Ν. Εμμανουηλίδης (Nestle Ελλάς): «Η σκόνη της πανδημίας δεν έχει κάτσει ακόμη»

Ν. Εμμανουηλίδης (Nestle Ελλάς): «Η σκόνη της πανδημίας δεν έχει κάτσει ακόμη»
Έως το 2050 θα μειωθεί η καλλιέργεια έκτασης καφέ κατά 50% με τις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν plan b, δήλωσε ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle Ελλάς.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Nestle για επενδύσεις άνω του 1 δις ελβετικών φράγκων μέσω του brand της Nescafé, έως το 2030 με στόχο να ενθαρρύνει τους αγρότες που προμηθεύουν την Nescafe να εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερες βιώσιμες μεθόδους γεωργίας, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει τις σοδειές, η Nestle Ελλάςπαρουσίασε τα αναπτυξιακά της πλάνα εστιάζοντας στην αειφορία και τη βιωσιμότητα.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle Ελλάς κ. Νίκος Εμμανουηλίδης, μόλις ξεμπερδέψαμε από μια παγκόσμια κρίση αυτή της πανδημίας και έχουμε μπροστά μας την ενεργειακή, γεγονός που επιτάσσει από τις επιχειρήσεις να δείξουν πνεύμα συνεργασίας. «Η επόμενη μεγάλη κρίση η κλιματική, είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εκτόξευση του κόστους στον πράσινο καφέ λόγω παγετού στην Βραζιλία, σε συνέχεια της ξηρασίας που προηγήθηκε και ήταν η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, είναι στοιχεία που πρέπει να μας προβληματίσουν».

Πρόσθεσε πως έως το 2050 θα μειωθεί η καλλιέργεια έκτασης καφέ κατά 50% με τις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν plan b.

«Φέρνουμε παγκόσμια τεχνογνωσία αξιοποιώντας παράλληλα τους διαθέσιμους τοπικούς πόρους. Πριν από 3 χρόνια ξεκινήσαμε να μετράμε το αποτύπωμα μας στο περιβάλλον, το οποίο έχει μειωθεί κατά 15,34%, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Δίνουμε έμφαση σε νέα προϊόντα σχεδιασμένα με φυσικές πρώτες ύλες, ενώ επανασχεδιάζουμε τις υφιστάμενες συσκευασίες ώστε να είναι 100% ανακυκλώσιμες».

Παράλληλα, εκτός από την πρωτοβουλία «Nespresso ανακύκλωση στο σπίτι», η διοίκηση κατάφερε να έχει μηδενικά απορρίμματα για υγειονομική ταφή, κάνει λελογισμένη χρήση νερού και αξιοποιεί πρώτες ύλες υπεύθυνης προέλευσης. «Χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους που να μοιράζονται κοινό όραμα και αξίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό έκανε λόγο για διαφοροποιήσεις στο κομμάτι κατανάλωσης, το οποίο από τα σουπερμάρκετ που είδαμε να συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας πλέον επιστρέφει στην εστίαση, ισοσκελίζοντας τις πωλήσεις.

«Αναμφίβολα υπάρχει αύξηση κόστους, όμως δεν έχουμε παρατηρήσει ελλείψεις στην αγορά. Βέβαια δεν έχει κάτσει ακόμη η σκόνη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και είναι δύσκολο να έχουμε την τελική εικόνα. Οι ανατιμήσεις στον χώρο των τροφίμων είναι ψηλότερες συγκριτικά με τις κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία του καφέ είναι στο 4%, βάσει των επίσημων στοιχείων της Nielsen, όταν στην περίπτωση της Nestle η μέση τιμή των προϊόντων αυξήθηκε κατά 3%. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε τους κραδασμούς, αυξάνοντας παράλληλα τις προωθητικές ενέργειες. Η τιμή στο ράφι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Το θέμα των τιμών είναι υπό εξέλιξη και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τον Ιανουάριο. Προς το παρόν δεν έχουμε κάνει καμία απευθείας συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό. Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται μέσα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων».

Ο κ. Εμμανουηλίδης υπενθύμισε πως το κόστος του πρασίνου καφέ έχει αυξηθεί κατά 50%, συν 15% στα μεταφορικά, συν την αύξηση στα κόστη συσκευασίας. Σε ότι αφορά την δημιουργία της νέας αποθήκης που θα στεγάζει 2.000 τόνους καφέ, είναι μια επένδυση ύψους  2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η επένδυση των φωτοβολταϊκών, 1 εκατ ευρώ.

«Μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ενέργειας. Είναι θέμα ποιότητας. Η διατήρηση των προϊόντων σε ψυγεία είναι απαραίτητη, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να πετάξουμε την παραγωγή».

Τον λόγο πήρε ο Σοφοκλής Αρβανιτίδης, Διευθυντής του  εργοστασίου της Nestle, ο οποίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για τις εγκαταστάσεις που χτίστηκαν το 1974, αλλά και για τους σημαντικούς σταθμούς της εταιρείας, αναφέρθηκε στα επενδυτικά πλάνα της διοίκησης. «Τα προϊόντα μας εξάγονται σε περισσότερες από 10 χώρες. Επενδύουμε σε τεχνολογικό εξοπλισμό, στην καινοτομία και την τεχνογνωσία των εργαζομένων μας. Προσεχώς ολοκληρώνεται η αποθήκη που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε πάνω από 2.000 τόνους καφέ. Η βιωσιμότητα, η  ποιότητα και η ασφάλεια, αποτελούν βασική μας προτεραιότητα και έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια 28 εκατ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, να τονίσω ότι έχουμε σημειώσει 1.139 ημέρες χωρίς ατύχημα καθιστώντας το εργοστάσιο ως ένα από τα πιο ασφαλή εργοστάσια της Ευρώπης».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% το διάστημα 2018-2021, τη μείωση κατά 19% του ενεργειακού αποτυπώματος, αλλά και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόσθεσε δε πως μέχρι το 2030 το 50% της παραγωγής καφέ θα προέρχεται από αναγεννητικές μεθόδους καλλιέργειας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία τους και ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας. «Η παγκόσμια ημέρα του καφέ αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την αειφόρο ανάπτυξη και το μέλλον του κλάδου. Η παραγωγή αναπτύσσεται σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και η Nestle είναι από τις εταιρείες που προάγουν την οικονομία μας. Ο Δήμος Τανάγρας συμβιώνει με μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας με πολλές θέσεις εργασίας και οι χορηγίες της Nestle στο κοινωνικό παντοπωλείο αποτελούν συνδρομή πρακτικής και συναισθηματικής αξίας» κατέληξε.