«Μπελάδες» για τον Αμερικανό πρόεδρο: Επίσημη έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ ξεκινά η Βουλή των Αντιπροσώπων

«Μπελάδες» για τον Αμερικανό πρόεδρο: Επίσημη έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ ξεκινά η Βουλή των Αντιπροσώπων
epa07795456 US President Donald J. Trump speaks during a press conference on the closing day of the G7 summit in Biarritz, France, 26 August 2019. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έκανε λόγο για προδοσία - Για κυνήγι μαγισσών από τους Δημοκρατικούς κάνει λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος και για "προεδρική παρενόχληση"....

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι οι Δημοκρατικοί της Βουλής ξεκινούν επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να λογοδοτήσει μετά τις καταγγελίες ενός ανώνυμου μάρτυρα ότι ο πρόεδρος άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα κατά του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάμβανε στρατιωτική βοήθεια.

Ο Χάντερ είναι γιος του Τζο Μπάιντεν, βασικού αντίπαλου του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές το 2020. Τις καταγγελίες αυτές έκανε ανώνυμος μάρτυρας, ο οποίος πάντως δεν είχε άποψη από πρώτο χέρι επ’ αυτής της κλήσης.

«Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωράει σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση. Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» ανέφερε η Πελόζι.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις της Πελόζι ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες σημειώνοντας ότι είναι «κυνήγι μαγισσών» και κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, ακόμα και για «προεδρική παρενόχληση».

«Δεν έχουν δει καν το αρχείο από την [τηλεφωνική] κλήση. Τελείως κυνήγι μαγισσών», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του στο Twitter.

«Μια τόσο σημαντική ημέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόση πολύ δουλειά και τόση επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν σκοπίπως να την διαλύουν και να την απαξιώσουν με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις με ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών», αναφέρει σε άλλη ανάρτηση του.

Η ίδια η Πελόζι κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ότι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την καταγγελία που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές της. Η καταγγελία αυτή υποβλήθηκε τον Αύγουστο και αφορούσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουλίου ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου – τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας – η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του να στηρίξουν αυτό το ψήφισμα. «Δε μπορώ να φανταστώ κάποια νομικά έγκυρη ή σοβαρή αιτία» να προβάλει κανείς αντιρρήσεις, είπε ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός λόγος θα ήταν «να προστατευθεί ο πρόεδρος από την απόδοση ευθυνών».

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε σήμερα να συμμορφωθεί πλήρως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με την επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του.

Ο Τραμπ φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, ο οποίος εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου. «Αν συνεχίσει να χλευάζει τον νόμο, κατά την άποψή μου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αφήσει στο Κογκρέσο άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του» ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι.