Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία για την αξιολόγηση πριν το Eurogroup

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία για την αξιολόγηση πριν το Eurogroup
TAXE-ECON - Exchange of views with Commission President Juncker and Commissioner Moscovici

«Αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα», τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών.

Ο επίτροπος Οικονομικών τόνισε πως η δεύτερη αξιολόγηση «μπορεί και πρέπει να πετύχει» και θα ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση επί του χρέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Κομισιόν επιθυμεί συνολική τεχνική συμφωνία για την Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένου του χρέους – έως το τέλος του έτους.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο ίδιος, επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, και σημείωσε ότι «αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα», τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τέταρτου Μνημονίου για την Ελλάδα, για την περίοδο μετά το 2018, ο επίτροπος είπε ότι δεν μπορεί μεν να το αποκλείσει τελείως όμως δεν είναι ο στόχος των δανειστών. «Τρία προγράμματα είναι αρκετά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διαφωνίες 

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, κάνει λόγο για «καβγά» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ε.Ε και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Το άρθρο, επικαλείται σχετικές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όπου ο μεν επίτροπος δίνει ελπίδες για άμεση ελάφρυνση του χρέους σε αντίθεση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-, ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκφράζει ακριβώς την αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας τα λεγόμενα του κ. Σόιμπλε, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος λόγω της μακράς περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «για το ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητεί ελάφρυνση, ειδάλλως απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, όπως ζητά επιμόνως ο κ. Σόιμπλε. Αλλά στο μεταξύ, έχουν ενταθεί οι φωνές εκείνων που ζητούν ελάφρυνση του χρέους τώρα. Οι φωνές αυτές έρχονται πρωτίστως από την Αθήνα, αλλά και από τη Ουάσιγκτον, από το ίδιο το Ταμείο».