NBG Business Seeds: Ο 9ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας επιστρέφει – Έως τις 8/10 οι αιτήσεις

NBG Business Seeds: Ο 9ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας επιστρέφει – Έως τις 8/10 οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2018, και ώρα 15.00 στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανάδειξης επιχειρηματικών ιδεών που μπορούν να μετασχηματίσουν τη χώρα μας σε παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία και με στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη πρωτοπόρων επιστημόνων, ερευνητικών ομάδων και νεοφυών επιχειρηματικών προσπαθειών για να πραγματώσουν τη δυναμική τους και το όραμά τους, η Εθνική Τράπεζα υλοποιεί εδώ και οκτώ χρόνια ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας σε όλες της φάσεις της, το NBG Business Seeds.

Μια από τις δράσεις του προγράμματος είναι ο 9ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας, ο οποίος έχει καταστεί πλέον θεσμός και σημείο αναφοράς για την start-up κοινότητα. Δημιουργήθηκε έχοντας στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών βασισμένων στις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης και την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας στην Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2018, και ώρα 15.00 στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική με αντικείμενο τις θεματικές ενότητες «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα», «Περιβάλλον και Τεχνολογία» ή «Πολιτισμός και Τεχνολογία».

Τα τέσσερα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα αξίας €20.000, €10.000, €6.000 και €4.000 αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα που θα προκριθούν στην τελική δεκάδα θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο αξίας €1.500 έκαστο.

Εκτός από τα στελέχη της Εθνικής, τις προτάσεις θα αξιολογήσουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η βράβευση των προτάσεων που ξεχωρίζουν μέσα από τον ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι απλώς η αρχή μιας σειράς υποστηρικτικών δράσεων για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος NBG Business Seeds. Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπρόσωποι επιλεγμένων προτάσεων παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα των διεθνούς κύρους εταιρειών Amazon, Facebook και Microsoft.

Επίσης, για την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις οικονομικής ενίσχυσης σε συνεργασία με τον οργανισμό The People’s Trust, δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με τις Google, Grant Thornton, Watson Farley & Williams, Israel Advanced Technology Industries (IATI), Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Census, ΜcKinsey, KEMEΛ, την Endeavor Greece κ.ά.

Εξίσου σημαντική είναι και η καθοδήγηση των ομάδων από έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας με επαγγελματική εμπειρία άνω των είκοσι ετών και σε διαφορετικούς κλάδους, τα οποία μπορούν να προτείνουν στοχευμένες λύσεις για τη βελτίωση κάθε καινοτόμου προσπάθειας.

15 εκατομμύρια ευρώ στη διάθεση των start-ups

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και τη συνεισφορά του εν λόγω διαγωνισμού στην πραγματική οικονομία, αρκεί να λάβει υπόψη του πως την τελευταία οκταετία έχουν κατατεθεί 3.060 προτάσεις, από 5.120 συμμετέχοντες, τις οποίες έχουν αξιολογήσει 135 αξιολογητές και μέντορες. Το ύψος της χρηματοδότησης σε ελληνικές start-ups μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds άγγιξε τα 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δημιουργηθεί 150 νέες θέσεις εργασίας.

Οι διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης που παρέχονται από την Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά καλύπτουν τις ανάγκες των νεοφυών εταιρειών στα τρία βασικά στάδιά τους: δημιουργία και πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια. Με αρχικό προϋπολογισμό €15 εκατ. το πρόγραμμα NBG Business Seeds παρέχει μορφές οικονομικής υποστήριξης όπως equity financing με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο, δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές, εξεύρεση χρηματοοικονομικών λύσεων και χρηματοδότηση μέσω παγκόσμιας εμβέλειας venture capital funds και άλλους επενδυτές.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει ως Limited Partner στα Venture Capital Funds που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Equifund: Marathon, Metavallon, Unifund και Big Pi.