Να παραμείνουν κρατούμενοι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Να παραμείνουν κρατούμενοι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών
Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία για να διωχτούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, προσάγονται στον Άρειο Πάγο όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης τους, Αθήνα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η παράταση της κράτησης γίνεται εν αναμονή της απόφασης για τη χορήγηση ή όχι ασύλου.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε νόμιμη την παράταση κράτησης των 8 Τούρκων στρατιωτικών και επικύρωσε την απόφαση του διοικητή της Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ με την οποία παρατάθηκε η κράτησή τους για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Ειδικότερα, η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε νόμιμη η προσωρινή παράταση κράτησης των 8 Τούρκων στρατιωτικών σημειώνει ότι «η ατομική συμπεριφορά των 8 συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ακόμη, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επικαλείται νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία:

«Η έννοια της δημόσιας τάξης προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση εκτός της διασαλεύσεως της κοινωνικής τάξης, που συνιστά κάθε παράβαση του νόμου, την ύπαρξη πραγματικής ενεστώσας και διαρκούς αρκούντως σοβαρής απειλής κάθε θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας, καθώς επίσης ότι η έννοια εθνική ασφάλεια καλύπτει την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια του κάθε κράτους-μέλους.

Κατά συνέπεια, μπορεί να επηρεάζεται από την παρακώλυση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών και βασικών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και από τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής των εξωτερικών σχέσεων ή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Η παράταση τη κράτησης γίνεται εν αναμονή της απόφασης για τη χορήγηση ή όχι ασύλου στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ενώ παραμένουν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα.