Μουζάλας: Μακάρι να έρθουν Τούρκοι παρατηρητές στα νησιά

Μουζάλας: Μακάρι να έρθουν Τούρκοι παρατηρητές στα νησιά
PM Alexis Tsipras and President of the European Parliament Martin Schultz watched the first relocation of migrants and refugees, from Greece to Luxemburg. Joint statements were given in front of Lefteris Partsalis picture for SOOC, of three Greek ladies feeding a migrant baby. In Athens, on Nov. 4, 2015 / Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σούλτς παρακολούθησαν την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο, στις 4 Νοεμβρίου, 2015. Η δηλώσεις έγιναν μπροστά από την φωτοgραφία του Λευτέρη Παρτσάλη για το SOOC, που απεικονίζει τρεις γυναίκες να ταΐζουν ένα μωρό μετανάστριας

«Καταλαβαίνω ότι ο Τούρκος στα νησιά ακούγεται κάπως, αλλά είναι μια διεθνής πρακτική», εξηγεί ο Γιάννης Μουζάλας.

«Πρόκειται για διεθνή πρακτική» εξήγησε ο αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική υπουργός, κ. Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων.

«Μακάρι να έρθουν διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρών στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex», σημείωσε ο κ. Μουζάλας και προσέθεσε: «όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους».

Παράλληλα, επεσήμανε: «Καταλαβαίνω ότι ο Τούρκος στα νησιά ακούγεται κάπως, αλλά είναι μια διεθνής πρακτική και διεθνώς η χώρα από την οποία επιστρέφονται οι μετανάστες θέλει να έχει έναν αξιωματικό που θα βεβαιώνει ότι επιστρέφονται αυτοί οι οποίοι ήρθαν. Ο σκοπός θα είναι ακριβώς αυτός, να βεβαιώνεται ότι επιστρέφονται αυτοί ακριβώς που ήρθαν. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό, γιατί εξαρτάται από την ροή. Η Frontex και οι ελληνικές αρχές θα “ελέγχουν” τον τρόπο που θα δουλεύει, πρόκειται για μια τεχνική μέθοδο που δουλεύει διεθνώς».