Most Admired Companies in Greece: Τα insights της μεγαλύτερης έρευνας για την εταιρική φήμη

Most Admired Companies in Greece: Τα insights της μεγαλύτερης έρευνας για την εταιρική φήμη
Oκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που για πρώτη φορά το Fortune, σε συνεργασία με την KPMG, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταρτίσαμε την έρευνα Most Admired Companies στην Ελλάδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η έρευνα αναδείχθηκε σε κορυφαίο θεσμό για την εταιρική φήμη, ο οποίος επιβραβεύει οργανισμούς που δρουν με σκοπό, καινοτομία, ευελιξία, εξωστρέφεια και εταιρική υπευθυνότητα.

Φέτος, περισσότερα από 2.000 στελέχη της αγοράς από 380 επιχειρήσεις, µε κύκλο εργασιών µεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ, συµµετείχαν στην έρευνα, ψήφισαν και ανέδειξαν τις Πιο Αξιοθαύµαστες Επιχειρήσεις για το 2022.

Τα κριτήρια αξιολόγησης συνδέονται µε την Καινοτοµία, τη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναµικού, τη Διαχείριση Εταιρικών Πόρων, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Οικονοµική Ευρωστία, την Εξωστρέφεια, την Ανταγωνιστικότητα, τη Μακροπρόθεσµη επενδυτική Αξία και την Ποιότητα Προσφερόµενων Προϊόντων και Υπηρεσιών.

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

Στην πρώτη πεντάδα κάθε χρονιάς το «Λιανικό Εµπόριο» αναδεικνύεται ως ο κλάδος µε τις περισσότερες εταιρείες, ενώ δεν έχουν εκπροσωπηθεί στο top 5 έως σήµερα εταιρείες από τους κλάδους «Χρηµατοπιστωτικά Ιδρύµατα» και «Εµπόριο».
Από το 2015, και για δύο συνεχόµενες χρονιές (2018 και 2019) η πρώτη εταιρεία προερχόταν από τον κλάδο των υπηρεσιών (Αegean Airlines), ενώ όλες τις άλλες χρονιές από τους κλάδους «Φαρµακευτικός» (2015, Νovartis Hellas), «Βιοµηχανία» (η Παπαστράτος το 2016, 2020, 2021, 2022) και «Λιανικό εµπόριο» (2017, Σκλαβενίτης).

Έξι εταιρείες εµφανίζονται σταθερά κάθε χρονιά στη λίστα των MAC, προερχόµενες από τους κλάδους: «Τρόφιµα και ποτά» (Coca-Cola Τρία Έψιλον), «Βιοµηχανία» (Παπαστράτος, Τιτάν), «Λιανικό εµπόριο» (AB Βασιλόπουλος), «Υπηρεσίες» (Αegean Airlines) και «Τεχνολογία / Τηλεπικοινωνίες» (OTE Όµιλος Εταιρειών). Έχει ενδιαφέρον να σηµειωθεί ότι και φέτος δεν είχαµε ισοψηφίες, παρά μόνο στη θέση 18 (Μέλισσα Κίκιζας, Isquare) και στη θέση 20 (Σαράντης, Kaizen Gaming). Ο σηµαντικός αριθµός ψήφων -και, άρα, η µεγάλη συµµετοχή των στελεχών στην ψηφοφορία- εκτιµάται ότι οφείλεται στην εδραίωση του θεσµού στην αγορά.

Συγκριτικά με το 2021, το 2022 το σύνολο των αρχικών εταιρειών του δείγματος μειώθηκε κατά 6% (2021:390, 2022: 367), παρ’ όλο που τις προηγούμενες χρονιές είχε παρατηρηθεί αυξητική τάση (9% 2020-2021 και 13% μεταξύ 2019-2020).
Η φετινή λίστα των Most Admired Companies περιλαμβάνει εταιρείες από επτά διαφορετικούς κλάδους της αγοράς (από τους συνολικά 9, της έρευνας). Παρατηρούμε έτσι μία σχετικά μεγάλη αντιπροσώπευση της αγοράς στην έρευνα. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ανάμεσά τους -και για πρώτη φορά στα οκτώ έτη που διενεργείται η έρευνα- οι περισσότερες εταιρείες της λίστας προέρχονται από τον κλάδο «Λιανικό Εμπόριο» (18% του TOP 20) και ακολουθούν εταιρείες από τους κλάδους «Βιομηχανία Τροφίμων-Ποτών», «Βιομηχανία», «Υπηρεσίες», «Φαρμακευτικός κλάδος» (με 14% ο κάθε κλάδος).

«Αν μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, εστιάζοντας στις δέκα καλύτερες εταιρείες της λίστας, παρατηρούμε ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες έχουν δοθεί στο κριτήριο της “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης” και ακολουθεί αυτό της “Καινοτομίας”, κάτι το οποίο θα έλεγε κανείς ότι συνάδει με έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό που υπάρχει στην αγορά σχετικά με τα θέματα της αειφόρου, βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, καθώς και για την εξεύρεση νέων, καινοτόμων λύσεων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας στη λειτουργία τους για τη διασφάλιση υψηλών αποτελεσμάτων.  Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό αυτές οι κορυφαίες εταιρείες να αποτελέσουν “πόλο” ενδιαφέροντος για την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία μπορεί να διερευνήσει πιθανές καλές πρακτικές που ακολούθησαν οι εταιρείες αυτές, πρωτοβουλίες και δράσεις που ανέλαβαν και τις έχουν οδηγήσει στην λίστα των Πιο Αξιοθαύμαστων Εταιρειών του Fortune Greece για το 2022» αναφέρει η Γεωργία Καλεμίδου, Senior Manager της KPMG Greece.

To employer branding και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού

Οι εταιρείες που καταφέρνουν να διακριθούν στη λίστα διαθέτουν ισχυρό employer branding και δίνουν προτεραιότητα σε θέματα διαχείρισης των εργαζομένων τους. Μάλιστα για το 2022, το κριτήριο «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» βρίσκεται ανάμεσα στα κριτήρια με τις υψηλότερες βαθμολογίες, που οδήγησαν τις εταιρείες στις κορυφαίες θέσεις των MAC.

Όπως σχολιάζει η Γεωργία Καλεμίδου, «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αγορά εργασίας να αλλάζει με μάλλον έντονους ρυθμούς, με ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες εργασίας να προβάλλουν για τους εργαζόμενους, για πολλές διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικά διοικητικά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις τους σε ανθρώπινο δυναμικό, ωστόσο η κάλυψη των αναγκών αυτών δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση, αφού οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους. Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται ότι είναι το brain-drain, η έλλειψη εργαζομένων με νέα προσόντα που απαιτούνται -εξαιτίας των αλλαγών της αγοράς- καθώς και η διστακτικότητα πολλών εργαζομένων να μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία, μάλλον φοβούμενοι το “άγνωστο” που θα αντιμετωπίσουν στο νέο εργοδότη τους. Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα, η εικόνα μίας εταιρείας στην αγορά, το employer branding δηλαδή, αναδεικνύεται σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που επιδρά άμεσα στις επιλογές των εργαζομένων, αφού μία εταιρεία με πολύ καλό «όνομα» στην αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες να την επιλέξει ένας εργαζόμενος ως επιθυμητό εργοδότη. Ως εκ τούτου, η ανάδειξη των κορυφαίων εταιρειών των MAC δίνει δημοσιότητα και προβολή στις εταιρείες αυτές, συμβάλλοντας έτσι στην αναγνώρισή τους στην αγορά εργασίας, γεγονός που μπορεί να αξιοποιήσει μία εταιρεία για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του employer branding της».

Οι βασικές προκλήσεις

Η έρευνα φέτος αποκτά εξαιρετικά κρίσιμη σημασία, καθώς ο πλανήτης δοκιμάζεται από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 100 χρόνων, και οι εταιρείες καλούνται να αποδείξουν έμπρακτα τις αντοχές και τον λόγο της ύπαρξής τους.

Όλοι βιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες της αγοράς να αλλάζουν δραματικά: οι έντονες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και κατά συνέπεια σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ζωής. Μέσα στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις ανάγκες διαβίωσής τους, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό στρες και πιθανώς να επιδρά και στην παραγωγικότητά τους. Τα παράπονα, η δυσανασχέτηση γίνονται τακτικά φαινόμενα στις εταιρείες και πολλά στελέχη επιχειρήσεων αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν» τονίζει η Γεωργία Καλεμίδου.  Και προσθέτει: «Σε αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη συστηματική επικοινωνία με τους εργαζόμενους, να ακούσουν τους προβληματισμούς τους, να τους δώσουν την ευκαιρία να σκεφθούν και να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξής τους. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να γίνουν πιο δεκτικές, να δοκιμάσουν νέες ιδέες προς την κατεύθυνση αυτή που ίσως -υπό άλλες συνθήκες- να μην τις αναλογίζονταν.  Ανάμεσα σε αυτές μπορεί να είναι δημοφιλείς πρακτικές όπως η τηλε-εργασία, η ενίσχυση του ύψους και του είδους των παροχών προς τους εργαζόμενους ή και λιγότερο εφαρμοσμένες λύσεις όπως  η υποστήριξη στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων ή ακόμα και η ψυχολογική υποστήριξη για τη διαχείριση του στρες που μπορεί να αντιμετωπίζουν».

Οι όποιες λύσεις μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές, ωστόσο το σημαντικό είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ευελιξία και προσαρμοστικότητα απέναντι στα νέα δεδομένα και επίσης να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους εργαζόμενούς τους, ενισχύοντας τους δεσμούς μαζί τους.

*Δείτε όλη την έρευνα και τις εταιρείες που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις 20 πρώτες θέσεις στο νέο τεύχος του Fortune Greece