Νέα ηχηρή παρέμβαση από τις ΗΠΑ: Κίνδυνος αναταραχής αν δεν υπάρξει συμφωνία

Νέα ηχηρή παρέμβαση από τις ΗΠΑ: Κίνδυνος αναταραχής αν δεν υπάρξει συμφωνία
AppleMark

Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της βλέπει η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν.

Η αμερικανική οικονομία αλλά και η παγκόσμια οικονομία διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με μια περίοδο «αναταραχής», εάν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, προειδοποίησε η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της FED, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

«Εάν υποτεθεί ότι δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, προβλέπω μια ενδεχόμενη αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η Γέλεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «είναι πολύ περίπλοκη», σχολίασε η Γέλεν, τονίζοντας πως ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε ένα αδιέξοδο στην αμερικανική οικονομία.

Οι ΗΠΑ έχουν μεν «πολύ περιορισμένη» άμεση έκθεση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το εμπόριο ή τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν τις συνέπειες μιας σοβαρής κρίσης στην Ευρώπη, τόνισε ακόμη η πρόεδρος του αμερικανικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

«Στο μέτρο που θα υπάρξουν επιπτώσεις για την οικονομία της ευρωζώνης (…) ή στις διεθνείς χρηματαγορές, θα υπάρξουν αναμφίβολα επακόλουθα και για τις ΗΠΑ, τα οποία θα επηρεάσουν τις προοπτικές μας», εξήγησε η Γέλεν.

Χθες η βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ συνάντησε τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας , Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και έγινε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, σημειώνεται πως κατά τη συνάντηση, η κ. Σλοτ επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για μία σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει επειγόντως έναν «πραγματιστικό συμβιβασμό» με τους πιστωτές της – και τόνισε ότι η αποτυχία της επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσα δυσπραγία στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.