mTaxi και το ταξί στην πόρτα σου

mTaxi και το ταξί στην πόρτα σου

Το FortuneGreece.com συνομίλησε με τη ομάδα του ΕΜΠ που θέλει σιγά σιγά να αντικαταστήσει τα τηλεφωνικά κέντρα των ταξί.

Η υπηρεσία mTaxi σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει σιγά σιγά τα τηλεφωνικά κέντρα ταξί. Το πώς το εξηγεί, στο FortuneGreece.com και τη Μαίρη Ιτσέγκο, η επιστημονική ομάδα Διδακτόρων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Γεώργιος Μπάρδης (Επιστημονικός Υπεύθυνος), Κόλλιας Βασίλης, Σκορδυλάκης Παναγιώτης και Κακολύρης Διονύσης.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της υπηρεσίας από το μηδέν, δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του κώδικα δημιουργίας της. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την κατάλληλη τροποποίηση προκειμένου να καλύπτονται οι οποιεσδήποτε εξατομικευμένες ανάγκες των οδηγών.

Ποια ανάγκη όμως έρχεται να καλύψει η  εφαρμογής mtaxi; «Μειώνει τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα των οδηγών κατά 80% απαλλάσσοντας τους από την ανάγκη ύπαρξης τηλεφωνικού κέντρου.  Σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέπει την διαχείριση των ταξί, κρατώντας σειρά προτεραιότητας για τους οδηγούς, προωθώντας  την κλήση του πελάτη μέσω του διαδικτύου, στον οδηγό με τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής», εξηγεί ο Γιώργος Μπάρδης.

Βασικά χαρακτηριστικά εφαρμογής
Α) Δεν απαιτούνται φυσικές υποδομές και δεν χρειάζεται φυσικός χώρος για την φιλοξενία της υπηρεσίας.

Β) Παρέχεται Απεριόριστος χρόνος ομιλίας μεταξύ των οδηγών, χωρίς καμία χρέωση.

Γ) Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι απόλυτα αξιοκρατικός. Ο κάθε οδηγός δύναται να εξακριβώσει τη δίκαια απόδοση της κλήσης μέσω της πρόσβασής του στα δεδομένα της εφαρμογής, σε πραγματικό χρόνο.

Οι αλλαγές που θα φέρει η υπηρεσία mTaxi
Ο πελάτης επικοινωνεί απευθείας με τον οδηγό του ταξί παρακάμπτοντας το τηλεφωνικό κέντρο. Με τον τρόπο αυτό η εξυπηρέτηση του πελάτη είναι άμεση. Τεχνικά μπορούν να εξυπηρετηθούν 1500 κλήσεις το δευτερόλεπτο.

Για να εργαστούν οι οδηγοί δεν χρειάζεται να βρίσκονται σταθμευμένοι στην πιάτσα. Μπορούν να διατηρούν την αναμονή τους ενώ κινούνται στην πόλη ή είναι σταθμευμένοι οπουδήποτε αλλού.

Μείωση στα τηλεπικοινωνιακά κόστη των οδηγών. Παρέχεται απεριόριστη τηλεφωνική επικοινωνία μέσω τεχνολογιών voip.

Σε ποιους απευθύνεται;
Ο Γιώργος Μπάρδης διευκρινίζει πως η υπηρεσία mTaxi ,«Απευθύνεται σε όλους τους οδηγούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο τρόπος χρήσης της είναι παραπλήσιος με την χρήση ενός κινητού τηλεφώνου. Η επιτυχία της οφείλεται στην απλοποιημένη λειτουργία της. Το ότι δεν υπεισέρχεται ανθρώπινος παράγοντας εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στον τρόπο απόδοσης της κλήσης.

Ο πελάτης δεν αλλάζει σε τίποτα τον τρόπο που μέχρι σήμερα καλούσε ταξί. Εξακολουθεί να καλεί στον γνωστό του τηλεφωνικό αριθμό. Το σύστημα mTaxi εξασφαλίζει τη μεταφορά της κλήσης στον πρώτο διαθέσιμο οδηγό».

Σε ποιες περιοχές λειτουργεί η εφαρμογή;
Η εφαρμογή λειτουργεί ήδη σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε αρκετά νησιά. Οι πελάτες είναι ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα εξυπηρέτησης και την αμεσότητα της επικοινωνίας, μας λέει η επιστημονική ομάδα. Μπορούν και εξυπηρετούνται ακόμα και σε μη χαρτογραφημένες περιοχές μιας και συνομιλούν απευθείας με τον οδηγό.

Για παράδειγμα, στην Αντίπαρο, οι οδηγοί απέκτησαν μια υπηρεσία με απεριόριστες δυνατότητες, μείωσαν τα λειτουργικά τους έξοδα και ταυτόχρονα καταφέρανε να μειώσουν το χρόνο αναμονής τους στις πιάτσες.

Υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες εγκαταστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους. Στο χρονοδιάγραμμα του 2015 έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση της υπηρεσίας μας σε σωματείο της Κύπρου.