Μοσκοβισί: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα, να εκταμιευτεί η δόση

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα, να εκταμιευτεί η δόση

«Απ' τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα πράξουμε και εμείς».

Μήνυμα για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup που έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα.  Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, όπου θα γίνει προσπάθεια να κλείσει το κεφάλαιο της Πρώτης Αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙΙ.

Νωρίτερα συνεδρίασε και το Euro Working Group προκειμένου να αποφανθεί αν εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των “θεσμών”.

Προσερχόμενος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Κομισιόν σήμερα στην εισήγηση της καταγράφει πως έχουν ολοκληρωθεί και τα 15 προαπαιτούμενα και «ως εκ τούτου μπορεί να αποδεσμευθεί η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ».

Όπως είπε μάλιστα «μπορεί να φθάσαμε ως την τελευταία στιγμή, όμως οι Έλληνες τα κατάφεραν».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προωθούνται και οι απαραίτητες αλλαγές γίνονται. Απ’ τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα πράξουμε και εμείς».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξει» και η β’ αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για μία συμφωνία στο χρέος. «Εύχομαι μέχρι το τέλος του έτους να έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε: «πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να δώσουμε λύση για το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί μία ισχυρή χώρα εντός της Ευρωζώνης».

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ είπε πως «στην Κομισιόν ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό Πρόγραμμα. Αυτό μετέφερα και στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχαμε προ διημέρου. Καταλαβαίνω ότι το ΔΝΤ θέλει να γίνει απομείωση του χρέους, εμείς πάλι θέλουμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε ως το τέλος του έτους να έλθουμε σε μία παγκόσμια συμφωνία», κατέληξε.

Νταϊσελμπλουμ: Εκταμίευση της δόσης εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι θεσμοί

Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.