MPW Summit 2022: Το επενδυτικό ρίσκο δεν αφορά το φύλο

MPW Summit 2022: Το επενδυτικό ρίσκο δεν αφορά το φύλο
Έρχονται χρηματοδοτικά εργαλεία με ...ρήτρα ισότητας.

Όχι απλά δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά οι γυναίκες έχουν μια σειρά πλεονεκτημάτων όπως καλύτερη ενσυναίσθηση και πιο καλή κοινή λογική, είπε στο Most Powerful Women Summit 2022 ο Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος & Managing Partner της EOS Capital Partners, για να προσθέσει ότι common sense is not so common – στους άνδρες αυτό είναι κανόνας, στις γυναίκες δεν είναι.

Στη συζήτηση με θέμα “MPW in Finance” που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, ο κ. Ταμβακάκης τάχθηκε κατά των ποσοστώσεων, ενώ όπως είπε είναι πιο εύκολο να συνεργαστείς με γυναίκες και ο ίδιος δεν έχει τύχει ποτέ να κρίνει για μια θέση με βάση το φύλο. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, δεν έχει δει και παραδείγματα ικανών γυναικών που να τους έβαλαν “τρικλοποδιά”. Η ποσόστωση, όπως εξήγησε, μπορεί να κάνει το εξής: επειδή πρέπει να καλυφθεί η ποσόστωση, μπορεί να γίνει λάθος στην προσπάθεια επιλογής. Βλέπει επίσης ότι η νέα γενιά τα πάει καλύτερα στα θέματα αυτά, ενώ ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τον κλάδο της ναυτιλίας όπου η πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών είναι γυναίκα, και μάλιστα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν αλλά, όπως είπε, ένας άνδρας ξεκινά επαγγελματική καριέρα από τα 30 μέτρα για να πάει στα 100 και η γυναίκα ξεκινάει από το μηδέν. Διότι έχει την οικογένεια – κι αυτό είναι ένα αντικειμενικό handicap.

Μιλώντας για το επενδυτικό ρίσκο σημείωσε ότι δεν αφορά το φύλο. “Ξέρω πολλούς άνδρες που αναλαμβάνουν ρίσκο και αποτυγχάνουν. Το diversity με την έννοια του να συμμετέχουν οι γυναίκες στη διοικητική δομή μιας εταιρείας το βλέπω. Αλλά δεν βλέπω πολλές γυναίκες επιχειρηματίες. Πολλές είναι κόρες ιδιοκτητών. Όμως, θα αλλάξει αυτό”, σημείωσε ο κ. Ταμβακάκης ενώ ανέδειξε επίσης τις τάσεις στο χώρο των startups, όπου 30-40% των ιδρυτών είναι γυναίκες, οι οποίες παίρνουν ρίσκο.

Σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς προέβλεψε ζητήματα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Ο πληθωρισμός μένει, όπως είπε κι αν πέσουμε σε στασιμο-πληθωρισμό, “μπλέξαμε άσχημα”. Η τελευταία φορά που είχαμε στασιμο-πληθωρισμό κράτησε δέκα χρόνια, όπως υπενθύμισε αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις του. “Προσωπικά, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε κανονικά τις επενδύσεις, για μας οι κίνδυνοι είναι σχετικά χαμηλοί γιατί επενδύουμε σε εταιρείες με growth”, είπε εν κατακλείδι.

Επιστροφή κεφαλαίου ως grant σε επιχειρήσεις με καλές πρακτικές

Η Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος & CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. αναφέρθηκε στις προθέσεις για ανάπτυξη κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για γυναίκες. Όπως είπε, στις πολυεθνικές εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια η εκπροσώπηση ήταν πιο θεσμοθετημένη αλλά στις ελληνικές επιχειρήσεις ποτέ δεν ήταν. Επίσης πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα το βάρος της οικογένειας πέφτει στη γυναίκα. “Ο τρόπος που σε κοιτάζουν μέσα στην επιχείρηση μετά τη μητρότητα είναι «ναι αλλά εσύ έχεις κι άλλα πράγματα να κάνεις». Βλέπουμε πρωτιές στα πανεπιστήμια στα κορίτσια μας, βλέπουμε πρωτιές στους βαθμούς, βλέπουμε αριστεία και μετά στην πορεία κάπου αυτό σταματάει”, πρόσθεσε.

Θεώρησε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να στραφεί στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά όχι μόνο στα λεγόμενα «γυναικεία» επαγγέλματα. Πρέπει να επιβραβευθούν οι εταιρείες που ξεκινούν με συμμετοχή των γυναικών 10% και το αυξάνουν στο 30%. Είναι ένα κίνητρο επιτεύξιμο, όχι μόνο εξαγγελία, καθώς εκεί εστιάζει η ΕΑΤ.

Κατά την άποψη της κ. Χατζηπέτρου, πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση και μέσα από τα MoU που προωθούνται και μέσω της μόχλευσης πόρων. “Παίρνουμε best practices και λέμε, όταν οι επιχειρήσεις που καινοτομούν και έχουν καλύτερες επιδόσεις στα ESG γυρνάμε ένα μέρος του κεφαλαίου ως grant”, πρόσθεσε τονίζοντας “πρέπει να μεγαλώνουμε μαζί και να νικάμε μαζί”.

Μεταφέροντας την προσωπική της εμπειρία η Τερέζα Μεσσάρη, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών και Εργασιών και Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της PRODEA Investments, σημείωσε ότι εξαρχής, κλήθηκε να βγει από το comfort zone και να πιστέψει στον εαυτό της. “Όταν ανέβαινα στην καριέρα μου, ήταν μόνο άνδρες, και έπρεπε να τους απομυθοποιήσω. Στη συνέχεια, έπρεπε να ηγηθώ μιας ομάδας, και έπρεπε να μπορώ να τους εμπνεύσω, να θέλουν να με ακολουθήσουν, και να μην φοβάμαι τον καλύτερο”, ανέφερε τονίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένο το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης. “Αυτό τις βοηθάει στις διαπραγματεύσεις και να κατανοούν πρόσωπα και καταστάσεις. Όμως λείπει από τα παιδιά να βλέπουν γυναικεία πρότυπα. Πρέπει να δίνουμε σε όλα τα κορίτσια τον τρόπο να μπορούν να μάθουν και να υπερβούν αυτό που θεωρείται δεδομένο στον μικρόκοσμό τους”, σύμφωνα με την κ. Μεσσάρη, η οποία ανέδειξε τη σημασία του να μην εστιάζουν οι επιχειρήσεις στο “E” των ESG, αλλά να βλέπουν και το κοινωνικό κομμάτι και τον τομέα της διακυβέρνησης.