MPW Summit 2022: Δεν αρκούν οι ποσοστώσεις για το diversity στα διοικητικά συμβούλια

MPW Summit 2022: Δεν αρκούν οι ποσοστώσεις για το diversity στα διοικητικά συμβούλια

Καλές πρακτικές από ηγέτες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη αξιοποίησης των καλύτερων στοιχείων από άνδρες και γυναίκες στελέχη ανέδειξε η συζήτηση στο πάνελ του Most Powerful Women Summit 2022 με θέμα Boards for the evolving world.

Κρίσιμη χαρακτήρισε την ηθική διάσταση του affirmative action η Θεοδώρα Βαρβαρίγου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, που ρωτήθηκε σχετικά από την Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece, που συντόνισε την ενότητα. Όπως είπε η κ. Βαρβαρίγου, στο Χάρβαρντ υπάρχει ένα εκπληκτικό μάθημα που το παίρνει η πλειοψηφία των πρωτοετών φοιτητών. Εξήγησε ότι στη συζήτηση ρωτάει ο καθηγητής «πόσοι είστε πρωτότοκοι» και σηκώνει χέρι το 80% της τάξης. Αναρωτήθηκε αν δικαιούται κανείς προνόμιο λόγω ενός τυχαίου γεγονότος για να προσθέσει ότι κατά την άλλη άποψη δεν πρέπει και να αδικηθεί κάποιος, π.χ. ένας άντρας με ικανότητες επειδή υπάρχει ένα ευρύτερο θεσμικό πρόβλημα. “Δεν είναι πρακτική η κατάλυση της αξιοκρατίας με τις ποσοστώσεις“, σύμφωνα με την κ. Βαρβαρίγου, και τόνισε ότι δεν βοηθούνται έτσι οι γυναίκες να γίνουν καλύτερες. Έτσι αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές της ΕΥΔΑΠ, εταιρείας που λειτουργεί τρία εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας νερού.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΥΔΑΠ επενδύει και δίνει έμφαση στην καινοτομία, σημειώνοντας ενδεικτικά τον διαγωνισμό που διενεργήθηκε με το Υπερταμείο για πρόβλεψη κατανάλωσης από τους μετρητές και τις σχετικές βλάβες. “Υποστηρίξαμε τις ομάδες που συμμετείχαν και χτίσαμε τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε τις συνεργασίες της εταιρείας με ελληνικά πανεπιστήμια και ειδικότερα με το Πολυτεχνείο.

“Δεν πρέπει να ψάχνεις τις γυναίκες στο παρά πέντε. Η διαδικασία πρέπει να ξεκινάει από το Δημοτικό, αλλιώς δεν μπορείς να καταλάβεις πού χάνεις το ταλέντο. Πρέπει να κοιτάξεις πού είναι τρύπιος ο αγωγός και χάνεις τις γυναίκες”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Βαρβαρίγου.

“Οι γυναίκες πρέπει να γινόμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”, πρόσθεσε η Δανάη Μπεζαντάκου, CEO της Navigator Shipping Consultants, Concept Founder του YES FORUM και Πρόεδρος του iforU – Greek Mentoring Network. “Και γυναίκες και άντρες πρέπει να κάνουμε τα πάντα με δικαιοσύνη και αγάπη, κατά την άποψή της”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέδειξε επίσης τις τάσεις σε Ευρώπη και Αμερική, με την Ευρώπη να κάνει πολλά στα χαρτιά αλλά την Αμερική να φέρνει πιο πρακτικά αποτελέσματα.

“Αφού γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετικά στυλ μάνατζμεντ, γιατί τσακωνόμαστε; Ας βάλουμε μαζί τα διαφορετικά χαρακτηριστικά μας στη διοίκηση!”, πρόσθεσε δίνοντας το νόημα του “Inclusive growth”, που σημαίνει ισχύς εν τη ενώσει. Εξήγησε ότι χρειαζόμαστε role models από όλες τις ηλικίες και πρέπει να δημιουργήσουμε networks ενώ τρία ζητήματα μένει να επιλυθούν: μητρότητα – καριέρα, διαφορά μισθού και στερεότυπα.

Το θέμα της ποσόστωσης έχει πολλά συν και πολλά πλην σύμφωνα με τον Νίκο Λαμπρούκο, Εντεταλμένο Σύμβουλο της Quest Holdings, και Πρόεδρο της ΒΡΜ SA. “Η Ευρώπη γενικώς νομοθετεί, η Αμερική λιγότερο”, είπε. Αυτές είναι δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, κατά τη γνώμη του. Όπως σημείωσε, η ποσόστωση δίνει ώθηση για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. “Το πραγματικό πρόβλημα είναι εάν υπάρχει diversity στις επιχειρήσεις. Ναι, η ποσόστωση βοηθάει στο awareness, στα role models, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζονται κι άλλα μέτρα για να επιτευχθεί το diversity στους οργανισμούς”, σημείωσε, για να προσθέσει ότι τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο risk averse και άρα, υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως το πρόβλημα της Lehman Brothers θα είχε τύχει καλύτερης διαχείρισης. Κατά την προσωπική του εμπειρία, δεν ένιωσε ότι η ικανότητα ενός ατόμου να παράξει αποτέλεσμα σχετίζεται με το φύλο. “Αυτό μου έδωσε τη χαρά να δουλεύω σε ένα περιβάλλον πιο ανθρώπινο, πιο πολύχρωμο, πιο φωτεινό. Σε προσωπικό επίπεδο με βοηθούσε να γίνομαι καλύτερος…”, ανέφερε χαρακτηριστικά.