MPW Summit 2022: Η ισότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη

MPW Summit 2022: Η ισότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη

Η ισότητα των φύλων στην οικονομία συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη πέρα από τις καλές επιδόσεις των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συζήτησης του Most Powerful Women 2022 με θέση Empower women to foster economy, την οποία συντόνισε η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος, Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια, αθηΝΕΑ.

Μάλιστα ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει όλα τα προγράμματα να απευθύνονται εξίσου σε γυναίκες και άνδρες, και ειδικά τα προγράμματα για γυναικεία επιχειρηματικότητα να έχουν τη δέουσα συμμετοχή.

Σημείωσε ότι έχουμε 900.000 ΑΦΜ, 280.000 εταιρικά ΑΦΜ, και μόνο 30.000-40.000 είναι τα bankable ΑΦΜ και πολύ μικρό ποσοστό αυτών αφορούν γυναικεία επιχειρηματικότητα. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ του να γίνουν πιο εντατικές οι συζητήσεις για την ισότητα. “Θα πρέπει να εξαλείψουμε από το κάθε γυναικείο μυαλό τη σκέψη ότι «μπορεί εγώ να μην προχωρήσω τόσο γρήγορα όσο ένας άνδρας συνάδελφός μου». Η πολιτεία πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών”, πρόσθεσε αναφερόμενος όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα αλλά και στην πολιτική. Πρέπει παντού οι γυναίκες και οι άντρες να είναι 50-50, κατά την άποψή του. Εξάλλου, όπως ανέφερε, οι γυναίκες είναι πολύ αποτελεσματικές, είναι multi-taskers, είναι problem-shooters, είναι πολύ καλές στην οικονομική ανάλυση, και μπορούν να συνδέσουν όλα τα γεγονότα της ζωής τους και να φέρουν τα αποτελέσματα που θέλει μια επιχείρηση.

Από την πλευρά της η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε ειδικότερα στο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, ο οποίος ενίσχυσε τα ανεξάρτητα μέλη στα ΔΣ και τον ρόλο τους ενώ εισήγαγε και το θέμα της ποσόστωσης. Για το τελευταίο πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες η ποσόστωση βοήθησε να σπάσουν στεγανά και να γίνει μια αρχή. Το ΔΣ, σύμφωνα με την κ. Λαζαράκου, είναι υπεύθυνο για τη στρατηγική της εταιρείας και οποιαδήποτε ποσόστωση πρέπει να συνδέεται με τις πολιτικές ενδυνάμωσης μέσα στην εταιρεία. Πρόσθεσε ότι χάρη στο νόμο επιτεύχθηκε αύξηση του ποσοστού των γυναικών στα ΔΣ από 11% που ήταν το 2020 σε 25%. Σημείωσε ωστόσο ότι η πρόοδος πρέπει να γίνει με ουσιαστική συμμόρφωση, δηλαδή ανάδειξη γυναικών που είναι ικανά στελέχη και συμβάλλουν ουσιαστικά στη στρατηγική και στις αποφάσεις της εταιρείας.

Βιωσιμότητα και ESG, όπως πρόσθεσε, είναι συνδεδεμένοι τομείς με το να έχεις και γυναίκες στα ΔΣ και στην ιεραρχία σου. “Και για το Social επίσης είναι σημαντικό να υπάρχουν γυναίκες στις εταιρείες και να έχουν ρόλο στη στρατηγική. Και όσοι κάνουνε το rating και θεσπίζουν τα κριτήρια για να επενδύσουν στη συνέχεια, ένα από τα κριτήρια είναι η ύπαρξη στις εταιρείες γυναικών σε διοικητικές θέσεις”, πρόσθεσε.

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard σε Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, βλέπει τον ρόλο ενδυνάμωσης των γυναικών ως κομβικό. Υπάρχει πρόοδος τα τελευταία χρόνια αλλά η πανδημία μας πήγε πίσω, όπως είπε εξηγώντας ότι η πανδημία επηρέασε πολύ περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Αναφέρθηκε σε έρευνα της Mastercard που δείχνει τη χειροτέρευση αναφορικά με τις γυναίκες, επίσης περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες εγκατέλειψαν την εργασία τους και δεν μπόρεσαν να επανενταχθούν. “Η Mastercard δεσμεύεται στην ισότητα των αμοιβών για την ίδια εργασία και στο ίδιο επίπεδο. Έχουμε ετήσια αναθεώρηση αμοιβών ώστε να ξέρουμε ότι πράγματι αυτό συμβαίνει. Και παρακολουθούμε και το global gender pay gap, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 8%. Άλλη δέσμευσή μας είναι να είμαστε μέλος του club του 30%, δηλαδή τουλάχιστον 30% των στελεχών και των μελών ΔΣ είναι γυναίκες”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Παλημέρη, η έρευνα έδειξε ότι μόνο 18% των συμμετεχόντων απολαμβάνουν ίση αντιμετώπιση, 45% πιστεύουν ότι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες και 62% αναφέρουν ότι χρειάζονται υποστήριξη και ενδυνάμωση για να πετύχουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Τέλος, αναφέρθηκε στην αγάγκη ανάληψης δράσεων. Ενδεικτικά μίλησε για ένα πρόγραμμα απόλυτα διαδραστικό στον χώρο του STEM που αντλεί παραδείγματα από την τεχνολογία της Mastercard, το οποίο λειτουργεί σε πάνω από 5 χώρες και γίνεται προσπάθεια να έρθει και στην Ελλάδα.