«Ναι» από την Γαλλία στη συμφωνία

«Ναι» από την Γαλλία στη συμφωνία
Photo:

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε όπως αναμενόταν  τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 412 ψήφους υπέρ έναντι 69 κατά, το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, σε σύνολο 481 παρόντων βουλευτών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έζησε τελευταία δύσκολες στιγμές και σίγουρα ιστορικές στιγμές. Η Ευρώπη όμως ξεπέρασε μια κρίση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία». Απαρίθμησε δε, τις συμφορές που θα είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ευρώπη.

Η συμφωνία «δεν είναι λευκή επιταγή»,πρόσθεσε ο  Βαλς, αντιθέτως απαιτεί να γίνουν «πολλά από μέρους της Ελλάδας, όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να υπάρξει η απολύτως αναγκαία οικονομική ανάκαμψη».

Οι επικεφαλής των έξι πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου που πήραν το λόγο πριν από τη ψηφοφορία, συμφώνησαν σε ένα τουλάχιστον στοιχείο, ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ένα αναγκαίο κακό» καθ’ ότι δεν υπήρξε «άλλη διέξοδος» και ότι παραμένει ιδιαίτερα «εύθραυστη».

Πολλοί υπογράμμισαν ότι η ελληνική υπόθεση έφερε στην επιφάνεια τις πολλές ατέλειες της ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ