MPW Summit 2022: Στη συνεργασία κυβέρνησης, επιχειρήσεων, κοινωνίας το “κλειδί” για ισότητα

MPW Summit 2022: Στη συνεργασία κυβέρνησης, επιχειρήσεων, κοινωνίας το “κλειδί” για ισότητα

Η αλλαγή νοοτροπίας κι ένας νέος σχεδιασμός με τη συνεργασία κυβέρνησης, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών μπορεί να προωθήσει την ισότητα και την συμμετοχικότητα, όπως αναδείχθηκε από τις απόψεις των συμμετεχόντων στο πλαίσιο πάνελ συζήτησης του Most Powerful Women Summit 2022 με θέμα “FOSTERING EQUITY AT THE CORE” που συντόνισε η Στέλλα Κάσδαγλη, Co – founder Women On Top, Συγγραφέας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι γυναίκες με αναπηρία δεν φαίνονται στη δημόσια ζωή, όπως είπε η Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια, Women Act. “Δεν έχουμε αρκετά πρότυπα, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό… Με τα προγράμματα και με τη βοήθεια της πολιτείας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κύμα γυναικών που θα αναδειχθούν στην πολιτική ζωή και στους οργανισμούς.”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει στόχος για στήριξη 700 γυναικών στις προεκλογικές τους εκστρατείες ώστε να εκλεγούν. Διαφορετικά, όπως είπε, δεν πρόκειται να αλλάξει η δημόσια σφαίρα.

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η αλλαγή νοοτροπίας, όπως τόνισε ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, που μίλησε για τη σημαντική απόφαση αλλαγής κουλτούρας στους οργανισμούς. Εξάλλου, το εργοδοτικό προφίλ των εταιρειών παίζει σημαντικό ρόλο και για τους καταναλωτές και για τους εργαζόμενους, και είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, ότι η σχέση εργοδότη – υποψηφίου εργαζόμενου έχει αλλάξει. Δεν επιλέγει πλέον μόνο ο πρώτος τον δεύτερο, αλλά και το αντίστροφο. “Άνθρωποι με διαφορετικά προφίλ είναι συστατικά επιτυχίας, κάτι που ακολουθεί η Παπαστράτος με μεγάλη προσήλωση”. Όπως είπε ο κ. Καργαρώτος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να υπάρχει ισχυρή πεποίθηση και ισχυρό αφήγημα μέσα στον οργανισμό, μια κουλτούρα ισότητας και συμπερίληψης που μετουσιώνεται σε συστήματα αξιολόγησης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ αναφέρθηκε επίσης στην αυτοδέσμευση, τα πρότυπα που χρειαζόμαστε αλλά και τη διαρκή μάθηση. Ακόμα και η αποτυχία, και τα λάθη, είναι μέρος της μακράς διαδικασίας μάθησης, ανέφερε. “Τα λάθη μας, μάς πηγαίνουν προς τα εμπρός και είναι συστατικό επιτυχίας. Κι αυτό έχουμε κάνει κι εμείς: αναλάβαμε την ευθύνη ότι έχουμε κάνει λάθη, αλλά πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας”, πρόσθεσε.

Σε στρατηγικό στόχο έχει αναδείξει και η AbbVie τα θέματα ισότητας και συμπερίληψης, σύμφωνα με την Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Relations Director της AbbVie Hellas. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το HR πρέπει να ηγείται λόγω αρμοδιοτήτων αλλά αυτοί που υλοποιούν τις δράσεις είναι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον οργανισμό. Μίλησε για την ομάδα εργασίας και για το inclusion που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνοντας ότι η συμπερίληψη είναι προτεραιότητα όλου του οργανισμού και όχι μόνο του HR. Αναφερόμενη σε ποσοτικά στοιχεία σημείωσε μεν ότι τα KPIs είναι πυξίδα, αλλά τόνισε ότι “οι αριθμοί λένε αλήθειες αλλά λένε και τα μεγαλύτερα ψέματα. Μπορεί π.χ. μια γυναίκα να δυσκολεύεται πάρα πολύ ως προς τον τρόπο ζωής της, και κοιτάμε να δούμε πώς αισθανόμαστε. Άρα, βάζουμε και ποιοτικούς δείκτες, πλάι στους ποσοτικούς. Δεν στεκόμαστε μόνο στους αριθμούς…”.

Πρακτικά, για να προωθηθεί η ισότητα και η συμπερίληψη στους οργανισμούς απαιτείται σύνδεση του οράματος με το business plan και είναι ενδεικτική η παρατήρηση για το Σήμα Ισότητας από τη Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως είπε, πήγε αρκετά καλά το εγχείρημα και υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές εναρμόνισης προσωπικής-επαγγελματικής ζωής, όπου δόθηκαν τα πρώτα σήματα ισότητας. “Θέλουμε αυτό να γίνει σε όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρα. Το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό, και άρα αυτές οι πρώτες επιχειρήσεις που πήραν το Σήμα πρέπει να λειτουργήσουν ως μοντέλα”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι όλοι οι υπουργοί έχουν δεσμευτεί σε πέντε βασικούς άξονες στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα, και κάθε υπουργείο ελέγχεται ανά έτος για την πρόοδό του στα θέματα ισότητας. Μόνο με συνεργασία όλων, κυβέρνησης, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών θα γίνει πράξη το όραμα, σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα.