NBG Securities: Αυξάνει τιμές-στόχους και «βλέπει» υπεραπόδοση για τις ελληνικές τράπεζες

NBG Securities: Αυξάνει τιμές-στόχους και «βλέπει» υπεραπόδοση για τις ελληνικές τράπεζες
Photo: DALL•E
Πού οφείλονται οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο.

Η NBG Securities ανακοίνωσε την αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας τις συστάσεις υπεραπόδοσης για τις μετοχές τους. Οι νέες τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: για την Alpha Bank τα 2,50 ευρώ από 2,00 ευρώ πριν, για τη Eurobank τα 2,85 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ από 4,50 ευρώ πριν. Οι αντίστοιχες περιθωριακές αυξήσεις είναι 54%, 32% και 42%.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή λόγω της υποτιμημένης αποτίμησής της σε σύγκριση με άλλες ελληνικές τράπεζες, καθώς οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Παρά την ισχυρή απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2023, με μέση άνοδο 68%, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το 2023, υπεραπόδωσαν κατά 48% έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τα σταθερά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου και τις ευνοϊκές προοπτικές για τα κέρδη μετά το 2022.

Η NBG Securities αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο όρο 0,82 φορές τον δείκτη P/TBV για το 2024, έναντι 0,99 φορές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που συνεπάγεται έκπτωση 17%. Η έκπτωση αυτή μπορεί να μειωθεί, καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο οφείλονται στα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για τα έτη 2024-2026, παρά την πτώση των επιτοκίων και τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023.

Υπνεθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διέθεσε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών τους. Το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει επιπλέον 18% της Εθνικής Τράπεζας, με την πώληση αυτής της συμμετοχής να αναμένεται μέσα στο 2024.

Η NBG Securities επαναλαμβάνει την αξιολόγηση υπεραπόδοσης για τις τρεις τράπεζες, εξαιτίας των ισχυρών θεμελιωδών τους, της αποτίμησής τους και της επαναφοράς της πληρωμής μερισμάτων. Οι υψηλότερες τιμές-στόχοι αντανακλούν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και την πτώση κατά 75 μονάδες βάσης του κινδύνου αγοράς (ERP).

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει το 2024 με το δεξί, σημειώνοντας μέση απόδοση 26% και υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι επίσης καλά τοποθετημένες για να αντέξουν τις μειώσεις των επιτοκίων κατά 75-100 μονάδες βάσης το 2024, επεκτείνοντας τα δανειακά τους βιβλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: