Νέα διοικητικά σχήματα από Σεπτέμβριο στις τράπεζες

Νέα διοικητικά σχήματα από Σεπτέμβριο στις τράπεζες

Δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέων μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

Λίλυ Σπυροπούλου

Μέσα σε ένα δίμηνο, η εικόνα στο πάνω σκαλί της διοικητικής πυραμίδας των ελληνικών τραπεζών, θα είναι διαφορετική. Με τους θεσμούς να «κόβουν τον αέρα» στην ελληνική κυβέρνηση που επεδίωξε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο ώστε να «σωθούν» ορισμένα επίλεκτα άτομα που επιτυχώς ηγούνται των τραπεζών, η αλλαγή στις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, από τις οποίες θα προκύψουν νέα διοικητικά σχήματα και από τα οποία θα αποχωρήσουν «ηχηρά» ονόματα του χώρου, ακόμη και προσώπων που συνδέθηκαν με τις τράπεζες που διοικούν.

Στις αλλαγές αυτές, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Όποιος δεν πληρεί τα κριτήρια που ορίζονται για την εταιρική διακυβέρνηση με βάση το νέο πλαίσιο, αποχωρεί.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείονται αλλαγές –πραγματικές εκπλήξεις για τον κλάδο, που θα θεωρούσε έως και λίγους μήνες πριν, αδιανόητο να φύγει από την Χ τράπεζα, ο συγκεκριμένος πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος.

Και ο λόγος δεν αφορά μόνο την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, αλλά πιθανότατα και τα «νούμερο 1» εκτελεστικά μέλη της Πειραιώς ή ακόμη και της Alpha Bank.

Eν προκειμένω, να σημειωθεί ότι η κυρία Κατσέλη, έχει διαβεβαιώσει τόσο την πρόσφατη γενική συνέλευση όσο και τους στενούς της συνεργάτες, ότι θα παραμείνει και θα στηρίξει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που ως αποτέλεσμα θα έχουν την αντικατάσταση μελών της διοίκησης, πιθανότατα ακόμη και της ιδίας.

Και σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να αποχωρήσει νωρίτερα ως θιγμένη ή δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις, όπως μια φήμη από το πουθενά ήθελε χθες να διαδίδει.

Από πλευράς διαδικασιών, ειδοποιούνται το επόμενο διάστημα τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, προκειμένου να εκλέξουν νέα μέλη, ικανά να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη θέση του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου.

Τα μέλη αυτά θα προταθούν από τις σημερινές διοικήσεις, αλλά θα πρέπει να πετύχουν τις εγκρίσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του SSM.

Με βάση την παράταση που οι θεσμοί έχουν εγκρίνει για το Σεπτέμβριο, δρομολογούνται οι σχετικές εξελίξεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω σε μία γνώριμη για την αγορά διοικητική ιεραρχία. Εξελίξεις που προκύπτουν μετά την άρνηση των θεσμών να υπάρξει τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του νέου νόμου, με στόχο να γίνουν ελαστικότερες κάποιες προδιαγραφές και η οποία κοινοποιήθηκε στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκη.

Πηγή: news247.gr