Νέα δημοσκόπηση: Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της ΝΔ, η μάχη για τη 2η θέση και η δυσφορία για την ακρίβεια

Νέα δημοσκόπηση: Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της ΝΔ, η μάχη για τη 2η θέση και η δυσφορία για την ακρίβεια
Greek voters will go to the polls on 21 May 2023 to cast their ballots in the Greek general elections. About 9.8 million voters are registered in the electoral rolls, of which almost 400,000 new voters have the right to vote for the first time. The Greeks who live abroad and are registered in the special foreign electoral rolls exercised their right to vote on 20 May, in the electoral divisions set up in 35 countries. (Photo by Achilleas Chiras/NurPhoto) (Photo by Achilleas Chiras / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η ΝΔ βρίσκεται στο 31,8%.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 17,7 μονάδων, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis, ενώ οριακά στη δεύτερη θέση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, μόλις δύο μήνες πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος“, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η ΝΔ βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%.

Βουλευτικές εκλογές: Τα ποσοστά των κομμάτων

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ έχει προβάδισμα 19,5 μονάδων. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο 33,9%, ενώ ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Κυριαρχία Μητσοτάκη

Στο ερώτημα για την άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, προβάδισμα με θετικό αντίκτυπο έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31%, ενώ ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας με 20% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 19% στην έκπληξη της δημοσκόπησης. Ακολουθούν Βελόπουλος (17%), Ανδρουλάκης (14%), Κασσελάκης (12%), Χαρίτσης (8%) και Νατσιός (6%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Δημοκρατία vs ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης, το 29% δήλωσε πολύ ή αρκετά ευχαριστημένο, το 30% λίγο ευχαριστημένο και το 41% καθόλου.

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συντριπτικά απογοητευμένοι δείχνουν όσοι απάντησαν, καθώς το 63% λέει “καθόλου” και το 22% “λίγο”, ενώ μόλις το 12% λέει “πολύ ή αρκετά”.

Δυσφορία για την ακρίβεια

Στο ερώτημα ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα, η ακρίβεια προηγείται με ποσοστό 64%, με την εγκληματικότητα και την υγεία να ακολουθούν με 26%.

Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας από τη δεύτερη τετραετία της ΝΔ, το 37% των πολιτών περιμένει βελτίωση των εισοδημάτων του και το 46% των ενίσχυση της Υγείας. Ψηλά είναι και η αντιμετώπιση της ακρίβειας (28%) και η πάταξη της εγκληματικότητας (16%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 2/3 των πολιτών θεωρούν λάθος την κατεύθυνση της χώρας

Αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσκόπηση για το κυβερνών κόμμα δείχνει το ερώτημα για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το 62% διαφωνεί.

Επιπλέον, ένα από τα ερωτήματα αφορούσε στα 50 χρόνια της ΝΔ και το ποιος θεωρούν οι πολίτες ότι ήταν ο πιο σημαντικός αρχηγός στην ιστορία του κόμματος για την Ελλάδα, αλλά και για το κόμμα. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο πρώτος αρχηγό της μεταπολίτευσης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με ποσοστά 60% και 56% αντίστοιχα, με τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί με 21% και 24% αντίστοιχα. Ο Κώστας Καραμανλής ακολουθεί με 20% και 18% και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 16% και 18% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: