MPW 2023: Η συνεργατική κουλτούρα και η συμπερίληψη ως καθοριστικοί παράγοντες για την πρόοδο των επιχειρήσεων

MPW 2023: Η συνεργατική κουλτούρα και η συμπερίληψη ως καθοριστικοί παράγοντες για την πρόοδο των επιχειρήσεων
Εκπρόσωποι επιχειρήσεων, θεσμικών φορέων και της κυβέρνησης, έθεσαν επί τάπητος τα επιτεύγματα της νέας κουλτούρας συνεργατικότητας για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία.

Η συνεργατική κουλτούρα, η σύνδεση των εργαζομένων με το όραμα μιας επιχείρησης, η παραχώρηση εξουσίας σε στελέχη γένους θηλυκού, αλλά και το πώς αγκαλιάζει κανείς την αλλαγή και ταυτόχρονα γίνεται όχημα αυτής, προβλημάτισαν ομιλητές και κοινό στο Most Powerful Women Summit 2023 που διοργάνωσε το Fortune Greece.

 Η ποσόστωση των γυναικών δεν είναι απλά ένας αριθμός

Τα τελευταία τρία χρόνια έφεραν στο προσκήνιο τις συνεργασίες και τις συμπράξεις – από το πώς συνεργαζόμαστε μέχρι το πώς συνεργάζονται οι οργανισμοί μεταξύ τους και πώς δρουν συνεργατικά ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα. Εκπρόσωποι επιχειρήσεων, θεσμικών φορέων και της κυβέρνησης, μίλησαν στο Most Powerful Women Summit με παραδείγματα και παρουσίασαν τα επιτεύγματα αυτών των συμπράξεων και της νέας κουλτούρας συνεργατικότητας για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία.

Για την Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης προκειμένου οι τράπεζες να συνεργαστούν καλύτερα. Στο επίκεντρο τίθεται ακόμη περισσότερο ο πελάτης και οι ανάγκες του και πια δεν υπάρχει ούτε μία τράπεζα που να μην έχει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού.

Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank
Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα έχει χώρο να διευκολύνει τις συναλλαγές με τον πολίτη. Πρέπει να φτιάξουμε και το πίσω μέρος των τραπεζών, διευκολύνοντας τους ηλικιωμένους πελάτες. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία και υπάρχουν πόροι του δημοσίου, αυτοί οι πόροι πρέπει να μοχλευτούν και απαιτείται ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην Attica Bank, τόνισε πως η εξυγίανση του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αποτελεί μεγάλο στοίχημα, καθώς παρουσίαζε ζημιές και είχε μεγάλο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διοίκηση ξεκίνησε αλλάζοντας τις οργανωτικές δομές και τους ανθρώπους, χάραξε καινούργιες πολιτικές, και σήμερα ολοκληρώνει επιτυχώς την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, μια εξέλιξη εξυγιαντική αλλά και αναπτυξιακή, καθώς επίσης και την αποεπένδυση από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουμε τρεις μετόχους που είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ΤΧΣ, Ταμείο Μηχανικών και ιδιώτη επενδυτή που θέλει κέρδος. Εγώ νοιώθω σαν την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, αλλά η διαπραγμάτευση είναι θετική. Για πρώτη φορά ξεπεράσαμε το φράγμα 3 δις καταθέσεων. Ο κόπος αμείβεται, και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε έναν πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.Η μετάβαση είναι και θέμα ποσοστώσεων. Στο ΔΣ μας έχουμε 4 γυναίκες και 7 γυναίκες στην εκτελεστική επιτροπή. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε τις δομές έτσι ώστε να υπάρχουν κι άλλες γυναίκες που να πληρούν τα κριτήρια, να είναι οι καλύτερες στον χώρο τους» κατέληξε.

Στην περίπτωση της ΔΙΑΣ Α.Ε. η λειτουργεία της επιχείρησης απαιτεί τη συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την πολιτεία, με τους πολίτες, με τις επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO, ΔΙΑΣ Α.Ε. η εταιρεία που διοικεί έχει παρουσία μέσα από τις πλατφόρμες mobile banking. Το IRIS είναι λειτουργία για μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων person-to-person, το δεύτερο είναι το person-to-business όπου μπορείς να πληρώσεις έναν ελεύθερο επαγγελματία και το τρίτο είναι το IRIS commerce όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουμπάκι IRIS για μια instant ηλεκτρονική πληρωμή.

Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO, ΔΙΑΣ Α.Ε.
Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO, ΔΙΑΣ Α.Ε.

«Στο σημείο αυτό φτάσαμε με τρομερές συνέργειες. Συζητάμε όλοι μαζί, αποφασίσαμε ένα κοινό brand name, και πετύχαμε αύξηση των χρηστών με ενέργειες εξωστρέφειας. Ο κόσμος το αγάπησε γιατί είδε πόσο εύκολο είναι στη χρήση του. Σαφώς και αλλάξαμε δομές και διαδικασίες. Είχαμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα μετασχηματισμού, και πλέον πετύχαμε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Βοήθησε η συνεργασία, δείξαμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε το τραπεζικό σύστημα και την πολιτεία, ήμασταν σε μια καλή συγκυρία όπου αλλάξαμε εμείς και η πολιτεία προχώρησε με γρήγορα βήματα. Συνεργαστήκαμε στενά με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τρέξαμε από κοινού projects. Ήμασταν βέβαια τυχεροί γιατί μπήκαμε σε μια συγκυρία όπου όλοι ήθελαν να βοηθήσουν».

Από την επαφή της με την αγορά παρατηρεί ότι τις εταιρείες δεν τις απασχολεί απλά να πιάσουν το ποσοστό των γυναικών στο ΔΣ. Αρχικά πήραν γυναίκες για την ποσόστωση αλλά είδαν την αξία τους και ύστερα προχώρησαν σε αύξηση του αριθμού τους.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού έδωσε έμφαση στο Ελλάδα 2.0, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί το ελληνικό σκέλος του Ταμείου Ανάπτυξης, είναι 100 επενδύσεις και 70 μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται στην πρώτη τριάδα από πλευράς αιτημάτων εκταμίευσης. Σχολιάζοντας τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού φορέα, ανέφερε ότι μέσω αυτού του σχήματος κανείς πετυχαίνει μεγαλύτερη μόχλευση και αποκτά μεγαλύτερα οφέλη. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα βιομηχανικά διδακτορικά, οι 120 σταθμοί φύλαξης βρεφών που δημιουργούνται σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η καρδιά είναι τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού
Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού

«Η χώρα μας έχει επενδυτικό κενό και πρέπει να το καλύψουμε, Κριτήριά μας η εξωστρέφεια, η βιωσιμότητα και η καινοτομία. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη της Standard & Poor’s στη χώρα μας. Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι μπορούμε να οργανώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας, ότι δεν χρειαζόμαστε μπαμπούλα. Τρία κριτήρια για τη λήψη επενδυτικής βαθμίδας: Χρέος σε καθοδική πορεία, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες αποδείξανε τη σταθερότητά τους. Υπάρχει βεβαίως και το θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Έχουμε δύο εκλογές μπροστά, και υπάρχει και το παγκόσμιο περιβάλλον. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι φέτος θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας πως οι προκαταλήψεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν. «Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε δύο γυναίκες σε θέσεις που απαιτούν super radical collaboration. Και η επιτυχία τους θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες γυναίκες στον τραπεζικό τομέα» υπογράμμισε.

Πώς κάνεις στροφή 180 μοιρών

Η αίσθηση του ευρύτερου σκοπού ενός οργανισμού επηρεάζει την αποστολή του, τους πελάτες, τους εργαζομένους,  τους καταναλωτές του, την ανταγωνιστικότητά του. Την ώρα που η κοινωνία περιμένει από τις επιχειρήσεις να πάρουν θέση σε καυτά κοινωνικά ζητήματα, από τον ρατσισμό και την συμπερίληψη μέχρι την κλιματική κρίση και την βιώσιμη ανάπτυξη, πώς αποφασίζουν οι ηγέτες πότε και πώς να χρησιμοποιήσουν την εταιρική φωνή και επιρροή τους;

Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο “PUSHING FOR CHANGE”, η Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας, ΔΕΗ, ξεκαθάρισε πως όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Η ΔΕΗ ως μια πολύ μεγάλη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να πάρει αποφάσεις μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η επιλογή ήταν σαφής: η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο κρίση, είναι και ευκαιρία να αλλάξουμε, να συνειδητοποιήσουμε τι κόσμο θέλουμε, πώς θα λειτουργήσουμε ως επιχείρηση. Άρα, η απόφαση υπέρ των ΑΠΕ ήταν εύκολη. Υπενθύμισε πως η από-λιγνιτοποίηση γινόταν εδώ και χρόνια, απλώς δεν συζητιόταν.

Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας, ΔΕΗ
Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας, ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ ήταν ο πρώτος παραγωγός ενέργειας, είχε και τα υδροηλεκτρικά, ο προσανατολισμός υπήρχε έτσι και αλλιώς. Και η επιλογή των ΑΠΕ είναι όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. Οι ΑΠΕ θα φέρουν περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και φτηνότερη ενέργεια. Και στο Social και στο Governance γίνονται σημαντικά πράγματα. Η ΔΕΗ ήταν πάντα συνδεδεμένη με την κοινωνία, είχε σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες όπου υπήρχαν μονάδες παραγωγής. Τώρα, το πώς μιλάς με κοινά που δεν συνδέονται με την επιχειρηματική σου δραστηριότητα είναι ένα θέμα. Δραστηριοποιούμαστε στα κομμάτια του πολιτισμού, του αθλητισμού, έχουμε δράσεις για το ποδήλατο, και η δράση για την τέχνη συνδέεται με τη ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της. Έκανε αναθέσεις σε καλλιτέχνες για τα περίπτερά της, π.χ. Μπήκαμε έτσι σε μια διαδικασία να τους δώσουμε μια διέξοδο καλλιτεχνική. Δώσαμε τη δυνατότητα να εμπνευστούν από το αρχείο της ΔΕΗ, κάναμε διαγωνισμό με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όλα αυτά τα εκθέσαμε δίνοντας κίνητρο στον κόσμο της τέχνης να δημιουργήσει».

Παράλληλα, μέσα στην κρίση, η ΔΕΗ πρόσφερε πολλά χρήματα για να στηρίξει τους πελάτες της με εκπτώσεις. Και η δομή της βασίζεται σε πολύ σύγχρονα πρότυπα, στη μη διάκριση των αμοιβών ως προς τα φύλα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η θέση της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ενέργεια είναι σαφής. Το greenwashing είναι ένας προβληματισμός. Η επιχείρηση εξέδωσε ομόλογα με ρήτρα βιωσιμότητας, έγινε μια συζήτηση, τελικά αποδείχθηκε ότι μέσα στην ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ παρόλο που πέτυχε 36% μείωση του CO2 δεν κατάφερε να φτάσει το 40%. Κλήθηκε λοιπόν να πληρώσει πρόστιμο. Αυτό εκτιμήθηκε από τους διεθνείς επενδυτές. Το θέμα του πόσο πιστεύεις στους στόχους και τι κάνεις για να τους υλοποιήσεις είναι πολύ σημαντικό. Το βασικότερο είναι να μένεις προσηλωμένος σε αυτούς. Μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση, μια τροποποίηση, αλλά να μην απομακρύνεσαι από τον βασικό στόχο. Η κρίση οδήγησε σε καθυστερήσεις και αλλαγές, αλλά ανέδειξε ότι ο βασικός μας στόχος για καθαρή ενέργεια είναι ορθός».

Η ίδια δήλωσε πως προσωπικά δεν πιστεύει στις ποσοστώσεις, αλλά η ΔΕΗ είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες σε ποσοστά γυναικών σε διευθυντικές θέσεις.

Σύμφωνα με την Λένα Πλαϊτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ η τάση για αλλαγή είναι θέμα επιλογής  και ξεκινάει καταρχήν από τον ίδιο μας τον εαυτό. « Για να είναι εφικτή η αλλαγή πρέπει να ξέρεις από πού ξεκινάς. Να έχεις επιλέξει να μπορείς. Και να έχεις έναν μεγάλο σκοπό. Όσο μεγαλύτερος ο σκοπός, τόσες περισσότερες και οι αλλαγές που χωράνε. Σκοπός της εταιρείας είναι να πράττουμε προς το καλύτερο. Όταν λοιπόν ήρθε η στιγμή να αφήσουμε μια μεγάλη ιστορία το κάναμε, αφήσαμε 87 χρόνια παραγωγής τσιγάρου για να πάμε σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Και πρέπει να είσαι πραγματιστής, να σπάσεις την αλλαγή σε πολλά μικρά βήματα, για να μπορέσεις να την υλοποιήσεις και να την κάνεις εφικτή. Να φαίνεται, δηλαδή, πιο μικρή η πρόκληση. Ο εαυτός σου είναι οι άνθρωποί σου. Και πρέπει και οι άνθρωποί σου να κατανοήσουν τον νέο τους ρόλο, να προχωράνε όλοι μαζί. Πυρήνας της αλλαγής μας είναι οι άνθρωποι της εταιρείας. Αρκετοί συνάδελφοι παρήγαγαν τσιγάρα για δεκαετίες και έπρεπε να κάνουν μια μεγάλη στροφή. Επίσης πρέπει οι άνθρωποι να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, βάλαμε νέες γνώσεις, νέες ειδικότητες και αυτό το είδαν οι υπάρχοντες εργαζόμενοι».

Λένα Πλαϊτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Λένα Πλαϊτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Η κα Πλαϊτη τόνισε πως όταν και οι συνεργάτες και οι προμηθευτές βλέπουν προστιθέμενη αξία, έρχονται κι αυτοί μαζί σου. Αλλά πυρήνας είναι να πιστέψουν στην αλλαγή οι άνθρωποί σου.

«Πρέπει να τολμάς, να βλέπεις στο μέλλον. Ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος έχει φέρει 700 εκατομμύρια ευρώ επένδυση, έχει δημιουργήσει εξαγωγικά έσοδα και νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, η αλλαγή πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα. Επενδύουμε στα δεδομένα ώστε να στηρίζουν πρακτικά αυτό που πάμε να υλοποιήσουμε. Όταν θες να ηγείσαι στον κλάδο σου δεν έχεις επιλογή: πρέπει να πράξεις. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε στην Παπαστράτος. Ξεκινάμε από τη βάση μας, το προϊόν μας, και δημιουργούμε ένα σύστημα. Ξεκινάς από το εργοστάσιό σου, πηγαίνεις στο προϊόν σου και είσαι παρόν όποτε σε χρειάζεται η χώρα σου. Είναι αναγκαίο να ενώνεις δυνάμεις, ο ιδιωτικός τομέας, η πολιτεία και η κοινωνία των πολιτών. Δεν μπορούμε μόνοι μας να επιλύσουμε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης».

Γίνε εσύ η αλλαγή!

Την προσωπική της εμπειρία αναφορικά με το ρίσκο της αλλαγής που απορρέει από την ανάληψη επιτελικής θέσης σε μια από τος μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως μοιράστηκε με το κοινό του Fortune, η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Abbvie.

«Είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση η επιστροφή στην Ελλάδα. Όλα τα χρόνια στο εξωτερικό με έκαναν να αισθανθώ ότι έχουμε πολλά να δείξουμε ως χώρα διεθνώς. Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης έρχομαι στην Ελλάδα μετά από 16 χρόνια. Η αξία του diversity και του inclusion είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι πλούτος και παρακαταθήκη να συνεργάζεσαι με ανθρώπους με διαφορετικά background. Ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε περιέργεια, να ρωτάμε, να μοιραζόμαστε εμπειρίες. Ναι στο diversity και το inclusion αλλά με διάθεση περιέργειας, εξωστρέφειας και «γιατί όχι;».

Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Abbvie
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Abbvie

Όταν την ρωτάνε πώς αναγνωρίζει ότι κάποιος έχει ταλέντο, ένας τρόπος είναι να αναζητά την ικανότητα, να διαλέγει από την πληροφορία τι είναι χρήσιμο, να συνθέτει και τελικά να παίρνει το καλύτερο δυνατό.

«Θέλω οι συνεργάτες μου να έχουν περιέργεια και προσαρμοστικότητα. Δεν προσλαμβάνω μόνο για μια θέση. Ψάχνω ανθρώπους που διψάνε. Υπάρχουν λύσεις, ερεθίσματα, παραδείγματα, best practices. Και ψάχνω και ανθεκτικότητα. Στην Ελλάδα είμαστε σε ένα μεταίχμιο, σε ένα σημαντικό σημείο. Υπάρχει μεγάλη καινοτομία, ένα υψηλό επιστημονικό προσωπικό, λαμπρά μυαλά, κι ένα R&D που μας φέρνει απαντήσεις που παλιά δεν είχαμε. Υπάρχει πληθώρα λύσεων σε ανοσολογία, ογκολογία κλπ. Από την άλλη, όμως, πρέπει να ορίσουμε πώς μπορεί να υπάρχει ένα υγιές πλαίσιο για αυτή την καινοτομία. Χρειαζόμαστε συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, με την πολιτεία, με πανεπιστήμια. Υπάρχουν δομές και διαδικασίες και ανάλυση δεδομένων αλλά ακόμα είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες».

Τόνισε πως η αξιολόγηση των θεραπειών πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Πολλές φορές, όπως είπε, βρέθηκαν λύσεις όταν χρειάστηκε να συνεργαστούν το κράτος, οι επιστημονικές κοινότητες, οι σύλλογοι ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα ταλέντα ψάχνουν την αυθεντικότητα, έναν χώρο να είναι ο εαυτός τους. Έχουμε 180 ανθρώπους στην εταιρεία, θέλω να μάθω 180 ιστορίες, να με μάθουν 180 άνθρωποι. Θέλουμε leading with empathy, να αγκαλιάσουμε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Και βέβαια απαιτείται ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς. Θέλω να ακούω τις ιδέες από όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπαρμπετάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ MPW 2023: