για τις αστρονομικές αποδόσεις τους, αυτές τις ημέρες τυγχάνουν προβολής κυρίως λόγω των απωλειών που εγγράφουν όσοι έχουν επενδύσει σε αυτά.

Οι αιτίες; Αποτυχημένες συναλλαγές, επιχειρηματικές απάτες κ.ο.κ. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τυχόν ενδιαφερομένους να αναζητήσουν πληροφορίες ώστε να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην αγορά. 

Πώς το «Halving» επηρεάζει την προσφορά κρυπτογράφησης

Το Bitcoin είναι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% των συνολικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και, από πολλές απόψεις, λειτουργεί ως αντιπρόσωπος για τη συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων.

Μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να περνάει από μια διαδικασία που ονομάζεται «Halving», που δημιουργεί σπάνη, έτσι ώστε να διατηρεί την αξία του αποφεύγοντας πληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, κάθε τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των bitcoins που δημιουργούνται κάθε 10 λεπτά μειώνεται στο μισό. Τελικά, όταν υπάρξουν 21 εκατομμύρια bitcoin, δεν θα εξορυχθούν άλλα.

Με τον εσκεμμένο περιορισμό της προσφοράς bitcoins, η έλλειψη που προκαλείται μπορεί να επηρεάσει την τιμή του και να προκαλέσει δυνητικά μια ανοδική πορεία. Υπήρξαν τρεις τέτοιες περίοδοι στο bitcoin από την έναρξή του το 2011, καθεμία από τις οποίες διήρκεσε 12 έως 18 μήνες μετά το μισό.

Τέσσερις φάσεις 

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ο τετραετής κύκλος κρυπτονομισμάτων αντιστοιχεί περίπου στις τέσσερις εποχές του χρόνου: 

Καλοκαίρι: Ιστορικά, τα περισσότερα κέρδη για το bitcoin έρχονται αμέσως μετά το Halving. Αυτή η bull-run περίοδος ξεκινά με το Halving και τελειώνει μόλις η τιμή του bitcoin κορυφωθεί.

Φθινόπωρο: Μόλις η τιμή ξεπεράσει το παλιό υψηλό, τείνει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, των νέων επενδυτών και των επιχειρήσεων, οι οποίοι αποτελούν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις τιμές. Αυτή η περίοδος αντιπροσωπεύει το χρονικό διάστημα που περνάμε από το παλιό υψηλό και φτάνουμε σε ένα νέο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η ανοδική αγορά έχει διανύσει την πορεία της.

Χειμώνας: Σε προηγούμενους κύκλους, η bear market σημειώθηκε όταν οι επενδυτές αποφάσισαν να κλειδώσουν τα κέρδη τους και να πουλήσουν bitcoin, προκαλώντας πτώση στις τιμές. Αυτή η περίοδος λαμβάνει χώρα μεταξύ της νέας κορυφής και της επόμενης πτώσης. Έχουν υπάρξει τρεις χειμώνες από το 2011, με διάρκεια περίπου 13 μήνες ο καθένας.

Άνοιξη: Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου που προηγείται κάθε Halving, η τιμή του bitcoin γενικά ανακάμπτει από το χαμηλό σημείο του κύκλου, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών τείνει να είναι αδύναμο.

Έχει έρθει η κρυπτο-άνοιξη;

Ακριβώς όπως ένας αγρότης αποφεύγει να φυτέψει τον χειμώνα ή πολύ αργά την άνοιξη, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων θέλουν να γνωρίζουν πότε έφτασε η άνοιξη των κρυπτονομισμάτων για να μεγιστοποιήσουν την επενδυτική τους «αυξητική περίοδο». Να τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε εάν η άνοιξη κρυπτογράφησης είναι πραγματικά εδώ ή εάν η αγορά βρίσκεται ακόμα στη μέση του χειμώνα:

 Χρόνος από την τελευταία αιχμή: Το κατώτατο σημείο του bitcoin σε προηγούμενους χειμώνες κρυπτογράφησης συνέβη ιστορικά 12 έως 14 μήνες μετά την κορύφωση.

Μέγεθος της μείωσης του bitcoin: Τα προηγούμενα χαμηλά ήταν περίπου 83% από τα αντίστοιχα υψηλά τους.

Miner: Όταν το bitcoin έχει πλησιάσει στο κατώτατο σημείο των περασμένων κύκλων, πολλοί miners bitcoin διέκοψαν τις δραστηριότητές τους επειδή έχαναν χρήματα. Όταν ένας miner κλείνει, διευκολύνει λίγο τους υπόλοιπους. Ένα στατιστικό που ονομάζεται «δυσκολία bitcoin» μετρά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εξορύξεις bitcoin. Όταν η δυσκολία μειώνεται, είναι σημάδι ότι η άνοιξη μπορεί να είναι κοντά.

Πολλαπλασιαστής τιμής του Bitcoin σε Τhermocap: Το Thermocap μετρά πόσα χρήματα έχουν επενδυθεί σε bitcoin από την έναρξή του. Τυχόν χαμηλότερος πολλαπλασιαστής τιμής bitcoin-to-thermocap υποδηλώνει κατώτατο σημείο, ενώ υψηλότερος πολλαπλασιαστής υποδηλώνει κορύφωση.

Ανταλλακτήρια: Όταν η τιμή των κρυπτονομισμάτων υποχωρεί, τείνει να επηρεάσει τη βιωσιμότητα ορισμένων ανταλλακτηρίων. Πτωχεύσεις, κακές ειδήσεις ή νέες κανονιστικές ρυθμίσεις μπορεί όλα να υποδηλώνουν ένα κατώφλι.

Κινήσεις τιμής: Μια αύξηση της τιμής κατά 50% από το χαμηλό του bitcoin είναι συνήθως καλό σημάδι ότι είδαμε τα χαμηλά.

Οι εκτιμήσεις για το πότε ακριβώς θα συμβεί το επόμενο Halving διαφέρουν, αλλά η ιστορία δείχνει ότι μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή γύρω τον Απρίλιο του 2024.

«Με βάση λοιπόν τα τρέχοντα δεδομένα, ο χειμώνας κρυπτογράφησης μπορεί να είναι στο παρελθόν και η άνοιξη είναι στον ορίζοντα.  

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου: Όπως με κάθε επένδυση, οι προηγούμενες επιδόσεις δεν υποδεικνύουν μελλοντικά αποτελέσματα. Πιθανοί κίνδυνοι όπως σφάλματα λογισμικού, ύφεση ή συντονισμένη κυβερνητική δράση θα μπορούσαν να εμφανιστούν πριν από το αναμενόμενο Ηalving και να διαταράξουν τον κύκλο» λέει η Morgan Stanley, καταλήγοντας: «Αν και κανείς δεν μπορεί να σας πει εάν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε ή να πουλήσετε κρυπτονομίσματα, είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθετε περισσότερα για τις κυκλικές τάσεις της αγοράς κρυπτονομισμάτων, ώστε να μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, να παρακολουθείτε τις τάσεις και να προσδιορίζετε μόνοι σας εάν ο κύκλος θα επαναληφθεί για τέταρτη φορά».