Τράπεζα Πειραιώς: Οι στόχοι και οι προοπτικές για την επόμενη 3ετία

Τράπεζα Πειραιώς: Οι στόχοι και οι προοπτικές για την επόμενη 3ετία
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλάει συνέντευξη τύπου της τράπεζας για την παρουσίαση των επετειακών δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού 200 ετών από το1821, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε καθαρά κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ φέτος, προβλέποντας αύξηση των μερισμάτων στο 25%-30% επί των κερδών το 2024 και στο 50% το 2025-2026.

Η Τράπεζα Πειραιώς θέτει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια, με έμφαση στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και τη δημιουργία της νέας ψηφιακής τράπεζας Snappi. Στόχος είναι η ετήσια αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 5%.

Θετικές προοπτικές

Ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε ότι η επέκταση της πιστωτικής δραστηριότητας υποστηρίζεται από την οικονομική μεγέθυνση της χώρας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την Ευρώπη λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης, προσελκύοντας ποιοτικούς επενδυτές και μειώνοντας το επενδυτικό κενό.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια στο 3,5%, αυξάνοντας το δανειακό χαρτοφυλάκιο κατά 6 δισ. ευρώ, τις καταθέσεις στα 58,6 δισ. ευρώ και τα κεφάλαιά της στο 17%. Οι επιδόσεις αυτές ενισχύουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων και τη διαφάνεια των στοιχείων της τράπεζας, συμβάλλοντας στη θετική αξιολόγηση της χρηματιστηριακής της πορείας.

Καθαρά κέρδη και στόχοι

Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε καθαρά κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ φέτος, προβλέποντας αύξηση των μερισμάτων στο 25%-30% επί των κερδών το 2024 και στο 50% το 2025-2026. Το υπόλοιπο 50% θα επανεπενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι η τράπεζα διαθέτει υψηλή ρευστότητα και δυνατότητα αυξημένων δανειοδοτήσεων, με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Από τα 17 δισ. ευρώ δανείων του Ταμείου, έχουν συμβασιοποιηθεί 5 δισ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 1,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατηγικοί στόχοι για το 2024

Οι νέοι στόχοι της τράπεζας περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
  • Ενίσχυση κερδοφορίας με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROATBV) περίπου 15%.
  • Αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 31,7 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση εσόδων από προμήθειες στο 0,8% του ενεργητικού.
  • Συγκράτηση λειτουργικών εξόδων με δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα κάτω του 33%.
  • Μείωση κόστους κινδύνου σε περίπου 0,7% των δανείων.

Η πορεία των επιτοκίων

Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα είναι βραδύτερη της αναμενόμενης. Η τράπεζα δεν θα βιαστεί να μετακυλίσει τη μείωση στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά θα δώσει έμφαση στην αύξηση των υπό διαχείριση διαθεσίμων από ιδιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα εταιρική ταυτότητα και στρατηγική επέκτασης

Η νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Πειραιώς αντικατοπτρίζει την “Πειραιώς της νέας εποχής“, εστιάζοντας στην εντυπωσιακή πορεία που έχει διανύσει η τράπεζα την τελευταία επταετία. Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η χρηματιστηριακή αξία πρέπει να συμβαδίζει με την αξία που δημιουργεί η τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει την επέκταση στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στον τομέα του asset management, ενώ αναμένει την ευρωπαϊκή άδεια για τη Snappi, η οποία θα επιτρέψει δραστηριότητες στην Ευρώπη χωρίς την ανάγκη αγοράς ακινήτων.

Δάνεια και υποστήριξη στην Οικονομία

Για τα στεγαστικά δάνεια, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει μερίδιο αγοράς 35% στο πρόγραμμα “Σπίτι Μου”. Παρά την ανοδική πορεία της αγοράς, η ζήτηση για δάνεια παραμένει υποτονική, με μεγαλύτερη ανταπόκριση για τα υποβοηθούμενα από το κράτος προγράμματα.

Η νέα διαφημιστική καμπάνια της τράπεζας επιχειρεί να ευθυγραμμίσει τις αξίες της κοινωνίας με τις υπηρεσίες που προσφέρει η τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι παραπάνω από απλώς μια τράπεζα.

Η νέα εταιρική ταυτότητα και στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς δείχνουν τη δέσμευση της τράπεζας για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: