Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ο κορωνοϊός πλήττει παγκοσμίως τη μεσαία τάξη, ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια

Η ανάλυση από το Ερευνητικό Κέντρο Pew διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία συρρίκνωσε την παγκόσμια μεσαία τάξη κατά 54 εκατομμύρια άτομα και αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε φτώχεια κατά 131 εκατομμύρια.

του Siva Sithraputhran

Η πανδημία του COVID-19 έχει πλήξει το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, συρρικνώνοντας την παγκόσμια μεσαία τάξη και διογκώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε φτώχεια εν μέσω μιας ιστορικής κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ανάλυση από το Ερευνητικό Κέντρο Pew διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία συρρίκνωσε την παγκόσμια μεσαία τάξη κατά 54 εκατομμύρια άτομα και αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε φτώχεια κατά 131 εκατομμύρια.

Η πτώση της μεσαίας τάξης ήταν πιο εμφανής στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, όπου η επέκταση που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σταμάτησε. Αλλά θα μπορούσε να ήταν χειρότερα: «Το πλήγμα στη μεσαία τάξη μπορεί να ήταν βαθύτερο αν η Κίνα – η οποία έχει περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας μεσαίας τάξης – δεν απέφευγε μια οικονομική συρρίκνωση, παρόλο που η ανάπτυξη εκεί ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο», ανέφερε η μελέτη του Pew.

Πριν από τον COVID-19, το 2020, το Pew είχε καταγράψει περίπου 1,38 δισεκατομμύρια ανθρώπους ως μέλη της παγκόσμιας μεσαίας τάξης. Τώρα ο αριθμός αυτός εκτιμάται σε 1,32 δισεκατομμύρια.

Οι τάξεις των φτωχών παγκοσμίως αυξήθηκαν σε 803 εκατομμύρια το 2020, εκτιμά το Pew, ξεπερνώντας τα 672 εκατομμύρια που αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι ζωές πολλών που ζούσαν στο όριο της φτώχειας επλήγησαν περαιτέρω.

«Το παγκόσμιο ποσοστό φτώχειας, το οποίο είχε σταθερή πτώση αυτόν τον αιώνα, είναι πιθανό να έχει αυξηθεί στο 10,4%, σχεδόν επανερχόμενο στο ποσοστό το 2017, αντί να βυθιστεί σε νέο χαμηλό 8,7%, όπως αναμενόταν προηγουμένως», δήλωσε το Pew.

Το Pew ορίζει τα επίπεδα εισοδήματος ως εξής: Οι φτωχοί κερδίζουν 2 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα, άτομα με χαμηλό εισόδημα κερδίζουν 2,01  έως 10 δολάρια την ημέρα, τα μεσαία εισοδήματα κερδίζουν από 10,01  έως 20 δολάρια την ημέρα, ενώ τα ανώτερα μεσαία εισοδήματα κερδίζουν από 20,01  έως 50 δολάρια την ημέρα. Όσοι βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού εισοδήματος, εν τω μεταξύ, κερδίζουν περισσότερα από 50 ημερησίως.

Το Pew αναγνώρισε ότι ο ορισμός των εσόδων για την παγκόσμια μεσαία τάξη ξεπερνά τον ορισμό της φτώχειας στις ΗΠΑ – ένα εισόδημα από 10 έως 20 δολάρια ημερησίως ισούται με ένα ετήσιο εισόδημα από 14.600 έως 29.200 δολάρια για μια τετραμελή οικογένεια.

Οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν την οικονομική πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, η οποία υποβαθμίστηκε από ανάπτυξη 2,5% σε συρρίκνωση 4,3%, καθώς τα εκτεταμένα lockdown μείωσαν τη δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.