Ελληνικό «ναι» στην έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια – Τι σημαίνει για ΕΛΠΕ και Motor Oil

Ελληνικό «ναι» στην έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια – Τι σημαίνει για ΕΛΠΕ και Motor Oil
Η πρόταση της Κομισιόν για την εισφορά στα διυλιστήρια έφερε πιέσεις τη Δευτέρα στις μετοχές των ΕΛΠΕ και της Motor Oil.

Υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, τάσσεται η Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα φαίνεται να είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο ακόμη κι αν δεν το εγκρίνει η Επιτροπή. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε η κυβέρνηση θα επιβάλει την εισφορά αλληλεγγύης στους δύο ομίλου ΕΛΠΕ και Motor Oil καθώς και στις υπόλοιπες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Στην περίπτωση που εγκριθεί, τις λεπτομέρειες του αναμένεται να ξεδιπλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ε.Ε.

Η εφαρμογή, ωστόσο, των προτεινόμενων μέτρων από την Κομισιόν θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των κρατών-μελών. Ήδη, όπως προέκυψε στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την προηγούμενη Παρασκευή, υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους 27 σε πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού.

Η πρόταση της Κομισιόν για την εισφορά στα διυλιστήρια έφερε πιέσεις τη Δευτέρα στις μετοχές των ΕΛΠΕ και της Motor Oil, που υποχώρησαν 4,78% και 4,23% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τα δύο ελληνικά διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil, ανακοίνωσαν αθροιστικά προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 874 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο, από 72 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα και επομένως τα συνολικά κέρδη των δύο εταιρειών θα προσεγγίσουν το 1,5 δισ. στο σύνολο του έτους.