«Να γίνει η Ελλάδα ήρεμη δύναμη ανατροπής»

«Να γίνει η Ελλάδα ήρεμη δύναμη ανατροπής»

Τσίπρας: Όχι στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ναι στην ανατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Για την οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia24  και κάλεσε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις,  μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη.

«Η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις. Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η κρίση έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από μία δύναμη του 4%, να «βρίσκεται στο 30% και να διεκδικεί να γίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις δανειακές συμβάσεις που επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος και την ανάγκη σύναψης νέων συμφωνιών που θα είναι βιώσιμες για τη χώρα και τους δανειστές, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για το δημόσιο χρέος.

Ακόμη, υποστήριξε πως «αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, που δημιουργούν αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς, που δημιουργούν μια νέου τύπου ηγεμονία του πλεονασματικού Βορρά απέναντι στον ελλειμματικό Νότο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα οδηγηθεί στη διάλυση» και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

«Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια. Το όραμά μας λοιπόν δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά η αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη, ώστε να έχει προοπτική και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου απάντησε στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα λέγοντας, «αν υπήρχε έστω και μία σοβαρή συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θυμίσει στον κύριο Τσίπρα πως άλλο Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλο Σοβιετική Ένωση».