Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα

«Υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει» ανέφερε ο Επίτροπος της Κομισιόν – Πιο συγκρατημένοι Σόιμπλε και Λαγκάρντ.

Αρκετά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Επίτροπος της Κομισιόν για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε εφικτή και απαραίτητη για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη την ελληνική συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε κοντά», σημειώνοντας ότι υπήρξε καλή πρόοδος.

«Ωστόσο, υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει. Θέλουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα είναι οικονομικά πιο αξιόπιστο, χρηματοοικονομικά πιο βιώσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο. Με καλή κοινή θέληση, η συμφωνία είναι πιθανή. Η συμφωνία είναι απαραίτητη. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Κομισιόν τη θέλει».

Πιο συγκρατημένοι Σόιμπλε – Λαγκάρντ
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε επίσης λόγο για πρόοδο αλλά τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

«Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα βγάζει νόημα», πρόσθεσε.
Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργεί σε δύο κατευθύνσεις: «στις μεταρρυθμίσεις – και εκεί σημειώνεται πρόοδος – και στη βιωσιμότητα του χρέους, και εκεί δεν έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίηση της αν και εμφανίστηκε επιφυλακτική. «Είμαι ικανοποιημένη αν τα στοιχεία είναι ακριβή, γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις και σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε [τα τελευταία στοιχεία] με πολύ προσοχή».

«Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι τόσο απαισιόδοξα», είπε προσερχόμενος στο Eurogroup στο Άμστερνταμ o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. «H Τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο». Για το χρέος, επανέλαβε, πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο προσκήνιο.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν o οποίος είπε, προσερχόμενος, ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά και πως μένει ακόμη δουλειά να γίνει.