MVS: Σε ελληνικά ναυπηγεία η ανακατασκευή του Mega Yacht XANA

MVS: Σε ελληνικά ναυπηγεία η ανακατασκευή του Mega Yacht XANA
photo by: George Pahountis Photography
Το νέο έργο στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του Μάριου Στεργίου και Στέφανου Μάνου και οι δυνατότητες που ξεκλειδώνει η ελληνική τεχνογνωσία στην αγορά του yachting.

Η MVS, εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, δημιούργημα του Μάριου Στεργίου και Στέφανου Μάνου, μόλις ολοκλήρωσε την ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων του Mega Yacht XANA, πρώην M/Y OURANOS, ένα από τα σημαντικά έργα του χαρτοφυλακίου της, που αναδεικνύει επίσης τις δυνατότητες που ξεκλειδώνει η ελληνική τεχνογνωσία στην αγορά του yachting.

Ας σημειωθεί ότι ένα σκάφος αυτού του τύπου μπορεί να απαιτεί περί το μισό εκατ. ευρώ για συντήρηση το χρόνο πέρα από την αρχική επένδυση αλλά ναυλώνεται με ποσά εξαψήφια την εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο σκάφος ανακαινίστηκε σε ελληνικό ναυπηγείο στο Πέραμα και επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της MVS να ανταποκριθεί σε έργα υψηλών απαιτήσεων, των οποίων η ζήτηση αυξάνεται εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας και τους άλλους συντελεστές του έργου, για την παρουσίαση του οποίου διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση (22.11.2021), οι εργασίες ανακαίνισης του “XANA” ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και η θαλαμηγός αποξηλώθηκε πλήρως. H MVS ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή, με ανάπτυξη και τοποθέτηση των εσωτερικών χώρων του πλοίου, καθώς και μέρους των εξωτερικών, υλοποιώντας την αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου AMK Architecture & Design ενώ η ναυπηγική μελέτη έγινε από το τεχνικό γραφείο της Navinco Naval Architects. Η προκατασκευή και κατασκευή του έργου έγινε εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της MVS, στο Κρυονέρι, με βάση την εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία σε υπερπολυτελείς κατασκευές θαλαμηγών και την επίβλεψη είχε ο καπετάνιος Τάσος Κεραμιδάς.

Το σκάφος διαθέτει σύγχρονο στιλ και μίνιμαλ αισθητική εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ η επέκταση της πρύμης, του έδωσε νέο μήκος 45 μέτρων από 40,3, προσθέτοντας ένα καινούργιο χώρο garage, πλατφόρμα κολύμβησης, καθώς και άνετους εξωτερικούς χώρους στα καταστρώματα. Συγχρόνως το προφίλ του πλοίου άλλαξε ριζικά με ένα καινούργιο rollbar στο sun deck, με στόχο να παραπέμπει στο Χ από το νέο όνομα του σκάφους XANA. Σημειώνεται ότι το M/Y XANA μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες σε 6 καμπίνες και επιπλέον πλήρωμα 8 ατόμων.

Σημειώνεται ότι η MVS, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επιλογών από τα κορυφαία ναυπηγεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Βορείου Ευρώπης (όπως τα γερμανικά ναυπηγεία Lurssen και τα ολλανδικά Oceanco, Amels, Feadship), όπως είχαν αναφέρει τα στελέχη της εταιρείας σε συνέντευξη στο Fortune Greece.

H εταιρεία συνδυάζει την κατασκευαστική εμπειρία για την έγκαιρη και ποιοτική εκτέλεση κατασκευών υψηλής αισθητικής, που απαιτούνται σε αυτά τα έργα. Κατά πληροφορίες η δραστηριότητα φέρνει κύκλο εργασιών περί τα 17 εκατ. ευρώ με κερδοφορία περίπου 5% και στην Ελλάδα απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους ενώ το δυναμικό της εταιρείας είναι διπλάσιο συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στις παραγωγικές μονάδες της, που εκτείνονται σε περισσότερα από 15.000 τετραγωνικά μέτρα – 10.000 τ.μ. στην Ελλάδα και 5.000 τ.μ. στη Γερμανία – έχει αναλάβει projects για όλο τον κόσμο Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία κ.α.. Στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, βαθύπλουτων Σαουδαράβων, Αμερικανών επιχειρηματιών και Ρώσων κροίσων. Παράλληλα, η εταιρεία μεγεθύνει σταδιακά αλλά σταθερά το χαρτοφυλάκιο των εργασιών της σε ακίνητα, καθώς έχει υλοποιήσει έργα σε κτίρια υψηλών προδιαγραφών στο Μονακό, στο Παρίσι, στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολή, στο Λονδίνο, στην Αθήνα.

Αναφερόμενοι στην ανακατασκευή του ΧΑΝΑ, οι ιδρυτές της MVS, Μάριος Στεργίου και Στέφανος Μάνος, δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα τόσο σημαντικό έργο ανακατασκευής, όπως το Mega Yacht ΧΑΝΑ σε ελληνικό ναυπηγείο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι τέτοιου είδους έργα αναδεικνύουν την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και την τεχνογνωσία των Ελλήνων, που εκ του αποτελέσματος ανταποκρίνονται σε έργα διεθνούς εμβέλειας. Τόνισαν επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η Ελλάδα στον κλάδο κατασκευών και δη ανακατασκευών υπερπολυτελών θαλαμηγών. Ωστόσο από την εμπειρία τους φαίνεται ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου θα βοηθήσει η δημιουργία ενός πιο οργανωμένου πλαισίου λειτουργίας, η δομημένη εκπαίδευση τεχνικών και στελεχών διαφόρων ειδικοτήτων και η ενίσχυση του brand name της χώρας στον συγκεκριμένο κλάδο.