Νέα αύξηση της κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

REUTERS

726 χιλιάδες επιβάτες πέρασαν από το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών τον Φεβρουάριο.

Αύξηση κατά 9,2% σημείωσε τον μήνα Φεβρουάριο, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο μετακινήθηκαν μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών συνολικά 726 χιλιάδες επιβάτες έναντι 665 χιλιάδων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η κίνηση των επιβατών εξωτερικού κατέγραψε αύξηση 16% (το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών). Η κίνηση στο εσωτερικό, παρά τη σημαντική πτώση των προσφερόμενων πτήσεων και θέσεων (-13%), διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου σχεδόν στα ίδια επίπεδα του περασμένου έτους (-1%).

Η αύξηση αυτή, όπως επισημαίνουν στελέχη του «Ελ. Βενιζέλος», έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς καταγράφει μια αντιστροφή της τάσης, η οποία είχε διαφανεί από την άνοιξη του 2013 και πλέον παγιώνεται, αποδεικνύοντας παράλληλα και τη δυναμική ανάκαμψη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, οι Έλληνες ταξιδιώτες κατάφεραν να αυξήσουν τα διεθνή ταξίδια τους (+3%) και να πλησιάσουν συνολικά τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα (-0,4%).

Συνολικά, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, οι επιβάτες του ΔΑΑ έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο, σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 8%, με την κίνηση εξωτερικού να παρουσιάζει διψήφια αύξηση 13% και την κίνηση εσωτερικού να πλησιάζει τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 (-0,5%).

Διαβάστε ακόμη: Αναγνώριση των περιβαλλοντικών προσπαθειών του «Ελ. Βενιζέλος»

Κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες για την καλοκαιρινή περίοδο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες για την καλοκαιρινή περίοδο (Απρίλιος- Οκτώβριος 2014), που αντιστοιχούν σε σημαντικές εκπτώσεις έως και στο 80% επί των αεροναυτιλιακών χρεώσεων του αεροδρομίου, παρέχει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Τα κίνητρα της θερινής περιόδου 2014 είναι τα εξής:

Κίνητρο διατήρησης πτήσεων: Με στόχο την επιβράβευση της διατήρησης της κίνησης της αντίστοιχης περυσινής θερινής περιόδου, το συγκεκριμένο κίνητρο προσφέρει 10% έκπτωση επί των τελών προσγείωσης και στάθμευσης για κάθε δρομολόγιο, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των πτήσεων θα διατηρηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, και πάντως δεν θα μειωθεί περισσότερο από 1%. Σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των πτήσεων, η αεροπορική εταιρεία εντάσσεται αυτόματα στο ετήσιο πρόγραμμα των αναπτυξιακών κινήτρων του ΔΑΑ.

Διαβάστε ακόμη: Eλ. Βενιζέλος: Ξεκινούν το καλοκαίρι 150 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις

Κίνητρο μετεπιβιβαζόμενων επιβατών: Με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της μετεπιβιβαζόμενης (transfer) κίνησης μέσω της Αθήνας προς άλλους προορισμούς, το κίνητρο αυτό προσφέρει σε κάθε αεροπορική εταιρεία κλιμακωτά ένα σταθερό πόσο για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (από 5 έως 15 ευρώ ανά επιβάτη).

Κίνητρο πληρότητας δρομολογίων: Με στόχο την υποστήριξη των πληροτήτων των δρομολογίων και την ενθάρρυνση των αεροπορικών εταιρειών να αυξήσουν την επιβατική κίνηση στις πτήσεις τους από/προς την Αθήνα, ο ΔΑΑ προσφέρει 10 ευρώ για κάθε επιπλέον επιβάτη στις αεροπορικές εταιρείες που θα παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση ότι η χωρητικότητα και ο αριθμός των πτήσεων δεν θα μειωθούν σε σύγκριση με την περυσινή χειμερινή περίοδο.

Κίνητρο για ανάπτυξη ειδικών αγορών: Με στόχο τη διείσδυση σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές (χωρίς απευθείας σύνδεση έως σήμερα με την Αθήνα) με δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον επιβατικής κίνησης, κάθε νέο δρομολόγιο της κατηγορίας αυτής θα επιδοτείται όχι μόνο με το υπάρχον «κίνητρο για νέα διεθνή δρομολόγια», αλλά και επιπλέον με ένα σταθερό ποσό ανά διακινούμενο επιβάτη (από 5 έως 10 ευρώ).