ΝΔ: Θα είναι ο Μάιος ο μήνας κλειδί;

ΝΔ: Θα είναι ο Μάιος ο μήνας κλειδί;

Πρώην βουλευτές υπογράφουν κείμενο υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου.

Βίκυ Σαμαρά

Το ερώτημα εάν ο Μάιος θα είναι ο μήνας- κλειδί για εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία τίθεται στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Οι διαφωνούντες βάζουν τον πήχυ για την ηγασία πιο ψηλά από τις δημοσκοπήσεις και θέτουν ως αφετηρία των εξελίξεων μία πιθανή ενδιάμεση συμφωνία στις 11 Μαϊου, ενώ πρώην βουλευτές υπογράφουν κείμενο υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει συγκεντρωθεί ισχυρός αριθμός υπογραφών.

Ενώ η Συγγρού θέλει να εστιάζει στα πρώτα αρνητικά σημάδια των γκάλοπ για την κυβέρνηση, οι δυσαρεστημένοι νεοδημοκράτες υπενθυμίζουν ότι η Ν.Δ δεν επωφελείται από όποια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει καθηλωμένη σε ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 22%. Ο Νίκος Δένδιας (στην τηλεόραση του Σκάι) και ο Νικήτας Κακλαμάνης (Real FM) υπερασπίστηκαν την άποψη ότι η Ν.Δ πρέπει να εκφράσει τη μεγάλη κεντροδεξιά και ότι ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος με ποσοστά που έχουν μπροστά το ένα και το δύο.

Η κίνηση πάντως των πρώην βουλευτών, που δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας με σαφείς αντισαμαρικές διαθέσεις, δεν έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής αριθμό υπογραφών ικανό να ταράξει τα λιμνάζοντα γαλάζια ύδατα. Κείμενο υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου έχουν υπογράψει 15 πρώην βουλευτές και ειδικότερα οι Βλαχογιάννης Ηλίας, Βογιατζής Παύλος, Καρυπίδης Αναστάσιος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Κοντογιάννης Γιώργος, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος, . Κουτσούμπας Ανδρέας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Νταβλούρος Αθανάσιος, Παπασιώζος Κωνσταντίνος, Πατριανάκου Φεβρωνία, Σολδάτος Θόδωρος, Τζαμτζής Ιορδάνης, Τσαβδαρίδης Λάζαρος. Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά πάντως αντιμετωπίζουν υποτιμητικά τέτοιες κινήσεις, ποντάροντας στο γεγονός ότι παρά τη δυσαρέσκεια δεν έχει τεθεί ευθέως θέμα ηγεσίας.

Αυτό όμως δεν αποκλείεται να συμβεί εάν η κυβέρνηση επιτύχει έστω μία ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 11 Μαϊου, ακόμη και εάν με αυτή απλώς διασφαλιστεί μία χρηματοδότηση της τάξης του 1,5 δισ ώστε να καλυφθούν ορισμένες υποχρεώσεις, χωρίς όμως να έχει υπάρξει οριστική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις και λύση στο πρόβλημα. Η ηγεσία της Ν.Δ θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο απίθανο, καθώς εκτιμά ότι για οποιαδήποτε εκταμίευση οι δανειστές θα απαιτήσουν μέτρα που η κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να πάρει. Εφόσον όμως δοθεί έστω μία ανάσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι γαλάζιοι διαφωνούντες θα αρχίσουν να πιέζουν εκ νέου και πιο έντονα την ηγεσία, όχι με τη συλλογή υπογραφών, αλλά σε πολιτικό επίπεδο με στόχο να αναγκαστεί ο κ.Σαμαράς να δρομολογήσει ο ίδιος πρωτοβουλίες.

Πηγή: news247.gr