Museotek: Ο πολιτισμός ψηφιοποιείται προς όφελος των μαθητών

Museotek: Ο πολιτισμός ψηφιοποιείται προς όφελος των μαθητών
Οι νέες τεχνολογίες διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό.

Eίμαστε όλοι κοινωνοί της μεγάλης επανάστασης που συντελείται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Συμμετέχουμε στην αλλαγή, ανατρέχουμε στα επιτεύγματά της προκειμένου να καλύψουμε από τις πιο απλές ως τις πιο σύνθετες καθημερινές μας ανάγκες, τις οποίες, παράλληλα, διευρύνουμε για να κερδίσουμε χρόνο και εμπειρίες.

Η πληροφορική είναι απαραίτητη όσο ποτέ, για να διερευνήσει τα όρια της πραγματικότητας και να μας φέρει κοντά σε νέες εμπειρίες.

Λαμπρά παραδείγματα μας έρχονται από τον χώρο του πολιτισμού, ένα χώρο που υπολείπεται ακόμη αρκετά στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Σήμερα, κάποια από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα παγκοσμίως αξιοποιούν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις εικονικής πραγματικότητας για να εμπλουτίσουν την εμπειρία των επισκεπτών και να κάνουν το περιεχόμενό τους διαθέσιμο σε ευρύτερο κοινό.

Τα τελευταία χρόνια πολλά από αυτά, μετασχηματίζονται ψηφιακά και επαναπροσδιορίζουν τη διάδρασή τους με το κοινό ώστε να είναι «ανοικτά» και εύκολα προσβάσιμα, ακόμη και όταν αυτό δεν φαίνεται εφικτό με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, οι προσπάθειες μετασχηματισμού αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση που ενέσκυψε πριν από δύο χρόνια. Στη διάρκειά της, η επαφή με τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και εν γένει τα ιδρύματα πολιτισμού ελαχιστοποιήθηκε και οι επισκέψεις σε αυτά μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 80%. Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, με στόχο να ενεργοποιηθεί κυρίως ο δεσμός των μαθητών με τα πολιτιστικά ιδρύματα, γεννήθηκε το Museotek, ο καρπός της συνεργασίας τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, των Uni Systems, TETRAGON και Mobics.

Museotek: Eξ αποστάσεως ζωντανές ξεναγήσεις

Το Museotek είναι μια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα και εφαρμογή που επιτρέπει σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα να παρέχουν εξ αποστάσεως ζωντανές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. σχολεία της Διασποράς).

Τα σχολεία και οι ομάδες ιδιωτών μπορούν εύκολα, βολικά και με ασφάλεια να «κλείσουν» επίσκεψη από τη λίστα των μουσείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσω λίγων και απλών βημάτων. Επικεντρωνόμενο κυρίως στους μαθητές, το Museotek δίνει στα μουσεία την ευκαιρία να προσεγγίσουν με επιτυχία το πολλά υποσχόμενο νεαρό κοινό και, παράλληλα, στους μαθητές την ευκαιρία να εξερευνήσουν μουσεία τα οποία δεν θα μπορούσαν να είχαν επισκεφθεί διαφορετικά. Από την άνεση της τάξης τους, οι μαθητές μπορούν να απολαύσουν εκπαιδευτικές διαδραστικές εμπειρίες χωρίς να χάσουν τον ενθουσιασμό της παραδοσιακής σχολικής εκδρομής στο μουσείο.

Αυτό το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο απαλείφει τα προβλήματα του σχεδιασμού και της προετοιμασίας, την ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών, τα απαγορευτικά κόστη και την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, δίνει λύση στους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία και διασφαλίζει ισότητα πρόσβασης στις τέχνες και στον πολιτισμό, αφαιρώντας τους γεωγραφικούς και άλλους περιορισμούς.

Παρέχει μια μοναδική εμπειρία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία όχι μόνο θα κινητοποιήσει, θα εκπαιδεύσει και θα εμπνεύσει το κοινό, αλλά θα αποτελέσει και νέα πηγή πόρων για τα ιδρύματα. Εξοικονομώντας χρόνο, κόπο και χρήμα, είναι ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επικοινωνίας για τα μουσεία και τους λοιπούς χώρους πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά στο μουσείο, ο έμπειρος επιμελητής/εκπαιδευτής βρίσκεται στον χώρο του για να μεταδώσει εικόνες και γνώσεις με τη στήριξη του πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού μέσα από μια ζωντανή, δυναμική και εξατομικευμένη επικοινωνία με τους μαθητές. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εκπαιδευτές εξελίσσουν και τις δικές τους γνώσεις χρησιμοποιώντας ψηφιακές και μεταβιβάσιμες δεξιότητες που είναι πλέον απαραίτητες για τους επαγγελματίες στον πολιτιστικό κλάδο.

Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, χωρίς να χάνει σε διαδραστικότητα, υποστηρίζει τη γνωστική επεξεργασία με μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση. Ταυτόχρονα, αυτή η εμπειρία έρχεται να καλύψει τη ζήτηση για την εξέλιξη πρακτικών δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικά με τις νέες τεχνολογίες της εποχής μας. Το Museotek αποδεικνύει ότι οι νέες τεχνολογίες είναι το παρόν και το μέλλον της μουσειακής εμπειρίας, που διατηρεί και ενδυναμώνει τη σχέση του μουσείου με το κοινό.Αξιοποιώντας σοφά την τεχνολογία, το μουσείο προσφέρει εμπειρία που είναι συμπεριληπτική και συναρπαστική για όλους. Το πρόγραμμα «Το Μουσείο στο Σχολείο» του Musotek το έχουν αγκαλιάσει μέχρι τώρα πολλά γνωστά ελληνικά μουσεία που απευθύνονται σε ποικίλες ηλικιακές ομάδες (από 4+ έως 18) και σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Χωρίς να υποκαθίσταται η ουσία της ανθρώπινης επαφής, κάθε μέρα ένα νέο πρόγραμμα μπαίνει στην οικογένεια του προγράμματος και μια νέα τάξη απολαμβάνει την εμπειρία Museotek, ώστε ο πολιτισμός να επιβιώσει και να διατηρήσει τη δυναμική του.

Θάλεια Τσαλκιτζή, πρόεδρος του Δ.Σ. του Museotek, διευθύντρια Λύσεων στον Τομέα του Πολιτισμού της Uni Systems.
Θάλεια Τσαλκιτζή, πρόεδρος του Δ.Σ. του Museotek, διευθύντρια Λύσεων στον Τομέα του Πολιτισμού της Uni Systems.

*Content from Uni Systems

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα