Νέα εποχή για το αμερικανικό δολάριο

Νέα εποχή για το αμερικανικό δολάριο

Η πτώση μίας δεκαετία -ίσως- φτάνει στο τέλος της.

Του Νιν Χάι Τσενγκ

Η αξία του δολαρίου αυξάνεται έναντι όλων των άλλων βασικών νομισμάτων, ύστερα κι από τα σημάδια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας -μία εξέλιξη που δεν έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση σε μερικούς μήνες από σήμερα, όμως κάποιοι αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόσφατη άνοδο ως την αρχή του τέλους για την πτώση του δολαρίου.

«Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν το δολάριο εμφανίσει μία ανοδική πορεία κατά τα επόμενα τρία ή τέσσερα έτη», αναφέρει ο Γιενς Νόρντβιγκ, επικεφαλής του τμήματος νομισματικών ισοτιμιών στη Normura.

Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε μία δομική μεταβολή για το συγκεκριμένο νόμισμα. Από το 2003, έχει απολέσει μέρος της αξίας του, με εξαίρεση κάποιες σύντομες αναλαμπές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους ανόδου του, όμως, το δολάριο τώρα έχει ανέβει εξαιτίας θετικών και όχι αρνητικών ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη: To φάντασμα ενός συναλλαγματικού πολέμου

Όποτε το νόμισμα ανέβαινε -από το 2009 και μετά- οι πανικόβλητοι επενδυτές φοβούνταν ότι η οικονομία κατέρρεε. Το δολάριο έγινε ισχυρότερο αμέσως μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς οι τράπεζες δεν είχαν τη βούληση να δανείσουν. Το δολάριο ανέβαινε τη στιγμή που οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών βυθίζονταν. Και κατά τους πιο ταραχώδεις μήνες της κρίσης της Ευρωζώνης, οι επενδυτές εγκατέλειψαν το ευρώ υπέρ του σχετικά ασφαλέστερου αμερικανικού δολαρίου.

Όλα αυτά έχουν ωθήσει τους ειδικούς, όπως τον Νόρντβιγκ, να πιστεύουν ότι αυτή τη φορά η άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, τουλάχιστον μέχρι το 2014 ή και περισσότερο.

Αν αυτό συμβεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χάσουν τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο. Πριν από τρία χρόνια, ο βραζιλιάνος Πρωθυπουργός Γκίντο Μαντέγκα προειδοποίησε ότι σε όλο τον κόσμο, οι οικονομίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα λάμβαναν μέτρα για να εξασθενίσουν τα νομίσματά τους. Αν και αυτό καθιστά τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, ίσως να σημαίνει και χρηματοπιστωτική αναστάτωση για τις παγκόσμιες αγορές. Ο Μαντέγκα προέβλεψε ότι ο εν λόγω πόλεμος θα μπορούσε να ενταθεί φέτος καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει.

Διαβάστε ακόμη: Το κέρμα του ενός δολαρίου αντεπιτίθεται!

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, αυξάνεται και το κόστος δανεισμού. Έτσι, η προσδοκία κυκλοφορίας λιγότερων δολαρίων στην οικονομία έχουν ωθήσει την αξία του νομίσματος προς τα πάνω. Αυτή η τάση ενισχύεται κι από το ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ιαπωνία και την Ευρώπη, οι οποίες λόγω των οικονομικών τους δυσκολιών έχουν εξασθενίσει το γιεν και το Ευρώ αντίστοιχα.

Αν αυτό συνεχιστεί, οι ΗΠΑ θα χάσουν τον νομισματικό πόλεμο κερδίζοντας· με ένα ισχυρότερο δολάριο.