«Μουδιασμένη» η αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών

«Μουδιασμένη» η αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών

Εκπρόσωποι της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που έχει το κλείσιμο των τραπεζών.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει πως «τα χειρότερα επιβεβαιώνονται από τις εφιαλτικές εξελίξεις. Το δημοψήφισμα δεν είναι επίδειξη δημοκρατικής δύναμης, αλλά στην παρούσα φάση, ενέργεια πολιτικής αδυναμίας, υποκρισίας και διχασμού του ελληνικού λαού. Πρόκειται για μία λάθος απόφαση, με λάθος ερώτημα, σε λάθος στιγμή και ελέγχεται η χρησιμότητά του, αφού ήδη έκλεισαν για μία εβδομάδα οι τράπεζες, το χρηματιστήριο και για άγνωστο πόσο, επιβλήθηκε έλεγχος ροής κεφαλαίων capital controls στις αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων» και προσθέτει:

«Οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν την Ελλάδα στο φυσικό της χώρο, μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ. Όλα τα άλλα, είναι ανεπίτρεπτα διλήμματα, μετά από μία εκατέρωθεν ατελέσφορη διαπραγμάτευση και μπροστά στον κίνδυνο μίας απαράδεκτης εξόδου από την Ευρωζώνη. Μια ολέθρια κατάληξη, σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο, για την πατρίδα μας. Ξεκάθαρα, λοιπόν, οι μικρομεσαίοι της αγοράς λέμε, ναι στο ευρώ και όχι στο lobby της δραχμής».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε σε δήλωσή του: «κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στην χώρα γίνεται χειρότερη. Μέσα σε λίγους μήνες, η ελληνική οικονομία πέρασε από την ασθενική ανάπτυξή και πάλι στην ύφεση, από το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σε έλλειμμα. Ο λογαριασμός της επιστροφής της χώρας στην σταθερότητα και την εξυγίανση μεγαλώνει μέρα με την μέρα και η δραματική επιδείνωση των συνθηκών δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Αγγίζει άμεσα και την κοινωνία. Η ανεργία αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η φτώχεια αγγίζει περισσότερους, αντί για λιγότερους.

Τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις γίνονται περισσότερα, αντί για λιγότερα. H μείωση της κατανάλωσης και η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας πλήττουν θανάσιμα το σύνολο των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι τραγικό, μετά από πέντε χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, να βλέπουμε την κρίση να βαθαίνει αντί να υποχωρεί».

Σε αντίστοιχη δήλωση προέβη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, ο οποίος υπογράμμισε: ««Ύστερα από πέντε μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων που βύθισαν την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει με ένα Ναι ή ένα Όχι την πορεία και το μέλλον της χώρας, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξιοπρεπή διατήρηση της χώρας εντός της Ευρωζώνης.

Οι πολίτες της χώρας θα πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αποτρέψουν την άτακτη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή, συμβάλλοντας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας με τους εταίρους-πιστωτές που θα σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας κοινής προσπάθειας με άμεσο στόχο το σχεδιασμό ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους όπου θα αποκλείονται συντεχνιακές κατά περίπτωση απαιτήσεις, αναχρονιστικά κεκτημένα, παραγοντισμός, πελατειακές σχέσεις και κομματικές εξυπηρετήσεις και θα διασφαλίζει:

– Την ισότιμη παραμονή της χώρας εντός του ευρώ

– Την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας

– Την εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων

– Την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς

– Την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας

– Την αποτελεσματική λειτουργία των κοινωνικών δομών, με έμφαση στην συνέχιση αξιοπρεπών παροχών για την κοινωνική πρόνοια και την ασφάλιση».