MPW Summit 2022: Επιταχυντής του diversity η καινοτομία

MPW Summit 2022: Επιταχυντής του diversity η καινοτομία
Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για την προώθηση ίσων ευκαιριών με ενδεικτικό το γεγονός ότι στις προτεραιότητες χρηματοδότησης startup έχει πλέον μπει και το φύλο.

Όπως ανέφερε σε συζήτηση πάνελ του Most Powerful Women 2022 που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece, η Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το που άλλαξε ο τρόπος χρηματοδότησης, αυξήθηκαν αμέσως οι επιχειρήσεις με γυναίκες στην ηγεσία. Η ΕΕ πιέζει επίσης προς την κατεύθυνση της ποσόστωσης, σύμφωνα με την κ. Καϊλή, η οποία ανέδειξε επίσης και την σημαντική εξέλιξη της ίσης αμοιβής σε άνδρες και γυναίκες σε επιχειρήσεις, θέμα που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια. Παρά τις αντιδράσεις έγινε ένα τεράστιο άλμα μπροστά, όπως είπε. “Έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε υψηλότερες θέσεις. Έχουμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουμε γυναίκες επικεφαλείς σε κάθε παράταξη, αλλά σε πολλά διοικητικά συμβούλια δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό”, πρόσθεσε.

Η Θετις Γούλιου, COO της efood, σημείωσε ότι συχνά πέφτουμε στην παγίδα να ταυτίζουμε καινοτομία και τεχνολογία. Η καινοτομία, όπως εξήγησε, αφορά τα πάντα, και είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας. “Καινοτόμος επιχείρηση είναι αυτή που επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να γεννούν ιδέες, να περνούν γρήγορα στην υλοποίηση, να πειραματίζονται…”, ανέφερε παρουσιάζοντας το παράδειγμα της efood όπου 50% είναι γυναίκες, ακόμα και στα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξη ότι η “γυάλινη οροφή” θα σπάσει.

Από την πλευρά της η Δέσποινα Παπαχρυσάνθου, CTO της Teleperformance, σημείωσε ότι η γυάλινη οροφή υπάρχει, αν και η ίδια βρίσκεται σε ένα πολυπολιτισμικό χωριό, όπως είπε. “Στην εταιρεία μας οι γυναίκες βρίσκονται στο 51%. Στην τεχνολογία δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το επίπεδο, αλλά υπάρχουν καλά παραδείγματα”, ανέφερε. Εξήγησε ότι η καινοτομία δεν χωράει σε κουτιά, είναι κάτι άυλο, και πρέπει να γίνει απόφαση – συνειδητή απόφαση κυρίως της ανώτατης διοίκησης. Στην εταιρεία της υπάρχει εστίαση στην αλλαγή της κουλτούρας, της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας. “Φύγαμε από τα γερμανικά πρότυπα των μεγάλων τεχνολογικών έργων και μέσω του agile way of working μπήκαμε σε μια λογική ευκαιρίας. Ο ίδιος ο CEO το επέλεξε και πλέον, μετά από δύο χρόνια, η καινοτομία για μας είναι προϊόν όλων των επιπέδων, καθετοποιημένα, και κυρίως από κάτω προς τα πάνω”, πρόσθεσε.

Η Εύη Σεμερτζίδου, COO της Apifon, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην εταιρεία, η οποία για να πετύχει αυτές τις επιδόσεις έπρεπε να καινοτομήσει. “Έχουμε καταφέρει να έχουμε το απόλυτο 50-50%. Όταν λειτουργείς αξιοκρατικά, δεν υπάρχει τρόπος οι γυναίκες να μην εξελιχθούν. Πρέπει να τις αφήσεις να εξελιχθούν εάν θες να εξελιχθείς κι εσύ ως εταιρεία. Υπάρχουν ρόλοι που οι γυναίκες δεν επιλέγουν, όπως το data analysis, αλλά πλέον και αυτοί οι τομείς αρχίζουν να ενδιαφέρουν τις γυναίκες”, πρόσθεσε. Όπως σημείωσε, το ηλικιακό χάσμα θα αρχίσει να σβήνει και οι σχετικές τεχνολογίες θα είναι οικίες σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η εταιρεία της παρέχει στις εταιρείες κανάλια για να προσεγγίσουν ένα κοινό που προτιμά να επικοινωνεί ψηφιακά με text παρά με voice.