Να γιατί έχει σημασία το Χονγκ Κονγκ για την Κίνα

Να γιατί έχει σημασία το Χονγκ Κονγκ για την Κίνα

Οι λόγοι για τους οποίους η πόλη των 7 εκατ. κατοίκων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς «πνεύμονες» της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι σκηνές είναι μοναδικές: Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων ξεχύνονται στους δρόμους μιας κινεζικής πόλης, διεκδικώντας το δικαίωμα εκλογής ενός ηγέτης της επιλογής τους.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη αυτή την εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ – μια πρώην βρετανική αποικία που αναδείχθηκε σε εμπορικό κέντρο και πύλη εισόδου στην Κίνα.

Από τότε που επιστράφηκε στην Κίνα το 1997, η επικράτεια έχει κυβερνηθεί υπό την αρχή του «μια χώρα, δύο συστήματα», αναδεικνυόμενη σε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ελπίζουν ότι το Πεκίνο θα πάψει να εμμένει στην πρότασή του να τσεκάρει όλους τους υποψήφιους για το ανώτατο αξίωμα της πόλης.

Αλλά το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της πόλης είναι ότι θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η διαμάχη, και γιατί είναι σημαντική για την παγκόσμια οικονομία;

Τεράστια αγορά
Το χρηματιστήριο της πόλης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ασία μετά απ’ αυτό του Τόκιο. Οι εισηγμένες εταιρείες έχουν συνολική αξία 3,1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ακόμα σημαντικότερο από το ιλιγγιώδες ποσό είναι ο ρόλος που η συγκεκριμένη αγορά παίζει επιτρέποντας σε εταιρείες από την ηπειρωτική Κίνα να συγκεντρώνουν ρευστό, συνδέοντάς τες με ξένους επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Πέρυσι, οι κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να συλλέξουν 45,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Χονγκ Κονγκ. Και παρά την είσοδο της Alibaba στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο μήνα, το Χονγκ Κονγκ παραμένει το μόνο μέρος όπου αυτό το πάρε-δώσε συμβαίνει τακτικά σε μεγάλη κλίμακα.

Εμπορικός τιτάνας
Το Χονγκ Κονγκ έχει μόνο 7 εκατομμύρια κατοίκους αλλά βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως ως προς τις εξαγωγές. Αυτό ισοδυναμεί με 2,7% του παγκόσμιου εξαγωγικού εμπορίου του πλανήτη – διόλου άσχημα για μια επικράτεια λίγο μεγαλύτερη από τους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης.

Το τεράστιο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της πόλης σφύζει καθημερινά από ζωή, ενώ χώρες που φιλοξενούν το μισό πληθυσμό της γης βρίσκονται σε απόσταση μόλις πέντε ωρών με το αεροπλάνο.

Επενδυτική πύλη εισόδου
Με όρους συμβολής προς το κινέζικο ΑΕΠ, το άστρο του Χονγκ Κονγκ έχει αρχίσει να σβήνει κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς η Κίνα αναδείχθηκε σε παγκόσμια δύναμη μέσω μιας ταχείας οικονομικής ανάπτυξης.

Η πραγματική σημασία του Χονγκ Κονγκ σήμερα είναι οι υπηρεσίες και η σταθερότητα που προσφέρει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και στην ίδια την Κίνα.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης παγκόσμιων άμεσων επενδύσεων, και περίπου τα 2/3 αυτών των επενδύσεων εισέρχονται μέσω του Χονγκ Κονγκ.

Το κράτος δικαίου και οι ανεξάρτητες δικαστικές αρχές είναι τα δυνατά σημεία της πόλης
Οι επιχειρηματικοί κύκλοι εμπιστεύονται την ικανότητα των αρχών να επιλύουν τις όποιες διαφορές δίκαια. Αντίστοιχη τέτοια πίστη στα κινεζικά δικαστήρια δεν υπάρχει.

Επίσης, το Χονγκ Κονγκ παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Κίνας να προωθήσει το γουάν σαν ένα αξιόπιστο νόμισμα. Η πόλη, π.χ., έχει μια ακμάζουσα αγορά για αμοιβαία κεφάλαια σε γουάν.

Έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Πεκίνο
Παρά τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο «ξαδέρφων», πάνω από 56% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ έχουν χάσει την πίστη τους στην αρχή του «μια χώρα, δύο συστήματα» που παρέχει τη βάση της κινεζικής εξουσίας.

Αυτό που κυρίως τραβά τώρα την προσοχή είναι η διαδικασία επιλογής του κυβερνήτη της περιφέρειας. Αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία τριβής. Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται με την άνοδο των τιμών των κατοικιών που τροφοδοτείται από αγοραστές από την ηπειρωτική Κίνα.

Αν οι σχέσεις επιδεινωθούν κι άλλο, είναι σίγουρο ότι το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα θα είναι μεγάλο.