ΝΑΤΟ: Η θέση της Αθήνας για το τουρκικό «ναι» σε Σουηδία, Φινλανδία – Επαφές Μητσοτάκη με Μπάιντεν, Μακρόν

ΝΑΤΟ: Η θέση της Αθήνας για το τουρκικό «ναι» σε Σουηδία, Φινλανδία – Επαφές Μητσοτάκη με Μπάιντεν, Μακρόν
Spain's King Felipe VI (C) looks on as heads of State and Government and Heads of International Organisations pose for a family picture before the Royal Gala dinner held as part of the NATO summit at the Royal Palace in Madrid, on June 28, 2022. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP) Photo: AFP
Συζητήσεις Κυρ. Μητσοτάκη, «σε εξαιρετικό κλίμα», με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν και άλλους ξένους ηγέτες.

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Όπως φαίνεται, δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, λένε κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Συζητήσεις Κυρ. Μητσοτάκη, «σε εξαιρετικό κλίμα», με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν και άλλους ξένους ηγέτες

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση την Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.