MPWGR2024: Οι ευκαιρίες στην αγορά equity funds και το γυναικείο ταλέντο

MPWGR2024: Οι ευκαιρίες στην αγορά equity funds και το γυναικείο ταλέντο
Από αριστερά: Απόστολος Ταμβακάκης (EOS Capital Partners), Ρούλα Μπαχταλιά (Eurobank), Αντιγόνη Λυμπεροπούλου (EATE), Μαρίνα Κοντοτόλη (ΣΥΡΙΖΑ), Τάσος Ζάχος (Fortune Greece)
Με ενσυναίσθηση, με καλύτερη εστίαση και μεγαλύτερο ταλέντο από τους άνδρες στη διαπραγμάτευση οι γυναίκες είναι αναγκαίες για τις επιχειρήσεις.

Στο ρόλο της γυναίκας στο επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο «παιχνίδι» καθώς και συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών προοπτικών και κερδοφορίας αναφέρθηκε πάνελ στο στο Most Powerful Women Summit 2024 που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Moderator της συζήτησης ήταν ο Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece και συμμετείχαν οι Μαρίνα Κοντοτόλη, Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, CEO του Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων A.E., η Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια & μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg – enter grow go της Eurobank και ο Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος & Managing Partner της EOS Capital Partners.

Ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι στην εταιρεία του οι γυναίκες είναι το 38% και έχουν υιοθετηθεί KPIs στο πλαίσιο στρατηγικής ESG προωθώντας την ισότητα και την συμπερίληψη. Καθώς ετοιμάζεται να σηκώσει άλλα 200 εκατ. ευρώ στο νέο fund που αναπτύσσει, σχεδιάζει περαιτέρω πρωτοβουλίες. Εξάλλου, στο πρώτο fund (υπό διαχείριση κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ) από τις 11 εταιρείες στις οποίες επένδυσε μόνο σε 2 ηγείται γυναίκα και η συμμετοχή γυναικών στο top management των εταιρειών είναι στο 35%. Αναφορικά με τις μελλοντικές επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, στόχος είναι 50% των κεφαλαίων να επενδυθούν σε τρόφιμα & ποτά και 50% σε άλλους κλάδους, με έμφαση σε τεχνολογία, υγεία και κλάδους που δεν είχαν αναδειχθεί στο προηγούμενο fund, όπως ο κλάδος συσκευασίας.

Μιλώντας για το οικονομικό περιβάλλον ο κ. Ταμβακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέποντας ούριο άνεμο για τη χώρα. Σημείωσε ως ενδεικτική την πορεία των δεικτών σε χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων παρά την αβεβαιότητα στα γεωπολιτικά. Αυτό εκτιμά θα συμβεί και στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, μετά και την βελτίωση της θέσης της χώρας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τέλος, ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του οικοσυστήματος των equity, κάτι που σημαίνει funds με περισσότερα υπό διαχείριση κεφάλαια και εξωστρέφεια.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη διαπιστώνεται ανάγκη μεγαλύτερων funds, τα οποία θα φέρουν περαιτέρω exits και θα προσελκύσουν περαιτέρω επενδύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται επαφές, σύμφωνα με την Αντιγόνη Λυμπεροπούλου. Μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και υπευθυνότητας, παράγοντες κρίσιμους στην αγορά επενδυτικών κεφαλαίων.

Όπως είπε στη συζήτηση, η διείσδυση περισσότερων γυναικών στις ηγεσίες των επιχειρήσεων είναι φυσική εξέλιξη. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίξουν περαιτέρω τις γυναίκες μιλώντας για την ενδυνάμωση των ταλαντούχων στελεχών και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΕΑΤΕ. Η κ. Λυμπεροπούλου αναφέρθηκε επίσης σε μια διπλή πρόκληση: αύξηση του αριθμού γυναικών και αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Ο ρόλος των προτύπων και οι ευκαιρίες

Από την πλευρά της η Ρούλα Μπαχταλιά σημείωσε ενδεικτικά ότι διεθνώς το 28% των αποφοίτων μηχανικών και το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες. Τα μικρά ποσοστά οφείλονται κατά την άποψή της στο γεγονός ότι τα νέα κορίτσια δεν αναγνωρίζουν πρότυπα επαγγελματιών σε ορισμένους κλάδους οπότε και δεν τους ακολουθούν. Στο πλαίσιο αυτό το egg – enter grow go αναλαμβάνει δράση αναπτύσσοντας συμβουλευτική αξιοποιώντας διαπιστώσεις όπως ότι οι νέες γυναίκες στις επιχειρήσεις είναι δεμένες με το “εμείς” και όχι με το “εγώ”. Επίσης νιώθουν ότι έχουν έναν εσωτερικό κριτή και επιπλέον, επειδή είναι πιο συντηρητικές με τα νούμερα στις επενδυτικές τους ανάγκες, υστερούν έναντι των ανδρών που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν πιο εύκολα την αναγκαία χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους.

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, τόνισε η Μαρίνα Κοντοτόλη,  που παρουσίασε την προσωπική της ιστρορία επιχτυχίας για να καταδείξει τις προκλήσεις που αναδύει το έλλειμμα κρατικής αρωγής, ειδικά όταν η χώρα έφτασε στα όρια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού το 2009, τότε, που εκ των πραγμάτων η μόνη προοπτική ανάπτυξης ήταν οι πρωτοβουλίες των πολιτών,

Το προσωπικό παράδειγμα της κ. Κοντοτόλη, όπως είπε η ίδια, είναι ενδεικτικό καθώς ξεκίνησε από τα 13 της αφήνοντας το σχολείο για να μαζεύει 7.000 αυγά την ημέρα και να εργάζεται όπου έβρισκε μεροκάματο, μέχρι που και κατάφερε να γίνει επιχειρηματίας, να συνεχίσει τις σπουδές της με δικές της δυνάμεις και να φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: