Νέα αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ρωσίας

Νέα αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ρωσίας

Στόχος να αντιμετωπιστούν οι έντονες πιέσεις στο ρούβλι.

Στην απόφαση να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία και ανακοίνωσε ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 17% με ισχύ από την Τρίτη, από 10,5% προηγουμένως.

Το ρούβλι βρέθηκε χθες να σημειώνει βουτιά 13% έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας την ουκρανική γρίβνα σαν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις το 2014. Πρόκειται για νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η κεντρική τράπεζα επικαλέστηκε τους κινδύνους στον πληθωρισμό και τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος για την απόφαση της να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την προηγούμενη αύξηση.

Το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας, που χρησιμεύει ως ανώτατο όριο για τα επιτόκια της αγοράς, αυξήθηκε στο 18% από το 11,5%. Τέλος το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε στο 16% από 9,5% προηγουμένως.

Αυτή είναι η έκτη αύξηση των επιτοκίων φέτος από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας η οποία είχε αυξήσει τα επιτόκια της τελευταία φορά στις 11 Δεκεμβρίου κατά 100 μ.β. χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αναχαιτίσει τις πιέσεις στο ρούβλι.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων έρχεται μετά την υποχώρηση του ρουβλίου περισσότερο από 50% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.